Betelt a pohár a helyieknél: ezért nem kérnek a délegyháziak az új bányából

HelloVidék   
  Megosztom
Betelt a pohár a helyieknél: ezért nem kérnek a délegyháziak az új bányából

A közelben élő lakosok életére és a környezetre is komoly károkkal járhat, ha a bányavállalkozók megkapják a kitermelési engedélyt a délegyházi lakóházak közelében.

A 2021-es elutasító döntés után bányavállalkozók ismét kitermelési engedélyt kértek a délegyházi lakóházak közvetlen közelében. A bíróság megsemmisítette a zöldhatóság elutasító döntését, és új eljárás van folyamatban, amelyet a bányavállalkozó Precíziós Agrokémia Zrt. kezdeményezett, és most a szakhatóságok ismételten górcső alá vették a területet, hogy lehet-e itt bányászni – mondta az InfoRádióban Riebl Antal polgármester.

2021 szeptemberében a Pest Vármegyei Kormányhivatal illetékes osztálya elutasította a Precíziós Agrokémia Zrt. bányanyitási tervét, amely szerint a családi házaktól akkor alig 50-100 méterre elterülő, 25 hektáros bányaterületről évi 200 ezer köbméter homokot és kavicsot termeltek volna ki, amit napi 128 teherautóval hordtak volna el.

Akkor a Nemzeti Atlétikai Stadion építésénél keletkező "szennyezetlen inert anyagot" a bányatelek tájrendezésekor a meder visszatöltésére használták volna fel, a hivatal azonban elutasította a cég kérelmét. A polgármester most kiemelte, ha engedélyezik a kitermelést, az a lakosok életére és a környezetre is komoly károkkal járhat.

A kamionok garmadája megy lakott területek előtt egy poros úton, el lehet képzelni, hogy milyen ellehetetlenüléshez vezethet ez, túl azon, hogy a házak értéke csökkenne, és a por pedig elviselhetetlen lenne, nem beszélve a zajterhelésről

– sorolta.

Kiegészítette mindezt azzal, hogy miután másfelé nem lehet kiszállítani jelenleg ezeket az ásványi anyagokat, ezért az ott élők életkörülményei jelentősen rosszabbodnának. Egyébként pedig vizsgálja azt is a szakhatóság, hogy az ivóvízellátás hogy valósulhatna meg, mert a kutakból el fog apadni a víz.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

bánya

délegyháza

homok