Különös titkokat rejtett a föld Eger mellett: embermagasságú falakat találtak

MTI   
  Megosztom
Különös titkokat rejtett a föld  Eger mellett: embermagasságú falakat találtak

Az Eger melletti Eged-hegyi kápolna, akárcsak a borsodi Szádvár, vagy Cserépvár esetében, közösségi feltárásnak köszönhetően bukkan elő az évszázados eltemetett állapotából, jelen esetben a Kaptárkő Egyesület volt a kezdeményező – írja a Heol.


 


 

Nyílt hétvégén nézhették meg a kíváncsiskodók a régészeti feltárása alatt lévő Eged-hegyi kápolnánál folyó munkákat. Szombaton és vasárnap is több kisgyermekes család kirándult az attrakcióhoz és lehetett tanúja akár leletek előkerülésének is - írta a Heol. Aki nem volt ennyire szerencsés, a vezetett túrákon az is szemtanúja lehetett annak, hogyan rajzolódik ki egyre jobban a kápolna körvonala, vagy tudhatott meg dolgokat a régészek munkájáról.

jelen esetben a Kaptárkő Egyesület volt a kezdeményező.

Nemesné dr. Kis Tímea művészettörténész, a munka egyik aktív résztvevője a lapnak elmondta: elérték a kápolna déli falainak az alapjait, és körülbelül 180 centiméter magas falazatot tártak fel.

Az ásatások során előbukkant a szentély is, és az épületről kiderült, kápolna helyett valójában egy templom romjai tárultak fel, hiszen fő hajója 26 méter hosszú.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

régész

eger