Felejtsd el a hagyományos kerítést: ezzel a módszerrel egy halom pénzt spórolhatsz

HelloVidék   
  Megosztom
Felejtsd el a hagyományos kerítést: ezzel a módszerrel egy halom pénzt spórolhatsz

Egy új házépítés során mindig nagy dilemma, hogy milyen kerítést válasszunk. Bár a magas, erős kerítés jó választás lehet a biztonság szempontjából, ám ha jobban szeretnénk adni a külcsínre, akkor ideális választásként szolgálhatnak a dús sövények, amelyek amellett, hogy védik a privát szféránkat rengeteg előnnyel is rendelkeznek. Ezek a kerítések nemcsak védik birtokunkat a kíváncsi szemek elől, de vonzza az állatokat is, évszaktól függően pedig mindig más-más hatást kölcsönözhet otthonunknak.

De mi is az az élő növénysor?

Az élő növénysor, vagy élő kerítés kialakítást tekintve ugyanolyan módon funkciónál, mint a hagyományos fa, vagy vaskerítés. Egyes mezőgazdasági területeken szélfogónak is nevezik őket. A legtöbb ilyen sövény kisebb fákból, vagy cserjékből áll. Az élő sövénynek ugyanakkor rengeteg előnye van.

 • Meghatározza az ingatlan széleit, hagyományos kerítés felállítása nélkül
 • Ugyanolyan jól funkcionál, mint más kerítés, megakadályozza, azt, hogy bárki is behatolhasson otthonunkban
 • Hosszútávon jelentős mennyiségű pénzt lehet vele megtakarítani
 • Esztétikailag sokkal barátságosabb, természetes külsőt kölcsönöz otthonunknak

A HelloVidék most összeszedett hat igazán különleges növényt, amelyekből ideális kerítést álmodhattunk. Lássuk őket!

Babérmeggy

Egy csodaszép cserjéről van szó, ami nagy, fényes leveleivel télen-nyáron takarja és díszíti kertedet. Örökzöld cserje, mely sűrű ágrendszere miatt kiválóan alkalmas sövénynek.Nevezik még “közönséges babérmeggynek” is, latin neve “Prunus laurocerasus”.

Levele fényes, bőrszerű, élénkzöld színű. Bogyója a madarak számára ehető, ránk nézve viszont a növény minden része mérgező. Egyes fajtái gyorsan nőnek, és terebélyes, 5-6 méter széles és magas bokorrá fejlődnek.

Ár

Prunus laurocerasus 'Elly' – Babérmeggy

 • 7.990 Ft

Boróka

Ha nem rendelkezünk nagy telekkel, akkor jó választásnak bizonyulhatnak a Borókák. Ezek a kétlaki növények nagyon jó szárazságtűrők, amely meszes és mészmentes talajon egyaránt megél. Rendkívül alkalmazkodóképes és ennek megfelelően igen változékony is.

Ha szereti a madarak társaságát az udvarban, akkor nem fog csalódni, mivel a madarak egész évben élvezik bogyóit. Fontos kiemelni, hogy az egyes tűleveleket kettő–hét évenként hullatja le. Hazánkban május közepén virágzik. Teljesen télálló.

Ár

Juniperus communis 'Gold Cone' – Arany ír boróka

 • 6.190 Ft

Juniperus chinensis 'Blue Alps' - Kínai boróka

 • 4.290 Ft

Juniperus chinensis 'Stricta' - Kínai boróka

 • 4.990 Ft

Boxwood cserje

A Buxus microphylla 'Faulkner', más néven Faulkner boxwood, egy népszerű örökzöld cserje a Buxaceae családban. A mesterséges bukszus tökéletesen illeszkedik dekorációjába, és egy kis zöldet hoz a környezetébe. Ez a kiváló minőségű és nagyon valósághű mesterséges cserje - fa nem igényel különösebb karbantartást, és hosszú élettartammal rendelkezik.

Ár

Vertical Buxus műanyag zöldfal buxuslevelekkel (100x100 cm)

 • 26 990 Ft

Orgona sövény

Ha Ha egy élő kerítést szeretne tavaszi virágokkal, próbáljon ki egy orgonasort. Az olyan fajták, mint a törpe koreai lila, a Syringa meyeri „Palibin”, amelyek a 3–7. zónában ellenállnak, csak öt láb magasra nőnek meg. A virágzás utáni késő tavaszi metszéssel szűkebb szélességet vagy rövidebb magasságot tarthat fenn.

Ár

Illatos orgona sövény

 • 2 370 Ft

Kék magyal

Ez egy örökzöld cserje, mely a közönséges magyal és a ráncoslevelű magyal hibridje. Lassú növekedés jellemzi, valamint kétlaki növény, jó pollenadója a ’Blue Prince’ fajta. Fényes, kékes-zöld levelei, fogazottak, szúrósak, nagy díszítőértékkel bírnak. A fajtát kissé szétterülő, bokros forma jellemzi.

A kék magyal egy igazán különleges hibrid növény, melynek formája nagyban függ a fajtától. Mivel kétlaki növény, ezért ha a termésében is szeretnénk gyönyörködni, akkor női- és hímivarú növényt is telepíteni kell. A ’Blueprincess’ fajta szélesebb, kerekded és lassú növekedésével könnyen elhelyezhető a kertben.

Ár

Ilex aquifolium 'Alaska' – Magyal (termős)

 • 6.590 Ft

Ilex crenata 'Bullata' – Csipkéslevelű magyal

 • 4.690 Ft

Aranycserje

A kerti aranyfa vagy Aranycserje felálló ágrendszerű évelő növény, melyet a köznyelvben tévesen "aranyesőnek" és "aranyvesszőnek" is neveznek és az olajfafélék (Oleaceae) családjába tartozik. Évi növekedése 20-25 cm. Rendkívül edzett növénynek számít, amit városi parkokba is bátran ültethetnek a kertépítők.

Ár

Forsythia x intermedia 'Goldrausch' – Aranycserje

 • 3.990 Ft

Forsythia intermedia 'Nimbus'® – Aranycserje

 • 4.990 Ft

Forsythia x intermedia 'Lynwood' - Aranycserje

 • 4.990 Ft

Forrás: familyhandyman.com

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

kert

sövény

növény

dísznövény