Zsebbenyúlós húsvéti dekoráció: kétezer forint is lehet egy csokor barka az ünnepre

HelloVidék   
  Megosztom
Zsebbenyúlós húsvéti dekoráció: kétezer forint is lehet egy csokor barka az ünnepre

Sokan az ünnep előtt elindulnak és barkát gyűjtenek. Viszont, ha erre adjuk a fejünket, érdemes nyitott szemmel járni és előre megtudakolni, milyen szabályok érvényesek a területre, gyűjtögetés szempontjából. Vannak olyanok is, akik inkább virágboltban, piacon veszik meg a barkaágat. Kereskedőtől függően, van, ahol zsebbenyúlós lehet egy-két csokor ára.

Mi a barka szerepe húsvétkor?

Ahogy arról korábban írtunk, az egyházi liturgiában már az első századoktól gyökeret vertek a bevonulást felelevenítő szertartások. Jeruzsálemben 400-ban ünnepi menetben vonultak a pálmaágakat lengető hívek az Olajfák hegyéről a városba. Nem sokkal később Konstantinápolyban, majd a 11-12. században Rómában is meghonosodtak a virágvasárnapi szertartások, a hívek által magukkal hozott pálmaágak megáldásának szokása bizonyíthatóan a 8. század közepére nyúlik vissza. Az ókori világban a pálma az élet, a reménység, a győzelem jelképe volt, és a vértanúkkal is összefüggésbe hozták.

Azokban az országokban, ahol nincs pálma, a korán bimbódzó fűzfa vesszejét, a barkát szentelik meg a katolikus templomokban. A barka beszerzésére az ünnep vigíliáján, azaz szombaton kerül sor, egyes településeken ez a harangozó feladata, máshol lányok, legények és gyerekek szedik. A virágvasárnapi szertartás a barkaszenteléssel kezdődik, majd körmenettel folytatódik. A szentmisén ekkor olvassák fel Jézus szenvedéstörténetét, a passiót. A megszentelt barkát a következő év hamvazószerdája előtt elégetik, ezzel jelöli meg a hívek homlokát a pap.

A szentelt barkához több hiedelem fűződik. A legelterjedtebb szerint ha a templomból jövet lenyelnek belőle egy-két szemet, az megvéd a hidegleléstől és a torokfájástól. Egyes helyeken úgy tartják, hogy a megszentelt barkát nem szabad bevinni a házba, mert akkor nyáron sok lesz a légy, ezért a padlásra, ablakba, házereszre akasztják. Elterjedt hiedelem, hogy égiháborúkor a barka megvéd a villámcsapás ellen. Más helyeken, így például Gyimesben csak a szentelt barkát szabad bevinni a házba, mert ha megszenteletlenül kerül oda, elhullanak a csirkék és más aprójószágok.

@doriwithlove ? Miért díszítünk barka ággal húsvétkor❓ ?A barka ágról mindannyiunknak a ?tavasz, azon belül is a ? húsvét ünnepe jut eszünkbe. ❓Sokan nem tudják azonban, hogy miért éppen a barka lett az ünnephez társuló növény. ?A barka használata vallási eredetre tekint vissza. Húsvét előtti vasárnap, azaz virágvasárnap ünnepli a kereszténység Jézus bevonulását Jeruzsálembe, amely alkalomból a tömeg pálmaágakat lengetett. ✨ Ekkor a templomokban barkaszentelést is tartanak. ▫️Nálunk nem nő pálma, így azt fűz vesszővel helyettesítjük. A barka ugyanis a fűzfélék füzérvirágzata. ▫️Manapság a barka ág egyre elterjedtebb dekorációs elem. A barka ágakat helyezhetjük vázába (célszerű nem vízben tárolni, mert hamar potyogni kezdenek a szemek és ki is virágozhat, szárazon tartva viszont kiszárad és sokáig a lakás dísze marad), de készíthetünk az ágakból koszorút az asztalra vagy kopogtatót az ajtóra. Díszíthetünk a barka szemekkel is, kiegészítőként alkalmazva ezt a puha növényt. ??‍♀️ Mivel sok időt töltök az építész irodánk projektjeivel, lakberendezéssel, dekorációkkal, gondoltam elindítom ezt a vonalat is. #lakberendezés #dekoráció #tavasz #barka #lakberendező #építész #építésziroda #belsőépítészet #interiordesign #dekoráljunk ♬ eredeti hang - Doriwithlove ✩

Indul a gyűjtögetés! Bármit szedünk, ezt érdemes szem előtt tartani

Sokan az ünnep előtt elindulnak és barkát gyűjtenek. Viszont, ha erre adjuk a fejünket, érdemes nyitott szemmel járni és előre megtudakolni, milyen szabályok érvényesek a területre, gyűjtögetés szempontjából. Ha közterületen, utcán, kisebb tereken szeretnénk barkát szedni, akkor is érdemes előre kérdezősködni, hiszen ezek a területek legtöbbször az önkormányzatokhoz tartoznak, így ők határozzák meg, mit és hogy lehet gyűjteni.

