Nem kell messzire menned, hogy fülesbaglyokkal találkozz: ezekre a hangokra figyelj az ablakból

MTI   
  Megosztom
Nem kell messzire menned, hogy fülesbaglyokkal találkozz: ezekre a hangokra figyelj az ablakból

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A szervezet legutóbb, januárban a telelő erdei fülesbaglyok felmérésekor kérte a lakosság segítségét. Az egyesület az évek alatt szerzett pozitív tapasztalatok alapján folytatja a fajra vonatkozó országos adatgyűjtést.

Most a lakott területeken is gyakori erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében tudnak segíteni az emberek - közölte az egyesület hétfőn az MTI-vel. Első pillantásra lehetetlen feladatnak tűnhet az éjszakai életmódot folytató, az emberek számára láthatatlanul mozgó madarak rejtett költőhelyének megkeresése, azonban a fészkelő baglyok felmérése egyike a legegyszerűbb madármegfigyelési, adatgyűjtési módszereknek, mivel ehhez a madarakat nem is kell látni - írták.

A felmérés lényege, hogy az esti szürkület óráitól alkalmanként hallgatózni kell néhány percet az erkélyről, az emeleti ablakból, a tornácról, a kertből, az utcán, parkban sétálva, eközben pedig a fiókák jellegzetes, mással össze nem téveszthető hangját kell keresni. Ezt hetente egy-két alkalommal kell megismételni, egészen júniusig - áll a közleményben. Ha valaki hall vagy lát fiókákat, esetleg az őket etető szülőket, a felhívás honlapjáról letöltheti az elektronikus űrlapot, amely akár okostelefonon is kitölthető.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

mme

erdei fülesbagoly

bagoly

madarak

kert