Veszik a magyarok, mint a cukrot: csak óvatosan, nem mindenki szedheti ezeket az étrend-kiegészítőket

HelloVidék   
  Megosztom
Veszik a magyarok, mint a cukrot: csak óvatosan, nem mindenki szedheti ezeket az étrend-kiegészítőket

Egyre többet hallunk a mikroalgákról, legfőképp a különböző élelmiszerek, vagy épp a kávé kapcsán. Számos mikroalga ipari és élelmiszeripari felhasználása, alkalmazása is egyre inkább nagy népszerűségnek örvend. Kiemelt potenciált mutatnak a bioüzemanyag, az étrend-kiegészítők, valamint egyes élelmiszerek előállításának területén is. De miért érdemes vigyáznunk a fogyasztásával? A HelloVidéknek a témával kapcsolatban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége képviseletében Dr. habil. Raposa L. Bence, egyetemi docens, dietetikus, sportdietetikus, táplálkozás epidemiológus mondta el a legfontosabb tudnivalókat.

A mikroalgák mikroszkopikus méretű egysejtű vagy többsejtű algák, amelyek számos élőhelyen megtalálhatók, például tengeri- és édesvízi környezetben, valamint talajban, akár jég alatt és más mikrobiális közösségekben is. Ezek a szervezetek fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, mivel oxigént és szerves anyagokat állítanak elő a fotoszintézis során, valamint táplálékul szolgálnak halak, rákfélék és más mikroszkopikus élőlények számára. Emellett számos mikroalga ipari és élelmiszeripari felhasználása, alkalmazása is egyre inkább nagy népszerűségnek örvend. Kiemelt potenciált mutatnak a bioüzemanyag, az étrend-kiegészítők, valamint egyes élelmiszerek előállításának területén.

Ahogy a Táplálkozási Akadémia is említi összefoglelójában, számos kutatás foglalkozik a mikroalgák sokoldalú alkalmazási lehetőségeivel, különös tekintettel az egészségre gyakorolt kedvező hatásokra. Ezek alapján tudjuk azt, hogy

  • a mikroalgák rendkívül gazdag fehérjeforrások, jelentős, akár 40-60%-ban tartalmazhatnak esszenciális aminosavakat. A mikroalgákban található fehérjék nagy biológiai értékkel bírnak, jól hasznosulnak a szervezetben.
  • Az Ómega-3 és Ómega-6 zsírsavak különösen fontosak az emberi szervezet számára. A mikroalgák nagy mennyiségben tartalmaznak az emberi szervezet számára jól hasznosítható EPA-t és DHA zsírsavakat. Ezek az esszenciális zsírsavak hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségének fenntartásához, csökkentik a gyulladásos folyamatok kialakulásának kockázatát, valamint segítenek megelőzni különféle krónikus betegségeket. A mikroalgákban található zsírsavak kitűnő alternatívát nyújthatnak azoknak, akik vegetáriánus vagy növényi alapú étrendet követnek, mivel növényi forrásként is jelentős ómegazsírsav-tartalommal bírnak.
  • A mikroalgákban megtalálhatóak az A-, C-, E- és K-vitaminok, továbbá a kalcium, a magnézium, a vas és más ásványi anyagok széles skálája. Ezek az anyagok elengedhetetlenek az egészséges anyagcsere-folyamatokhoz és számos létfontosságú szervrendszer működéséhez.
  • A mikroalgák jelentős mennyiségű antioxidánst tartalmaznak, melyek védelmet nyújtanak a szervezetben zajló káros oxidatív folyamatokkal szemben. Az antioxidánsok segítenek megelőzni a sejtek károsodását és a szabadgyökök által okozott negatív hatásokat. Ezáltal hozzájárulhatnak számos krónikus betegség kialakulásának megelőzéséhez.

A mikroalgák jövőbeli felhasználási lehetőségei nagyon ígéretesek

A Chlorella stigmatophora és a Phaeodactylum tricornutum mikroalgakivonatok esetében gyulladáscsökkentő és immunmoduláló hatást detektáltak, ezért a jövőben az étrend egészséges kiegészítői lehetnek az olyan krónikus betegségek megelőzésében, mint a daganat, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség.

