Ezzel a filléres módszerrel csodát tehetsz a zöldségeiddel: bármelyik magyar otthonban működik

HelloVidék   
  Megosztom
Ezzel a filléres módszerrel csodát tehetsz a zöldségeiddel: bármelyik magyar otthonban működik

Újabb őrület ütötte fel a fejét a világon, ami már Magyarországon is hódít. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a hidroponikus kertészkedés, ami remek választás lehet azoknak, akiknek kevés helyül van gyümölcsök, zöldségek, fűszernövények és akár más dísznövények termesztésére. Bár bonyolultnak hangzik, a hidroponikus kertészkedés egyszerű. Az eljárásnak természetesen nagyon sok fajtája van, mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya egyaránt.

De mi is az a hidroponikus kertészkedés?

Maga a hidroponikus termesztés elsőre bonyolultnak tűnhet, ám köszönhetően a technikai fejlődésének, egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez az új bevált gyakorlat. A hidroponikus kertészet során a növények a talaj helyett vízben kezdenek el fejlődni. Ez lehetővé teszi, hogy a növények a szükséges tápanyagokat közvetlenül a gyökereiken keresztül juttassák be, anélkül hogy a talajból kellene felvenniük.

Nagyon sokan hajlamosak összekeverni a hidroponikus eljárást az akvapóniával, ami szintén egy élelmiszertermelési eljárás. Bár a kifejezések valóban hasonlóan csengenek, mégis óriási a különbség. Az akvaponika hasomló, mint a hidroponika, ám ez esetben a vízművelés tengeri állatok, pl. halak vagy rákok tenyésztésével történik.

A hidroponikus termesztés idejét számos tényező befolyásolja, beleértve a termesztett zöldséget, és magát a termesztési feltételeket. Összességében azonban a hidroponikus rendszerrel optimális körülmények között termesztett zöldségek gyorsabban kell termelnek táplálékot, mint a legjobb körülmények között termesztett zöldségek a szabadban.

A hidroponikus rendszerek előnyei

  • A normál A vegetációs időszak időszakon túl is termeszthetünk növényt egész éven át, például télen is lehet paradicsomot termeszteni.
  • Az ideális körülményeknek köszönhetően nem kell attól tartanunk, hogy legyen megfelelő mennyiségű fényt, és tápanyagot.
  • Azok számára ideális lehet, akik nem rendelkeznek sok hellyel. A hidroponika tökéletes választás lehet kisebb otthonokba vagy lakásokba, mivel nem foglalnak el sok helyet.
  • A városbarát megoldás jó választás azok számára, akik nem férnek hozzá, vagy nem rendelkeznek kültéri területekkel.
  • A gyors növekedési időszaknak köszönhetően egyes növények jóval gyorsabban cseperednek fel, mint más növények.
  • Magasabb terméshozamok
  • Függetlenség az időjárási viszonyoktól, zárt térben is alkalmazható (üvegházban vagy lámpás termesztésben).
  • Nagyobb energiaigény (levegőztető/áramoltató rendszerek miatt
  • Nem minden növénynél alkalmazható (például gabona, kukorica, tökfélék, gyökérzöldségek termesztésére nem alkalmas)

A hidroponikus rendszerek hátrányai

  • A magas költségek miatt sokan inkább azt javasolják, hogy ha tehetjük, akkor inkább saját kezűleg barkácsoljunk, mivel úgy olcsóbban kijöhetünk.
  • Az eljárás során egyeseknek hiányérzetük lehet a szabadban való kertészkedés hiánya miatt.
  • Az íz lehetséges csökkenése. Egyes kertészek arra hívták fel a figyelmet, hogy hidroponikus úton termesztett zöldségek ízprofilja nem ugyanaz, mint kint termesztett zöldségeké.
  • Bár nem igen jellemző, de számolnunk kell egy lehetséges áramszünettel vagy egyéb más meghibásodással is, ami pillanatok alatt tönkreteheti a termést.

Milyen hidroponikus rendszerek léteznek?

Deep Water Culture (DWC)

A növények gyökereinek levegőhöz juttatása a már említett akváriumi levegőztetővel kiváltható, így a gyökerek részben vagy teljes egészében a tápfolyadékba merülhetnek. Ez a módszer abból áll, hogy a növények speciális kilyuggatott vagy hálós edényben növekednek, amelyek egy nagyobb tárolóedény tetejére vannak fellógatva.

Ár:

Neptune Hydroponics DWC pot 25l

  • 19 390.-Ft

Nutripot Hydro rendszer növénytermesztéshez

  • 14 790.-Ft-tól

Tápanyagfilmes rendszerek

Ennek az eljárás során a növényeket felfüggesztik egy folyamatosan áramló tápanyagfolyam fölé, amely a gyökérrendszer végével érintkezik. A növény gyökerének többi része így nagy mennyiségű oxigént képes felvenni.

Ebb and Flow vagy Flood and Drain metódus

A hidroponikus rendszerek közül ez az egyik legnépszerűbb, legfőképp azért, mert viszonylag olcsó a felállítása. Az eljárás során a növényeket tálcákba helyezik, amelyet időszakonként megtöltenek egy alatta lévő tározóból kiszivattyúzott, tápanyagban gazdag vízzel.

Ár:

Terra Aquatica Ebb&Grow árapály rendszer

  • 102 510 Ft

Nutriculture Ebb & Flood árapály rendszerek

  • 76 491 Ft

Aeroponika

Az aeroponikus termesztés igen bonyolult rendszert kíván, de akár extrém körülmények között (súlytalanságban, űrállomásokon) is alkalmazható. A gyökerek ez esetben szabadon, a levegőben vannak, a tápanyagot egy nagy nyomású szivattyú juttatja csöveken keresztül abba a térbe, ahol a gyökerek elhelyezkednek. Előnye, hogy a növények sokkal több oxigénhez jutnak, mint bármely más kultúra esetében, így fejlődésük lényegesen gyorsabb.

Ár:
Amazon Twin 32 termesztő rendszer

  • 106 951.-Ft

Amazon 32 Hydrorendszer

  • 69 590.-Ft

Forrás: CNN

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

kert

hidroponikus növénytermesztés

termesztés

hidroponikus rendszer