Aggódnak a magyar gazdák: bizonytalan időszak köszöntött be

Agrárszektor   
  Megosztom
Aggódnak a magyar gazdák: bizonytalan időszak köszöntött be

A mezőgazdaságban már régóta jelen vannak a hosszabb, termelési ciklusokat felülelő finanszírozási megoldások, így az ágazatban viszonylag magas az igény a hitelbiztosításra - mondta el az Agrárszektornak Szilágyi Péter, a Coface kockázatkezelési vezetője. A szakember, aki az AgroFood 2024 konferencia egyik előadója lesz, beszélt arról is, hogy az elmúlt időszak kedvezőtlen hatásai, folyamatai után idén kiegyensúlyozottabbá válhat a termelés az agrár- és az élelmiszeriparban Magyarországon, ugyanakkor a hitelezési környezetben nagy változás nem várható idén. Ezért a vállalatoknál a kapacitásbővítő beruházások valószínűleg csak később fognak beindulni.

A szakember elmondta, hogy főként az agrár ágazatra jellemző nagyon hosszú, gyakran teljes termelési ciklusokat átívelő finanszírozási szükségletek már régen életre hívták a szállítók vevőköveteléseinek biztosítási igényét, legyen szó akár az állattenyésztésben gyakori 3-4-5 hónapot felölelő turnus finanszírozásról - például a baromfi-, sertés- vagy pulykatenyésztők esetében -, vagy a növénytermesztésben gyakori fél, vagy akár egy évet is elérő inputanyag - vetőmag, műtrágya, növényvédő szer - finanszírozásról.

Szilágyi Péter szerint ezért - bár az ágazatban egyéb biztosítékokkal, mint például a jelzálogjog, az állománybiztosítás, vagy a vágóhídi engedményezés - is gyakran operálnak, az átlaghoz képest is viszonylag magas az igény a hitelbiztosításra. Az pedig kijelenthető, hogy a legnagyobb és közepes méretű szereplők körében már viszonylag nagy a penetráció és a kisebb cégek körében is egyre népszerűbb szolgáltatásról beszélünk, hiszen egy komplett szolgáltatási csomagot nyújt a vevők vagy leendő vevők kockázati minősítésétől a vevői kinnlevőségek biztosításán keresztül egészen az esetlegesen nemfizetés miatt bekövetkező kártérítésig, illetve követelésbehajtásig - tette hozzá a Coface kockázatkezelési vezetője.

Ugyanez a tendencia figyelhető meg az élelmiszeripari cégek esetében is, ahol az élelmiszer gyártó, feldolgozó és nagykereskedő vállakozások veszik igénybe a hitelbiztosítók által nyújtott szolgáltatást, védelmet

- mondta Szilágyi Péter.

A mezőgazdaság továbbra is a legstabilabb ágazatok közé tartozik

A korábbi kedvezőtlen környezeti hatások (a koronavírus-járvány, az ellátási láncok zavarai, az inputanyagok és az energia árának robbanásszerű emelkedése, majd az orosz-ukrán háború és egyéb geopolitikai feszültségek, extrém időjárási körülmények) után az agrár- és élelmiszeriparban is valamelyest kiegyensúlyozottabbá és kiszámíthatóbbá válhat idén a termelés. Bár a Coface-nál a közép-kelet-európai régióban a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart a közepes kockázatú ágazatok közé sorolják, a magyar mezőgazdasági vállalkozások minősítési és kockázati szempontból is stabilabb és az átlagostól jobb kockázati besorolással rendelkeznek, fizetőképességük a gazdaság egészét nézve az átlagnál megbízhatóbb, ugyanakkor ez az élelmiszeripari vállalkozásokra már nem feltétlenül igaz.

Az élelmiszergyártók hatékonyságnövelésére, a költségcsökkentés mellett a minőség javítására és így a piacaik megtartására/bővítésére is nagy szükség lenne. Részben a tradícionális működési modelleknek és a kiemelt EU-s, valamint hazai támogatási rendszernek köszönhetően a fizetésképtelenségi mutatókat vizsgálva mind az ágazaton belül arányaiban, mind pedig más ágazatok statisztikáival összehasonlítva is a válságállóbb ágazatok közé sorolható.

Mint partnereket, ügyfeleinket tekintve is egyértelműen a hosszú távú és kiszámítható együttműködést fontosnak tartó vállalkozások között tartjuk számon az agrár- és élelmiszeripar szereplőit

- emelte ki Szilágyi Péter.

Idén már nem várható további nagy változás a hitelezések terén

Még ha némi tér van is a további jegybanki alapkamatcsökkentésekre, nagyon jelentős változtatásra a jelen makro- és világgazdasági helyzetben már nem számíthatunk idén - mondta a Coface kockázatkezelési vezetője. Mivel a kamatszintek a korábbi évekhez képest továbbra is magasabban maradnak, ezért a szállítói hitelezés ezen túl is fontos szerepet tölthet be a vállalkozások, így az agrár és élelmiszeripari vállalkozások életében is, csakúgy mint a piacon még elérhető támogatott hitelkonstrukciók.

A külső bizonytalan gazdasági környezetnek és a visszafogott fogyasztásnak köszönhetően a vállalatoknál a kapacitásbővítő beruházások beindulása még várat magára, de ez fokozatosan a fogyasztás élénkülésével és a szektor számára idén megnyíló a 2023-2027-es Közös Agrárpolitika régóta várt vidékfejlesztési pályázatainak köszönhetően változhat, így a vállalati hitelezés élénkülése is elképzelhető az év második, illetve a jövő év első felében - mutatott rá a szakember.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

mezőgazdaság

gazdák

hitel

termelés

élelmiszeripar