Melyek a legígéretesebb mikroalgákat és azok betegségmegelőző hatásai?

  • Spirulina: A spirulina a cianobaktériumok közé tartozik és az Arthrospira faj gyűjtőneve. A faj egyes tagjai gazdagok fehérjékben, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban egyaránt. Részt vehetnek a metabolizmus energiatermelő folyamataiban, valamint hozzájárulhatnak az immunrendszer megfelelő működéséhez. Egyes szakirodalmi adatok alapján segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet, támogathatják a vércukorszint szabályozását, valamint jótékony hatással lehetnek a szív- és érrendszer egészségére.
  • Chlorella: A chlorella ugyancsak egy zöld alga nemzetség, mely kiemelkedő fehérje- és vitamintartalommal rendelkezik, tartalmaz B-vitaminokat, vasat, valamint klorofillt. Összetétele révén támogathatja az emésztést, és az immunrendszert egyaránt. Szakirodalmi adatok alapján a vérnyomás-szabályozásban is szerepet játszik.
  • Haematococcus pluvialis: A Haematococcus pluvialis egy vörös alga, amely különlegesen gazdag az astaxanthin nevű karotinoidban, amely erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Az astaxanthin jótékony hatással lehet a bőr egészségére, segíthet csökkenteni az ízületi gyulladás és -fájdalom mértékét, valamint védelmet nyújthat a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben.
  • Dunaliella salina: A Dunaliella salina egy sós vízben élő zöld alga, amely rendkívül gazdag béta-karotinban és egyéb antioxidánsokban. A béta-karotin fontos szerepet játszik a látás és a bőr egészségének fenntartásában, valamint védelmet nyújthat a káros szabadgyökök ellen. Nem humán vizsgálatban más mikroalgával (Spirulina) történő alkalmazása során az emésztőenzimekre és a bélmikrobiótára gyakorolt hatásával támogatta az immunrendszer működését.

Csak óvatosan, van, akinek nem ajánlott a fogyasztása

Pozitív élettani hatásaik miatt, továbbá mint értékes makro- és mikro-nutriensforrások, beillesztésük általában javasolható a táplálkozásba. Mindemellett fontos a megfelelő körültekintés, hiszen egyes esetekben fogyasztásuk ellenjavalt lehet, emiatt az étrendbe történő beillesztés, étrend-kiegészítő szedésének megkezdése előtt mindig érdemes dietetikus szakemberrel, orvossal konzultálni. Amire mindenképpen érdemes odafigyelni az a szennyeződésmentesség, az esetleges allergiás reakciók, valamint a fennálló autoimmun betegség(ek)re gyakorolt hatás. Hogy melyek ezek és miért kell óvatosnak és körültekintőnek lennünk? Erről Dr. habil. Raposa L. Bence, egyetemi docens, dietetikus, sportdietetikus, táplálkozás epidemiológus számolt be a HelloVidéknek.

HelloVidék: Miért kell óvatosan fogyasztanunk a különböző mikroalgákat?

Raposa L. Bence: Pozitív élettani hatásaik miatt, továbbá mint értékes makro- és mikro-nutriensforrások, beillesztésüket általában javasolható a táplálkozásba. Mindemellett fontos a megfelelő körültekintés, hiszen egyes esetekben fogyasztásuk ellenjavalt lehet, emiatt az étrendbe történő beillesztés, étrend-kiegészítő szedésének megkezdése előtt mindig érdemes dietetikus szakemberrel, orvossal konzultálni. Amire mindenképpen érdemes odafigyelni az a szennyeződésmentesség, az esetleges allergiás reakciók, valamint a fennálló autoimmun betegség(ek)re gyakorolt hatás.

HelloVidék: Mikroalgák természetes élelmiszer-összetevők, étrend-kiegészítők is lehetnek, viszont nem mindegy, honnan szerezzük be őket. Honnan tudjuk, hogy egy termék megbízható forrásból származik?

