Brutális, mennyire hasznos ez a kis barna golyó: ezt a trükköt minden hobbi kertésznek tudnia kell

HelloVidék   
  Megosztom
Brutális, mennyire hasznos ez a kis barna golyó: ezt a trükköt minden hobbi kertésznek tudnia kell

A kertészetek, kertészeti áruházak kínálatában számos tápot, tápoldatot és egyéb kiegészítőt találunk, melyek segíthetik a növényeink fejlődését. Ilyen apró, de rendkívül hasznos eszköz az agyaggolyó, vagy ismertebb nevén agyaggranulátum. Hogy mire használhatjuk? Miért tesz jó szolgálatot a cserepes növényeknek? Ennek jártunk most utána.

A kis agyaggolyók, amelyeket szobanövények talaja helyett használnak, és általában a hidropónikus kertészetben használják. Ezek a kis golyócskák agyagból, téglaporból és az albit ásványi hulladékából készülnek. A golyókat úgy állítják elő, hogy az előkezelt agyagot kemencében magas hőmérsékleten égetik, majd lehűtik. Az így kapott mesterséges anyag rendkívül porózus, és talajjal kombinálva segíti a levegőztetést és a vízelvezetést.

Minden növényhez használható?

A The Spruce cikke szerint, a szakemberek úgy vélik, mindent biztosít, amire a növényeknek szükségük van a növekedéshez: vizet és oxigént. Viszont figyelembe kell venni azt is, hogy minden növénynek egyedi vízigénye van, akár talajban, akár hidropónikus rendszerben termesztik.

Ha használni szeretnénk ezeket az agyaggolyókat, akkor fontos, hogy ismerjük az egyes növények egyéni öntözési és trágyázási igényeit, hogy hozzájuk szabjuk a golyók adagolását. Nem minden növény fog boldogulni az agyaggolyók közé való ültetés során, és a kertészek változatos tapasztalatokkal rendelkeznek a különböző növényekkel kapcsolatban. A kulcs az, hogy ki kell tapasztalni, mennyi golyót visel el a növényünk.

Sok szobanövény virágzik viszont kifejezetten kedveli ezt a közeget és még virágba is tud borulni, jelezve, hogy jól érzi magát. Például az olya növények, mint a monstera, orchideák, anyósnyelvek. Néhány szárazságtűrő növény sem bánja, ha gyökerei kint vannak a levegőn, mivel a golyók gyorsabban kiszáradnak, mint a talaj.

Miket érdemes még agyaggolyók közé ültetni?

  • Filodendron
  • Alokázia
  • Pozsgafa
  • Viaszvirág
  • Zamioculcas
  • Zöldike
  • Begónia

Milyen előnyei és hátrányai vannak az agyaggolyóknak?

Számos előnye és hátránya van az agyaggolyók használatának a növények termesztése során, amelyek mindegyike teljes mértékben magától a növény típusától függ.

Előnyei:

  • Megfelelő mennyiségű vizet biztosít: Ezek a sült agyaggolyók felszívják a vizet, kitágulnak, hogy visszatartsák a vizet, majd apránként kiengedik a növény számára. Az agyaggolyók megakadályozzák a növények teljes kiszáradását, de megfelelő vízelvezetést biztosítanak, ami kevesebb öntözést jelent.
  • Távol tartja a kártevőket: A szobanövények kártevői, például a levéltetvek, szeretnek nedves talajban élni. Az agyaggolyók nem tartalmaznak élő szervezeteket, ami azt jelenti, hogy nincsenek kártevők. Ha belefáradtál a kellemetlen kártevők elleni küzdelembe, ez jó megoldás lehet.
  • Újrafelhasználható: A golyók újrafelhasználhatók. Újra és újra használhatjuk ezeket a labdákat, akár örökké, ha megfelelően karbantartjuk és tisztítjuk őket. Ahogy a növény kinövi a cserepet, mindössze annyit kell tenni, hogy együtt áthelyezzük az új cserépbe. Ha újra felhasználjuk az agyaggolyókat egy másik növény számára, először alaposan le kell mosni.

Hátrányok:

  • Tisztításra szorul: Az új és a használt golyókat le kell mosni, hogy megszabaduljon a porszemcséktől és a golyókban és azok körül növő kis gyökerektől. Hetente-kéthetente ki kell tisztítania az új golyókat a zacskóból (néhány órára áztatnia).
  • Műtrágyát igényel: Hidropónikus műtrágyát vagy folyékony műtrágyát kell vásárolni a növények számára. Az agyaggolyó csak annyit tesz, hogy gondoskodik a növények vízellátásáról, nem ad tápanyagot.
  • pH-ellenőrzés szükséges: Szükséged lesz egy pH-tesztelő készletre a vízminőség ellenőrzéséhez, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a megfelelő pH-értéket tartja. A pH-szint kulcsfontosságú, mert befolyásolja a növekvő növények tápanyag-felvételét.
  • Vízelvezető lyuk nélküli edények szükségesek: Az agyaglabdáknak zárt fenekű edényre van szükségük a víz felszívásához, így új edényekre lesz szükség vízelvezető lyukak nélkül. Ezután a tartályt körülbelül egyharmadáig tele kell tartani vízzel, hogy fenntartsa az állandó felszívódási sebességet.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agyaggranulátum

agyaggolyó

kert

kertészkedés

szobanövények

cserepes növények

talajjavítók

talajtakaró

kertészeti tipp

tippek

trükkök