Igazi csodaszer ez az ősi magyar élelmiszer: mutatjuk, mi mindenre jó a méhkenyér

Dubóczky Krisztina 2021. augusztus 28. 14:05

Minden mézfajta rengeteg természetes és rendkívül értékes anyagot tartalmaz, így hozzájárulva az egészséges immunrendszer fenntartásához. Vannak azonban olyan kevéssé ismert méhészeti "melléktermékek", amelyek még nem kerültek be a köztudatba, bár egyre többet és egyre több fórumon hallani róluk. Korábban írtunk a virágpor és a méhpempő számos jótékony hatásáról, most pedig a még kevésbé ismert méhkenyeret mutatjuk be.

A méhészeti ágazat valahogy túlélte a hosszan elhúzódó kora tavaszi fagyok okozta károkat, de bizonyos mézfajták nagyon megsínylették az időjárást, így alig van belőlük országosan, ezért pedig nagyon megemelkedtek az árak. Így járt az akác, a hárs, de a repceméz sem idén döntött csúcsot, ami a mennyiséget illeti, mert a minőségre szerencsére nem lehet panasz, írtunk róla korábban.

Popovics István hajdúnánási méhész megosztotta velünk az aktuális felvásárlói mézárat is, hordósan 2300-2500 forintért veszik meg a termelőktől a kereskedők az akácmézet, és bár a köztudatban nem így szerepel, de a multiknál sokkal drágábban kapható, mint a termelői piacokon a termelőnél. Míg a hiper- és szupermarketek polcain kilónként 4500 forintot is elkérnek a mézért, a méhészek 3500 Ft körüli áron értékesítik személyesen az árut, legyen szó akácról, hársról vagy selyemfűről, ráadásul a bolti minőség sok esetben meg sem közelíti a termelőtől közvetlenül megvásárolt méz minőségét.

De mi a helyzet a méhkenyérrel?

Mivel a méhkenyérnek gyakorlatilag nem a mézhez, hanem a méhekhez van köze, így az előállításukkal foglalkozó méhészetek idén is rendelkeznek megfelelő mennyiséggel szerencsére ebből a nem olcsó, de szinte mindenre jó csodaszerrel. 100-200 grammos kiszerelésben 3000-6000 Ft körüli áron juthatunk hozzá a tiszta és természetes méhkenyérhez. Vagyis olcsóbb a virágpornál és a méhpempőnél, ugyanakkor szobahőmérsékleten, jól lezárva hosszan megőrzi a minőségét, és legalább annyira hasznos, mint azok. Sőt azok is fogyaszthatják, akik pollenallergia miatt esetleg érzékenyek a virágporra. Ahogy beszámoltunk már róla, ha allergiásak vagyunk a virágporra, megeshet, hogy allergiásak lehetünk bizonyos típusú mézekre és méhészeti termékekre is:

Tévedés azt hinni, hogy aki allergiás a virágporra, az a mézre és a többi méhészeti termékre is feltétlenül túlérzékeny. Ez mindössze csak a betegek 5-10 százalékára igaz. Egyáltalán nem törvényszerű tehát, hogy annak, aki kellemetlen tüneteket produkál a pollentől, a méhészeti termékektől is tartózkodnia kell. Megelőzési célzattal, vagy azért, mert valamilyen virágporra allergiás, senkinek sem kell lemondani a méz fogyasztásáról. Kizárólag abban az esetben, ha már korábban jelentkeztek a tünetek

- tanácsolja dr. Balogh Katalin allergológus.

De mi a méhkenyér?

A méhkenyér a kaptárban természetes körülmények között erjesztett virágpor. A méhek a virágport a kaptárba viszik, és a lép sejtjeibe ürítik, ahol ezt egy kis mézzel és különböző enzimekkel keverik, ez után viasszal leszigetelik. A kaptárban található mikroorganizmusok, a hőmérséklet és a páratartalom hatására a virágpor egy sor biokémiai átalakuláson megy keresztül, majd 3 hónap természetes erjedés után méhkenyérré formálódik.

A méhkenyér, vagy más néven perga a méhek legfontosabb táplálékforrása, ezzel táplálják azokat a lárvákat és méheket, amelyekből nem lesz királynő, ugyanis a királynő lárvák méhpempőt fogyasztanak, ahogy arról korábban is írtunk.

A méhkenyér tartalmaz minden esszenciális aminosavat, gazdag vitaminokban, különösen fontos K-vitamin tartalma, rengeteg enzim és flavonoid van benne.

Méhkenyér, igazi csodaszer

A méhkenyeret számos betegség kezeléséhez használják, így vérszegénység, szívelégtelenség, infarktus, szélütés, gyomorfekély, gyomorhurut, férfi meddőség, terhességi betegségek és női betegségek kiegészítő kezelésére egyaránt. A méhkenyér helyreállítja az agyi keringést agysérülések és szélütés után, jótékonyan hat jó- és rosszindulatú daganatok (mióma, fibróma) esetén is.