Raposa L. Bence: Alapvetően több dologról is tájékozódhatunk. Így érdemes lehet megnézni a termék gyártóját és csak megbízható gyártó termékét választani., olyat, aki megfelel egyes szigorú minőségi szabványoknak és rendelkezik megfelelő tanúsítványokkal, például GMP (Good Manufacturing Practice) vagy ISO minősítésekkel. Ellenőrizhetjük a termék címkéjét is, hogy lássuk, honnan származnak az összetevők. A megbízható gyártók általában részletes információkat nyújtanak az összetevők forrásáról és tisztaságáról. Amennyiben lehetséges, keressük a GMO-mentes, szerves vagy fenntartható forrásból származó összetevőket. Mindemellett érdemes főként Magyarországon bejegyzett gyártótól, forgalmazótól rendelni, hiszen az egyik legjobb biztonsági tanúsítvány hazánkban az OGYÉI notifikációs szám – ezt keressük a termék dobozán, címkéjén, illetve a hatóság oldalán és amennyiben rendelkezik ezzel a nyilvántartási számmal, úgy jó szívvel választhatjuk azt.

HelloVidék: Honnan, milyen adatokból derülhet ki a szennyeződésmentesség? Mire kell még figyelnünk az összetevőlistában?

Raposa L. Bence: Az összetevő listában érdemes odafigyelni az egyes adalékokra, esetleges káros szennyezőkre. Olyan termékeket válasszunk, amelyek tiszta, minőségi összetevőkből készültek, és amelyek származását gondosan ellenőrizték (akár akkreditált laboratórium bevizsgálta). Ismert allergia vagy intolerancia esetén kiemelten figyeljünk az összetevők között azokra az anyagokra, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki (allergének). A megbízható gyártók kötelesek feltüntetni az összetevőlistán az esetleges allergén anyagok jelenlétét. Továbbá érdemes kerülnünk azokat a termékeket, amelyek túlzott mennyiségű tartósítószert, színezékanyagot, térfogatnövelőt vagy egyéb mesterséges adalékanyagot tartalmaznak.

HelloVidék: Mi történik, ha valakiből allergiás reakciót vált ki egy ilyen alga fogyasztása? Milyen tünetekre kell figyelnünk?

Raposa L. Bence: Bár ritka a mikroalgák által kiváltott allergia, néhány embernél mégis tapasztalható a reakció. Különösen azoknak érdemes erre figyelni, akik más halakra vagy tengeri alapanyagokra is allergiásak, érzékenyek. A szakirodalomban egyes Spirulina és Chlorella fajok esetében mutattak ki olyan fehérjéket, amelyek esetleírásokban visszaigazolt módon allergének lehetnek. Jellemzően az ételallergia enyhe tünetei figyelhetőek meg ilyenkor, úgy mint bőrpír - csalánkiütés, viszketés, szájzsibbadás, ritkán akár komolyabb légzőszervi tüneteket/ anafilaxiát is okozhatnak, melyek esetében azonnal orvoshoz kell fordulni.

HelloVidék: Milyen betegségek esetén nem ajánlott fogyasztani ezeket az algákat?

Raposa L. Bence: Több kutatási eredmény arra utal, hogy egyes mikroalgák, kiemelten a Spirulina egyes fajai, stimulálhatják az immunrendszer aktivitását szisztémás lupus erythematosus, dermatomiositis és hólyagosodással járó autoimmun kórképek esetében. Ez azonban az autoimmun betegségben szenvedő embereknél nem kívánt immunreakciókat okozhat. Tehát egyes autoimmunbetegség(ek) fennállása esetén mindenképpen szükséges orvossal konzultálni a lehetséges mellékhatások elkerülése érdekében.

HelloVidék: Legvégül pedig, milyen formában a legalkalmasabb a fogyasztásuk?

Raposa L. Bence: Mikroalgákat számos formában lehet fogyasztani. Érdemi szakirodalmi adat vagy ajánlás nem ismert arra vonatkozóan, hogy az egyes formák (por, tabletta, kapszula, növényi kivonat/oldat, etc.) hasznosulási és egyéb tulajdonságai érdemben eltérnének, így a legalkalmasabb formát főként az egyéni preferenciák és az adott termék tulajdonságai határozzák meg.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mikroalgák

mikroalgák a táplálkozásban

mikroalgák fogyasztása

egészséges táplálkozás

magyar dietetikusok országos szövetsége

ipar

élelmiszeripar

étrend-kiegészítő

bioüzemanyag

élelmiszer

kávé