Az év dobása lehet az érintésmentes mozi: ezekben a vidéki városokban már autóból is filmezhetünk

Babrik Alexandra   
  Megosztom
Az év dobása lehet az érintésmentes mozi: ezekben a vidéki városokban már autóból is filmezhetünk

A járvány után kialakult óvatosság meghonosíthatja a szélvédő mögötti mozizás műfaját. Magyarországon eddig jellemzően csak a nyaralóhelyeken rendeztek alkalmi vetítéseket, idén viszont a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz eddig beérkezett engedélykérelmek száma már most meghaladja a tavaly összesen beadottakét. A koronavírus-járvány hatásának egyik új terméke lehet az autósmozik hazai elterjedése. Hiszen hazánkban eddig jellemzően csak alkalmi vetítéseket tartottak a nyári szezon népesebb üdülőhelyein. A távolságtartás és az érintésmentesség hatására viszont megszaporodtak azok a helyszínek, amelyek nemcsak egy-egy hétvégére, hanem az egész nyári szezonra terveznek. Hogy hol mozizhatunk így és milyen műsorokra számíthatunk? A HelloVidék kérdéseire az NMHH, Kommunikációs Igazgatóság válaszolt.

HelloVidék: Jelenleg hány autósmozi üzemel vidéken?

NMHH, Kommunikációs Igazgatóság: Jelenleg tizenegy vidéki városban és Budapesten rendelkeznek autósmozik rádióengedéllyel – beleértve ezt a hetet is –, de nem minden esetben üzemelnek naponta: van, amikor az engedélykérés csak megadott napokra vonatkozik, ami leginkább a hétvége szokott lenni. Budapesten és Debrecenben is több engedélyt adott ki a hatóság, és van olyan eset is, hogy többször kértek egy-egy telephelyre hosszabbítást, például Tatabányán.

HelloVidék: Mely településeken mozizhatunk így?

NMHH, Kommunikációs Igazgatóság: Az alábbi településekre van jelenleg is érvényes rádióengedély: Békéscsaba, Budapest, Debrecen, Mátraszentimre, Mezőtúr, Nagyvázsony, Nyergesújfalu, Nyíregyháza, Pilisvörösvár, Soponya, Tatabánya, Tihany.

HelloVidék: Hogyan változott az autósmozik száma az elmúlt évekhez képest?

NMHH, Kommunikációs Igazgatóság: 2020. július 14-éig huszonhét autósmozira vonatkozó rádióengedélyt adott ki a hatóság. További három autósmozira érkezett be még kérelem, amelyekre az engedély kiadása folyamatban van. 2019-ben összesen tizennégy darab engedélyt adott ki az NMHH.

HelloVidék: Mi szükséges ahhoz, hogy valaki autósmozit üzemeltessen?

NMHH, Kommunikációs Igazgatóság: Autósmozi üzemeltetéséhez rádióengedélyre és megfelelő eszközparkra (adóberendezés, antenna, stb.) van szükség. Az NMHH honlapján elérhető a rádióengedélyhez szükséges kérelemminta, amelyben szerepelnek a legfőbb adatok: például a sugárzás tervezett ideje, földrajzi információk, valamint egyéb műszaki részletek az adóberendezésről, a kábelezésről vagy az antennáról. A sugárzási frekvenciát a hatóság szakemberei jelölik ki.

Milyen műsorral készülnek a mozik?

Nyíregyháza:

  • 2020. július 24. (péntek) 21:00 Halálos iramban: Hobbs és Shaw
  • 2020. július 31. (péntek) 21:00 Dirty Dancing
  • 2020. augusztus 07. (péntek) 21:00 Joker
  • 2020. augusztus 20. (csütörtök) 21:00 MEGLEPETÉS FILM
  • 2020. augusztus 28. (péntek) 21:00 Bad Boys – Mindörökké Rosszfiúk

A belépőjegy ára: 5000 Ft/autó

A díj magában foglalja: 1 db autósmozi vetítésre történő belépésre jogosító jegyet 1 autó részére (személyek számától függetlenül).

Békéscsaba:

Az aktuális film az esemény honlapján megtekinthető.

Jegyár: 5.000 Ft/autó
Popcorn, nachos és egyéb mozis snackek a helyszíni büfében vásárolhatók.

A szervezők azt kérik az autósoktól, hogy ellenőrizzék le, működik-e az autó rádiója és annak hangszórója, hiszen ezen keresztül fogják hallani a filmet!

Debrecen:

  • Július 23., csütörtök, 20.30 óra: Dirty Dancing
  • Július 30., csütörtök, 20.30 óra: Joker
  • Augusztus 6., csütörtök 20.30 óra. A szürke 50 árnyalata
  • Augusztus 13., csütörtök 20.30 óra: Bad Boys – Mindörökké rosszfiúk

A belépés előre megváltott jeggyel lehetséges, amit a bevásárlóközpont Camel márkaboltjában, valamint online lehet megvásárolni. Az 5 ezer forintos jegyet nem személyenként, hanem autónként kell kifizetni. Popcorn, nachos és egyéb mozis snackek a helyszíni büfében vásárolhatók.

Nyergesújfalu:

  • 2020. július 18., 20:45: Csillag Születik

Autónként mindössze 1 db érvényes jegyre van szükséged, amely autóba annyian ültök be, amennyien csak akartok, de az igazi élmény csak az első sorból élvezhető. Belépéskor autónként ajándékba kaptok 2 db üdítőt is, hogy teljes legyen a moziélmény! A parkolás érkezési sorrendben történik, úgyhogy azt javasoljuk, érkezz minél előbb! A városi terepjáróval érkező vendégeknek speciális helyeket biztosítanak hogy ne takarják ki mások elől a kilátást, így ők jellemzően oldalt vagy hátul kapnak helyet.

Pilisvörösvár:

Nyáresti élmény az egész családnak a Művészetek Háza szervezésében. A hivatalos weboldalon mindig megtalálod az aktuálisan vetített filmet.

Időpontok:

  • július 25. szombat 20:30; 23:00
  • augusztus 14. péntek 20:00; 22:30

Tatabánya:

Ugyan a 60-as, 70-es években élték fénykorukat, Tatabánya szeretnének egy hangulatos autósmozit hozni újra az országba. Tatabánya az első helyszín, ahol 15 év után ismét lehetőséget biztosítanak mindenki számára, hogy az autója kényelmével kombinálja a mozizás élményét. A videotékák és multiplexek megjelenésével egyre inkább háttérbe szorult a drive-in retro élménye talán ismét csillogni fog.

  • július 18. szombat 18: 00 Vissza a jövőbe
  • július 18. szombat 18: 00 Kéjlak

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

autósmozi

nemzeti média és hírközlési hatóság

film

filmezés

mozizás

érintésmentes