Elindult a kabócainvázió: ezzel az egyszerű módszerrel védekezhetsz a kártevők ellen

HelloVidék   
  Megosztom
Elindult a kabócainvázió: ezzel az egyszerű módszerrel védekezhetsz a kártevők ellen

Az óriás-énekeskabóca már régóta ismert Magyarországról, ezek az állatok forró nyári napokon hatalmas zajt tudnak csapni udvarlásukkal. A rovaroknak a száma elérheti akár a milliókat is hektáronként. A Kabócák fontos szerepet töltenek be az ökoszisztémában, ennek ellenére sokakban joggal merül fel a kérdés, vajon milyen veszélyt jelentenek otthonunkra nézve ezek a rovarok? Ennek jártunk utána.


 

De mik is azok a Kabócák?

Jennifer Hopwood, a gerinctelenek és élőhelyeik védelmében létrehozott Xerces Társaság munkatársa a Familyhandyman portálnak adott interjújában elmondta: a Kabócák életük nagy részét a föld alatt töltik a növények gyökerei mellett. Mint mondja, ezek a rovarok képesek arra, hogy nyomon tudják követni az éveket, úgy, hogy hasonló módon időzítsék felbukkanásukat a többi rovarral együtt.

A kabócák a rovarok osztályába és a félfedelesszárnyúak rendjébe tartozó egyik alrend. Ez félfedelesszárnyúak második legnagyobb és legváltozatosabb alrendje több mint 40 ezer fajjal. A meleg és a mérsékelt égöv szárazföldi élőhelyein mindenfelé megtalálhatók.

A periodikus kabócák 13-17 évente bukkannak fel, jellemzően április, és június között. De vannak olyanok is, amelyek minden nyáron elfordulnak. A Kabócák a fák gyökereiből származó folyadékokkal táplálkoznak. A kifejlett egyedek pedig időnként növényeket is fogyasztanak.

Nem árt az óvatosság

Természetesen joggal merül fel a kérdés, hogy vajon milyen veszélyt jelentenek ezek a rovarok kertünkre nézve. A Kabócák a gallyakban, ágakban apró kis lyukakat hoznak létre, ahová a tojásaikat rakják. Ezzel viszont komoly károkat tudnak okozni a fiatal lombos fákban.

A Kabócák könnyen elpusztíthatják a leveleket az ágak végén, ugyan az elhalt lombkorona riasztónak tűnhet a gallyak metszésével minimalizálhatjuk a károkat. A rovarok az érett fákat nem igen zargatják, beleértve még a lágyszárú, és kerti növényeket, gyümölcsöket. Nem raknak tojást cserjékbe, füvekbe vagy vadvirágokba.

Így védekezhetünk ellenük

A szakértők azt tanácsolják, hogy ha lehet még a rovarok kikelés előtt fedjük le hálóval az újonnan ültetett fákat. Kerüljük a rovarirtó szereket, mivel azzal csak súlyosbíthatjuk a helyzetet. Ha mégis megjelennének, akkor érdemes vízzel lepermetezni őket. Miután befejeződött a tojásrakás időszaka, célszerű gyorsan megmetszeni a sérült ágakat, ezzel is elősegítve a gyors regenerálódást.

A kabócák kikelésük után kivezető lyukakat hagynak maguk után a talajban, így könnyebben juthat be a tápanyagok és a víz a talajba. Lebomlásuk során pedig létfontosságú tápanyagokkal járulnak hozzá a talaj állagának javulásához.

Forrás: Familyhandyman.com

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

kert

kabóca

kár

védekezés