Egy őrületes pünkösdi étel, ahogy Borbás Marcsi is készíti: hallottál már a borsos kálvinista kalácsról?

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Egy őrületes pünkösdi étel, ahogy Borbás Marcsi is készíti: hallottál már a borsos kálvinista kalácsról?

Bár kezd feledésbe menni a szokás, régi időkben minden valamire való magyar házban Pünkösd napjára is került kalács (vagy túrós lepény) az asztalra. Baja környékén azonban a hagyományos kalácsot sóval, tejföllel és borssal is megbolondították. Borbás Marcsi receptjével hozzuk ezt a mennyeien finom és egyszerű ételt, amit reméljük idén Pünkösdkor ti is kipróbáltok!


 


 

Mielőtt bárki is azt gondolná, hogy a kalácssütés csak a húsvéti ünnepkörhöz köthető, annak eláruljuk, nem a legtöbb magyar vidéken bizony nem tartottak ünnepet kalács nélkül: sütötték karácsonykor, lakodalomra, de pünkösd ünnepére sem maradhatott ki az ünnepi fogások közül.

Legalábbis a nyaganyám még erre tanított. Úgyhogy babonából, vagy csak pratikus okokból érdemes jó előre, már a hétvége előtt nekiállni a pünkösdi kalácsnak!

Mikor is van pünkösd?

A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli meg. A magyar kultúrában több szokás kötődik a pünkösdhöz, mint a pünkösdi királyválasztás, a májusfaállítás, pünkösdi királynéjárás, pünkösdölés és a Hungarikummá nyilvánította a Csíksomlyói búcsú. Ezek népszerűsége mai napig töretlen, számos településen még napjainkban is rendszeresen megrendezik őket. Viszont a pünkösd nem csak vallási és hagyományőrzési szempontból fontos ünnep.

Karácsony és a húsvét mellett, a pünkösdi időszakra is sok finomsággal készültek a régen a magyar családok. Mivel húsvét után erősen megcsappant az éléskamra tartalma, így a pünkösdi menü sokkal szerényebb volt, mint a többi ünnepen. Régen pünkösdi ünnepi ételnek számított a tyúkhúsleves, a rántott hús, az uborkasaláta is, de a birka- vagy báránypaprikás is lehetett ilyenkor fő fogás. Desszertként valamilyen édes kalácsot (pünkösdi kalács), esetleg túrós lepényt - de erről korábban a HelloVidék itt írt!

Íme, egy igazi magyar kuriózum: a borsos kálvinista kalács

Szeremlén és környékén az ünnepi asztal elmaradhatatlan étke a borsos kalács. Alapja a lágy, kelt tésztából készült kerek kalács, melyet kisülés után forrón meghempergetnek a tejfölös, zsíros, sós, borsos mártósban. Nevezték kálvinista kalácsnak is, hiszen minden nagy egyházi ünnepen sütötték ezt a sós-édes süteményt. Ahogy a falu honlapján írják:

családi események, ünnepek záróakkordja is ez az étel volt. Lakodalmak készítőjében pénteki záró étel, keresztelőkön pedig ezt adták „komakalácsnak” a hazainduló keresztszülő-pároknak.

Megjegyzik még, hogy a borsos kalács olyan speciális lokális ételtípus, amely a Duna alsó szakasza mentén mindössze néhány sárközi település (pl. Szeremle, Érsekcsanád, Báta) gasztrokultúrájában található meg. Van, ahol a formája más, van ahol a mártójába lisztet is tesznek és hosszúkásra fonják. Szeremle népessége mindig is magáénak vallotta ezt a különleges kelt süteményt, és úgy tartják, hogy a szomszéd falvakba házasodott szeremleiek terjesztették el azt. Szeremle honlapján megtaláltuk a pontos elkészítési módot is:

Hozzávalók a tésztához:

 • 2 kg búzaliszt,
 • 1 liter tej, ha lehet jó zsíros, nem az agyonpasztőrözött
 • 3 marék cukor,
 • 10 dkg élesztő,
 • só, az ujjak végével felmarkolva, az annyi, mint 10 g
 • 1 egész tojás, tyúkok alól
 • 4 tojássárgája, mert a fehérjétől kemény lesz a tészta
 • kb. 1 dl olvasztott tyúkzsír (étolajjal helyettesíthető, de így az igazi)
 • kb. 1 dl étolaj, a zsírosság jót tesz a tésztának

Hozzávalók a kenyőjéhez:

 • 3 nagy doboz tejföl
 • 2 dl étolaj, zsírral is mehet kb. 2 púpos evőkanállal felolvasztva
 • kb. 2 teáskanál só,
 • 3/4 csomag őrölt fekete bors

Lényeges tudnivaló, hogy minél lágyabb a tészta, annál foszlósabb a kalács, valamint az is, hogy a mártogatás után le kell a meleg kalácsot borítani, és letakarni, hogy saját gőzében puhuljon meg a tészta. Napokig finom, különösen melegítve!

Erről a sós, öntött kalácsos finomságról egyébként először Borbás Marcsi tévéműsorában hallottunk. Közben meg is találtuk a felvételt, úgyhogy hozzuk azt is, hogyan is készíti ő el:

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pünkösd

kálvinista

borsos kalács

recept

gasztronómia