Falánk rágcsálók miatt pusztul a hazai természeti kincs: veszélyben a holtág

HelloVidék   
  Megosztom
Falánk rágcsálók miatt pusztul a hazai természeti kincs: veszélyben a holtág

Az elmúlt években több száz fa esett áldozatául a hódoknak Kunszentmártonnál a Hármas-Körös holtágának partján - írta meg a Szóljon.hu.

A szakemberek több alkalommal is helyeztek ki mozgásérzékelő kamerákat a közeli fákra, így pontosan végig tudták követni az építés folyamatát, melynek során nemcsak karnyi vastagságú fák estek a hódok áldozatául, hanem 100-150 éves, öles példányok is.

Az állatok elsősorban a puha fák háncsrétegét bontják meg, szinte ellehetetlenítve a lombhullatók növekedését. A hód egy-két hét alatt akár egy 100-150 évig növekedett fát is tönkre tehet a faóriás kérgének körberágásával. Elkeserítő, hogy őshonos füzek, nyárfák pusztulnak el.

- írta a Szóljon.hu.

Ha leszakad a fákon tenyésző vadszőlő nagy tömege, az kiváló, magasított alapot kínál a hódvárhoz. Az állatok, erre a célra lerágott ágakból építenek rá várnak nevezett lakóteret. A tetejére apróbb gallyakat, avart és ha módjuk van rá, földet kaparnak szigetelésként

– mondta a portál érdeklődésére a hódok életét évek óta figyelő Szarka János.

A szakember szerint nem kap kellő ismertséget azoknak a vízügyi igazgatóságoknak a munkája, melyek éves szinten százmilliókat költenek a hód okozta károk helyreállítására. Ezt az összeget a helyreállítási munkák emésztik fel, nem tartalmazza a kipusztított fák eszmei értékét.

Az Agrárminisztérium 2022-ben hozott rendeletének értelmében az eurázsiai hód az erdő- és mezőgazdasági termelés biztosítása, valamint a közérdeket sértő vízkárok megelőzése érdekében riasztható, gyéríthető, állományuk szabályozása engedélyezhető, ugyanakkor a hódgát elbontásához a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges. Gyérítésére október 1. és március 31. között van lehetőség.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hódok

pusztítás természetvédelem