Gyomnövényként irtjuk, pedig a fiatalság záloga: így készül mennyei pástétom belőle

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Gyomnövényként irtjuk, pedig a fiatalság záloga: így készül mennyei pástétom belőle

Rengeteg olyan növény növekszik a kertünkben, akár a fű között megbújva, amit gond nélkül kigyomlálunk, bele sem gondolunk, milyen hasznos lehet a gaznak tartott, számunkra ismeretlen zöld. Most a kövér porcsint, egyszerűen szólva a porcsint mutatjuk be, amit nemes egyszerűséggel a fiatalság zálogaként is emlegetnek a gyógynövények szakavatott ismerői, a drogériákban pedig súlyos pénzeket kérnek el tőlünk pár grammért. A jó hír, hogy a legtöbb magyar kertben magától megterem, csak szét kell néznünk, hogy észrevegyük. Mutatjuk, hogyan készíthetünk belőle mennyei pástétomot. 

Hogy ismerjük fel a kövér porcsint?

Népies neve disznója, disznóporcsin, kövérfű, kövérke, kövérlányka, poncsér. Csupasz, 30 cm magas, egynyári növény, húsos, kúszó szárral. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Virágainak 5-6 szirma van. Kellemesen savanykás íze miatt főzve fogyasztják. Június végén megjelenik a kövér porcsin pozsgás fényes leveleivel, szinte kiirthatatlanul. Lehet szárazság, lehet esős időszak, a porcsin szabadon burjánzik. Szétterülő ágaival gyorsan beborítja a kertet.

Az említett környezetben a fajtatévesztés lehetősége igen csekély, de nem úgy a mérgezésé! Érdekes módon ráadásul mindez nem is a területen őshonos lágyszárú növényeknek köszönhető; sokkal inkább a parkosítással, kertépítéssel megjelenő dísznövényeinkkel hozható összefüggésbe. Az őshonos fűfélék között – amik egy része a pázsitjaink alkotó fajai – nincs mérgező. Az itt megtelepedő gyomnövények között is kimondottan ritka az a faj, vagy az a mennyiség; ami már gondot tudna okozni. Így azt mondom, hogy a veszély nagyon minimális, de ennek fenntartásához szükségesek dolgok. Többek között némi fajismeret, természettisztelet és alázat. Ezekkel a jellemvonásokkal felvértezve nincs okunk aggódni. Igen ám, de környezetünkben élnek gyermekek és felügyeletre szoruló személyek is. Ezek a szituációk, főleg akkor, ha nem is egész növénnyel van dolgunk, csak annak egy részével; nos ezek lehetnek veszélyesek!

- mondta el korábban a HelloVidéknek Szabó Roland, a Sumi Agro Hungary Kft. gyombiológusa.

Ezért alapszabály, hogy különálló – azaz téveszthető – növényi részeket nem fogyasztunk! Pl. gyökerek, melyeken az azonosításhoz szükséges egyéb növényi részek nincsenek. A kérdésben megfogalmazott két faj esetén nem zárom ki a tévesztés lehetőségét még egész növények esetén sem, de erre igen minimális az esély.

Ez viszont drasztikusan megnőhet, ha valaki csak a mezei szulák (Convolvulus arvensis) virágait gyűjti pl. saláta dísznek és hozzá szed tévedésből a szintén fehér, szintén tölcséres alakú csattanó maszlag (Datura strammonium) virágaiból. Ez utóbbi faj ugyanis – mennyiség függvényében – képes súlyos problémák előidézésére, az esetleges halállal bezárólag, tette hozzá a szakember.

Ebben a növényben van a legtöbb omega-3

Az esszenciális zsírsavak (omega-3 és alfa-linolénsav) a kövér porcsin súlyának több mint 15%-át adják. Innen származik gyulladásgátló és véralvadást gátló (vérkeringést serkentő, érelmeszesedés kialakulásának veszélyét mérséklő) tulajdonsága. Magas C- és E-vitamin, valamint béta-karotin és glutationtartalmának köszönhetően antioxidáns és immunerősítő hatást fejt ki. A vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat. Ásványi sókat is tartalmaz: kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort. Mézgája lágyító hatású, frissítő, sebgyógyító, víz- és féreghajtó. Elrágva erősíti a foggyökereket és megszünteti a fogínyvérzést.

Papp-Felber Anita, a Gazt-evő blog szerzője mesélte a HelloVidéknek, hogy ő a saját kertjében mindig meghagy egy bokrot, napi szinten fogyaszt belőle nyersen, friss hajtásaiból salátát készít, de remekül lehet ételeket is dekorálni vele.

Súlyos ezresekért árulják a boltokban

Kapható teaként is, de leginkább kapszulás formában kínálják kiváló hatóanyagát: egy doboz porcsin kapszula 5000-10000 forintba is kerülhet.

Lopes-Szabó Zsuzsa, a bükki füvesember, vagyis Szabó Gyuri bácsi lánya elárulta a HelloVidéknek, hogy bár ők nem árusítanak porcsinból készült teát, de a gyógyhatásait sokra becsülik:

A porcsinfű teáját vese- és hólyagbántalmak, vesekőképződés esetén fogyaszthatjuk. Prosztata-megnagyobbodásra, illetve prosztatagyulladásra is ajánljuk. Vérzéscsillapító hatása miatt gyomor-, bél- és tüdővérzés esetén is alkalmazható. Bélhurutnál, valamint bélférgesség esetén is fogyasztható.

- közölték.

Így készül a gazból a finomság: mennyei porcsinpástétom

Az alábbi TikTok videóban lépésről lépésre követhetjük, hogyan készül ebből a gaznak tartott növényből a mennyei vacsora.

  • Miután megtisztítjuk, megmossuk a porcsint, tegyük turmixgépbe apróra vágott hagymával és fokhagymával.
  • Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kész is a krémes finomság, amit kenyérre kenve reggeliként vagy vacsoraként is fogyaszthatunk.
@greens_of_daisy Ismeritek a kövér porcsint?? #porcsin #pástétom #zöldségkrém #vegan #vadnövény #ehetőnövények #egészséges #egészségestáplálkozás ♬ Cooking Time - TonsTone

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

porcsin

kövér porcsin

gyom

vacsora

recept

pástétom

tiktok

videó