  • védi a májat a szén-tetraklorid intravénás befecskendezésekor
  • vashiány esetén javítja a hemoglobin szintet
  • akut, vírusos és krónikus hepatitisz esetén (progresszív és tartós esetekben)
  • fehérjehiány, erőtlenség, általános fizikai kimerültség esetén javítja az álatlános egészségi állapotot
  • véd a toxikus májkárosodástól és a vérszegénységet okozó hatásokkal szemben, mint a citosztatikus vagy kobalt terápia.

Leginkább ajánlott hepatitisz, álmatlanság, stressz, memóriazavarok, magas koleszterinszint és emésztési zavarok ellen. Segíti a gyermekek memóriájának fejlődését, a súlynövekedésüket, és védi őket az elhízás ellen is. Méhpempővel együtt még hatékonyabban segítik az immunrendszer egészséges működését.

A méhkenyér ezekben az esetekben is ajánlott

  • A méhkenyér összetételében felfedeztek minden anyagot, ami megtalálható a tejben: fehérjéket, zsírokat, A-vitamint, B-vitaminkomplexet, folsavat, pantoténsavat, nikotinsavat, riboflavint, hat nemi hormont stb.
  • A méhkenyérnek a legfőbb hatóterületei a gyomor- és bél problémák, a májproblémák, a magas vérnyomás és az érelmeszesedés, a korai öregedés és nem utolsó sorban a prosztata problémák. Minden 45 év feletti férfinak ajánlott naponta méhkenyeret fogyasztani, vagy évi 2-3 kúrát elvégezni.
  • A hasmenéses vérszegénységben, a súlyos fertőző betegségben szenvedő gyerekeknek, illetve a nagyfokú stressznek kitett ember esetén szintén javasolt a méhkenyérnek a fogyasztása. Egy kiskanál méhkenyér reggelire kb. 800.000-re növeli a vörösvérsejtek számát már egy hónapon belül.

Méhkenyér fogyasztása

  • Nyersen önmagában, reggelente vagy délelőtt, lassan elrágcsálva
  • Mézzel keverve, reggelente éhgyomorra
  • Fekete bogyós gyűmölcsökkel reggelente vagy délelőtt
  • Müzlivel, tejjel keverve délelőtt, reggel vagy délután
  • Virágporral keverve

A méhkenyér összetétele

A részben megerjedt virágpor keveréket lépekben tárolják, amit neveznek méhkenyérnek is, de ennek egész más az összetétele és a tápértéke, mint a szabadon gyűjtött virágpor pelleteknek, és ezt táplálékként adják a méh lárváknak, valamint ezzel táplálkoznak a fiatal dolgozók, akik a méhpempőt állítják elő.

  • Az egyik legtöbb szelént tartalmazó természetes élelmiszer (a brazil dió mellett). A méhkenyér kitűnő forrása a káliumnak és a B-vitamin komplexnek is. Az előemésztett aminosavak könnyen felszívódnak a szervezet számára megfelelő mértékben, ezek kb. 15%-át alkotják a méhkenyér szárazanyag tartalmának.
  • Természetes biostimuláló tápanyag, mely gazdag fitohormonokban, flavonoidokban, szabad aminosavakban, ásványi anyagokban és más aktív biológiai összetevőkben, biohasznosulása legalább háromszor nagyobb, mint a hagyományos virágporé. A méhkenyér komplexen tartalmazza a létfontosságú biostimuláló anyagokat.
  • Az összes aminosav, mely alapvetően fontos az emberi szervezet számára (fenil-alanin, leucin, izoleucin, arginin, hisztidin, lizin, metionin, treonin és triptofán) megtalálható a méhkenyérben és több másik is, leggyakrabban a prolin.
  • Sok enzim (fehérje) szintén megtalálható benne, de néhányat, mint a glükóz-oxidázt, mely nagyon fontos a mézben, a méhek adják hozzá. Ez az enzim jóval gyakoribb a méhkenyérben, mint a friss virágpor pelletekben.
  • A sejtekben való tárolás után a cukrok és enzimek további hozzáadása hozza létre a méhkenyeret tejsavas erjedés során.
  • A méhkenyér nem veszít tápértékéből a dolgozó méhek által végzett fermentációs folyamat során. Sőt, ez a folyamat még további új tápanyagokat ad hozzá a virágporhoz, mint az enzimek, a méz, stb. A méhkenyér két évig is eltartható a tápérték gyengülése nélkül.

Kinek, miért ajánlott a méhkenyér?

A méhkenyér sok szempontból értékesebb, mint a virágpor főként azért, mert különféle virágporszemcséket, több egyszerű cukrot és több K-vitamint tartalmaz, továbbá több olyan anyagot, amelyeket a szervezet könnyebben hasznosít.