Az erdőterületen történő gyűjtésre az erdőtörvény rendelkezései is vonatkoznak, amelynek értelmében a növénygyűjtés erdei haszonvételnek minősül. Az erdőtörvény ún. végrehajtási rendelete szerint gomba, vadgyümölcs, illetőleg gyógynövény egyéni szükségletet meghaladó gyűjtése csak az erdőgazdálkodó, vagy a haszonvételi joggyakorló előzetes írásbeli hozzájárulásával gyakorolható. Ez a végrehajtási rendelet kimondja azt is, hogy az egyéni szükségletre gyűjtött gomba, vadgyümölcs, illetőleg gyógynövény kereskedelmi forgalomba nem hozható, és meghatározza az egyéni szükséglet mértékét is: személyenként és naponta legfeljebb 2 kg gomba, 2 kg vadgyümölcs, 2 kg gyógynövény gyűjtése minősül egyéni szükségletnek. A földalatti gombafajok (szarvasgombák) szintén kizárólag az erdőgazdálkodó engedélyével gyűjthetők. Emellett fontos megjegyezni, hogy élő fáról, cserjéről gally, díszítő lomb, moha leszedése tilos!

Védett területen – akár erdőben, akár más művelési ágba tartozó, vagy éppen művelés alól kivett területen – a gyűjtés csak a természetvédelmi hatóság engedélyével lehetséges, függetlenül attól, hogy védelemben részesülő, vagy nem védett növényt gyűjtenek-e (pl. medvehagyma gyűjtés, vagy általában a gyógynövények gyűjtése).

Mivel nem védett fajok egyedeinek a gyűjtése is hatással van a védett területekre és azon kívüli természetközeli élőhelyekre, azok állapotára, emellett sokszor érint védelemben részesülő vagy inváziós fajokat is, ezért ez is csak szigorú feltételekkel engedélyezhető. A gyűjtés ugyanis az alábbi természetvédelmi problémákkal jár együtt:

  • a gyűjtés sokszor védett területen is történik, sajnos elég gyakran engedély kérése nélkül;
  • a gyűjtés állandó emberi jelenléttel jár a területeken;
  • a gyűjtés jelentős és rendszeres taposással, tiprással is járhat;
  • a gyűjtés során megváltoztat(hat)ják az érintett terület (pl. gyepek) fajösszetételét;
  • a gyűjtési módszer lehet invazív is, azaz a növény gyökerét gyűjtik, ami ásással jár;
  • a gyűjtés időpontja szintén problémás lehet, amennyiben földön fészkelő fajok egyedeit érintik;
  • gyakran inváziós fajokat is gyűjtenek (pl. aranyvesszőt), amellyel széthurcolhatják a növény szaporító részeit.

Helyi jelentőségű védett természeti területen történő gyűjtés esetén az eljáró természetvédelmi hatóság az adott település jegyzője, más esetekben a területi illetékességű természetvédelmi hatóság. Amennyiben védett területen történne a gyűjtés vagy védelemben részesülő növényt gyűjtenek, akkor az engedélyezéshez javasolt a következők benyújtása:

  • a hatóság döntésére való kifejezett kérelem az ügyfél és képviselője azonosításához szükséges adatokkal és elérhetőségekkel (pl.: ügyfélnek és képviselőjének a neve, lakcíme vagy székhelye, elektronikus levélcíme, telefax száma vagy telefonos elérhetősége), és amennyiben rendelkezésre állnak az egyedi környezetvédelmi azonosító adatokkal;
  • a gyűjtésre szánt növényfaj magyar és tudományos neve;
  • a gyűjtés céljának, szükségességének megjelölése;
  • a tervezett gyűjtés pontos földrajzi helyének és koordinátáinak megadása (település, helyrajzi szám; ha releváns, GPS-koordináta, helyszínrajz);
  • a gyűjtés tervezett idejének megadása;
  • a gyűjtési módszer ismertetése és a begyűjteni tervezett mennyiség megadása.
  • a gyűjtésért felelős személy és elérhetőségének megadása (ha nem az engedélyes az).

A gyűjtési kérelem beadásához érdemes ellátogatni a Kormányablak oldalára.

Mennyibe kerül, ha vesszük a barkát?

A Facebook Marketplace kínálatában böngészve találunk vidéki árust, aki 300, 500 vagy 700 forintért árul kisebb csokrot, vagy pár szálas csokrokat. A nagyobb üzletek, virágboltok viszont már borsosabb áron mérik a különböző méretű barka csokrokat.

Dunaszigeti Gazda-és Horgászbolt & Dekor Sziget:

  • 1490 Ft/köteg

Kiss-ék-kertje:

A barkacsokor ára

  • Kicsi: 1000 Ft/db
  • Közepes: 1500 Ft/db
  • Nagy: 2000 Ft/db
Forrás: Kiss-ék-kertje
Forrás: Kiss-ék-kertje

De, hogy tároljuk a barkát, hogy sokáig szép legyen?

A barkát nem kell vízbe tenni, ha sokáig szeretnénk benne gyönyörködni. Ebben a formában kiszárad és akár évekig is képes eláll. Ha mégis teszünk alá vizet, akkor kivirágzik és akár leveleket is hajthat és hamarabb megy tönkre.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

barka

barka ára

barka gyűjtés