Újabb kőolajlelőhelyet találtak Magyarországon: mutatjuk, hol volt sikeres a fúrás

MTI   
  Megosztom
Újabb kőolajlelőhelyet találtak Magyarországon: mutatjuk, hol volt sikeres a fúrás

Új kőolajlelőhelyet tárt fel Tura közelében a Mol és az O&GD; a sikeres fúrás a két társaság közös kutatásának eredménye, amit azután kezdtek meg, hogy 2023 nyarán az olajvállalat 49 százalékos részesedést szerzett az O&GD három kutatási koncessziójában - közölte a Mol.

A tájékoztatás szerint a Paleogén-medencében, amely egy Budapesttől nem messze található földtani egység, jelenleg 4 kutatási koncesszió van, ebből a Mol a Dány terület felett rendelkezik. A cég sikert ért el itt 2022-ben, a felfedezett olajmezőn található Vecsés-2 kút mára a vállalat egyik legnagyobb hozamú magyarországi olajkútjává vált napi 1400 hordó termeléssel, és a 2016 óta termelő Tóalmás-Észak olajmező is a közelben található.

Az O&GD három (Mogyoród, Nagykáta és Ócsa) kutatási koncessziót nyert el korábban, amelyekben hatósági jóváhagyásokat követően a Mol 2023 nyarán szerzett 49 százalékos részesedést. A partnerség a szakmai együttműködésre és a tudásmegosztásra épül, a felek közösen határozták meg a fúrásra kész célpontokat, a költségeket és kockázatokat is közösen vállalták. A turai munkálatok operátora az O&GD, a cég felel a projekt végrehajtásáért, míg a Mol aktív partneri szerepet vállal a döntésekben való részvételen keresztül

- közölték.

A Tura-D-3 nevű kutat tavaly nyáron kezdték fúrni, és 2100 méter mélyen bukkantak az olajkészletre. A kút jelenleg naponta körülbelül 1000 hordó kőolajat ad, a két cég az 51-49 százalékos tulajdoni hányad arányában osztoznak a kitermelt mennyiségen. Ez a Mol számára mintegy napi 500 hordót jelent, ami a Mol-csoport 2023-as átlagos napi kőolajtermelésének körülbelül 1 százaléka, a Mol magyarországi kőolajtermelésének 5 százaléka.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kőolajlelőhely

magyar kőolaj

kőolaj-kitermelés