Súlyos hiba a kertben: ezeket a zöldségeket soha ne ültesd egymás mellé + Lista

Agrárszektor   
  Megosztom
Súlyos hiba a kertben: ezeket a zöldségeket soha ne ültesd egymás mellé + Lista

Kertészkedés közben, ha ültetésre szánjuk magunkat, érdemes pár dologra odafigyelni, többek között arra is - amire egyébként nem sokan szoktak -, hogy mit mivel társítunk. Vannak növények, amiket kifejezetten ajánlott együtt termeszteni, és persze olyanok is, amiket jobb, ha távol tartunk egymástól - írta az Agrárszektor.

Számos előnnyel járhat, ha gondosan összeválogatjuk az egymás mellé ültetett növényeket: vonzhatják a beporzókat és elriaszthatják a kártevőket, így akár rovarriasztóként is funkcionálhatnak. Mindezek mellett még a talaj termékenységében is komoly szerepük lehet azáltal, hogy javítják a tápanyagellátást. De nemcsak ez az egyetlen nyomós ok, amiért megéri odafigyelni a társültetésre. Vegyünk egy példát: ha olyan magas növényt ültetünk, mint például a kukorica, megfelelő árnyékot tudnak nyújtani egy olyan növény számára, - mint a saláta - amelynek némi árnyék is szüksége van. Még a gyomok elnyomásában is segítségünkre lehet az, ha alaposan összeválogatott növényeket ültetünk- írta az Agrárszektor a írja a gardeningsoul.com cikke alapján.

Most pedig nézzünk néhány példát:

  • Spárga: bazsalikommal, korianderrel, kaporral, körömvirággal, oregánóval, petrezselyemmel, paprikával, zsályával, kakukkfűvel és paradicsommal ültethetjük.
  • Alma, sárgabarack: érdemes a fokhagyma közelébe ültetni, hiszen segít elűzni a kártevőket, például a levéltetveket és az atkákat is. A fa gyökerei a fokhagyma által termelt ként is felszívják, így a fa jobban ellenállhat a gombának és a penésznek. A körömvirág a gyümölcsfák másik nagy kedvence, mivel vonzza a beporzókat, amelyek aztán beporozzák a gyümölcsfákat is. Ráadásul ezek a virágok segítenek elriasztani különböző kártevőket is.
  • Bazsalikom: remek növény, amit paradicsom mellé ültethetünk, hiszen nemcsak ételekben, hanem a kertben is jól működnek együtt, a bazsalikom is segíthet elűzni a kártevőket. Ezen kívül spárga, oregánó és paprika mellé ültethetjük.
  • Bab: termeszthető sárgarépa, zeller, mángold, kukorica, uborka, padlizsán, borsó, burgonya, retek és eper mellett. Ugyanakkor kerüljük a metélőhagyma, fokhagyma, póréhagyma és hagyma közelébe ültetést. A céklát és a babot sem érdemes egymás mellett termeszteni, mert akadályozhatják egymás növekedését. Céklát viszont ültethetünk káposztafélék, kukorica, fokhagyma, karalábé, póréhagyma, saláta, menta és burgonya mellé.
  • Sárgarépa: jól társítható babbal, káposztával, metélőhagymával, póréhagymával, salátával, hagymával, paprikával, retekkel, rozmaringgal, zsályával és paradicsommal. Arra viszont figyeljünk, hogy kapor, paszternák és burgonya mellé ne kerüljön.
  • Uborka: bátran ültessük spárga, bab, káposztafélék, zeller, kukorica, kapor, karalábé, saláta, hagyma, borsó és retek mellé. Nem szabad azonban burgonya vagy zsálya mellé tenni.

  • Fokhagyma: remek társnövény a rózsáknak, segít elűzni a levéltetveket. Magas a kéntartalma, így segít megszabadulni a kártevőktől. Remek társ céklához, káposztához, zellerhez, gyümölcsfákhoz (például sárgabarack, alma és cseresznye), salátához, burgonyához, eperhez és paradicsomhoz. Ne ültessük borsó mellé.

  • Saláta: rukkola, cékla, káposztafélék, sárgarépa, zeller, cseresznye, uborka, kapor, fokhagyma, hagyma, retek, spenót, tök és eper mellé is ültethető.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

kert gondozás

ültetés