Gyerekeknek

A gyermek szervezete sokszor a rossz minőségű ételek következtében alultáplált. A gyermekeknek néhány szétmorzsolot méhkenyér szemet könnyen beadhatunk műzli, tej vagy éppen édességek, sütemények társaságában. A méhkenyér csakúgy mint a virágpor étvágyserkentőként is fontos szerepet játszhat ebben az életkorban. Számos kutatás során igazolták jelentőségét a vérszegénységgel kapcsolatos problémák esetén.

A fiatal gyermekek szervezete számára létfontosságú a sok gyümölcsben és zöldségben gazdag táplálkozás. Ha ez nem áll rendelkezésre folyamatosan, előfordulhat, hogy nem megfelelően fejlődik a gyermek teste és idegrendszere. A méhkenyér nagyban hozzájárul a gyermek egészséges fejlődése alatt folyamatosan jelentkező tápanyagiény pótlásához.

Serdülőknek, fiatal felnőtteknek

A serdülő szervezet számára létfontosságú a kiegyensúlyozott táplálkozás. A felnőtté válás időszakában a méhkenyér képes kiegyensúlyozni a szervezetben a különböző tápanyagok szintjét, így elkerülhető a vitaminok, ásványi anyagok és cukrok túlzott jelenléte vagy a hiányuk. A méhkenyér segíti az ebben az életkorban gyakran előforduló táplálkozási zavarok elkerülését. A méhkenyér hozzájárul az immunrendszer megerősödéséhez azáltal, hogy ellátja a szervezetet a hiányzó tápanyagokkal. Stimuláló hatást gyakorol számos aminosavra, ami a kiegyensúlyozott testi fejlődésben, a növekedésben segít ebben az életkorban. A méhkenyér növeli a vörösvérsejtek számát.

Kutatásokkal igazolták, hogy a méhkenyér stimulálja az agyalapi mirigyet. A méhkenyér egy rendkívül jó szelén forrás - ráadásul a szelén itt bioaktív formában fordul elő. A méhkenyér tele van flavonoidokkal is. A méhkenyér hatóanyagai hozzásegítik a fokozott igénybevételnek kitett szervezetet a belső stressz csökkentésében, a stressztűrő képesség kozozásában.

A méhkenyérrel megóvhatja a korosztály az emésztőrendszerét, hogy a belek jó állapotban legyenek a későbbi évek során is. Az orvosok is elismerik, hogy az egészséges hosszú élet alapja, a jól működő bélflóra és emésztőrendszer, mely képes nagy hatékonysággal hasznosítani a tápanyagokat. A méhkenyér megóvja az emésztőrendszert, javít az emésztés minőségén, ezzel támogatja más tápanyagok hatékonyabb felszívódását a szervezetbe.

35-50 év között

A méhkenyér fokozza a sejtek energiaellátását, növeli az ATP szintet. 35 év felett csökken a szervezetben a Q10 szintje, egyre gyakrabban fordulnak elő hibák a sejtekben, könnyebben fáradunk. A méhkenyér kúrák ebben a életkorban segítenek a 10-20 évvel korábbi fizikai és szellemi teljesítmény megtartásában.

A méhkenyér, főként magas szelén és flavonoid tartalmával, nagymértékben hozzájárul a szervezet antioxidáns védelméhez, így lassítható a sejtek öregedése.

50 év felett

Ebben az életkorban sokak számára egyre gyakoribbak az egészségügyi problémák. A méhkenyér jótékonyan hat a koleszterinszintre és az erek állapotára. Tele van flavonoidokkal. Növeli a hemoglobin szintet is a vérben és a változó korban lévő hölgyeknél is jelentősen képes csökkenteni a tüneteket.

A méhkenyér fogyasztásával megerősíthető a szervezet, ellátható tápanyagokkal. A méhkenyér szedhető akár folyamatosan, hosszú ideig, megszakítások nélkül is (a méhpempővel, propolisszal vagy virágporral ellentétben).

A méhkenyér a prosztata problémákkal küszködő férfiak számára is nagy segítség lehet. Számos kutatás igazolta, a méhkenyér prosztata megnagyobbodás vagy különböző prosztata működési rendellenességek során kifejtett jótékony hatását.

Adagolása és tárolása

  • gyerekeknek: minimum 1 teáskanál naponta (3g)
  • felnőtteknek: minimum 1 evőkanál naponta (5-10g)
  • A méhkenyeret étkezés előtt vagy után fél órával fogyasszuk, jobb felszívódás érdekében minél több ideig kell a nyelv alatt tartani.
  • A kúra elején kisebb adag ajánlott, amelyet fokozatosan 1 evőkanálig növeljük.
  • A méhkenyér tárolása: jól bezárva, szobahőmérsékleten (15-20 °C), nedvességtől és fénytől óvott helyen.

Bizonyos esetekben a napi ajánlott adag növelhető, szakértő ajánlásával. Az erjesztési folyamatnak köszönhetően a méhkenyér fogyasztható azok számára is, akik érzékenyek a virágporra. Pont ezért is tárolható szobahőmérsékleten anélkül, hogy elveszítené gyógyhatásait. Nagy segítséget nyújthat csökkent immunrendszer esetében, természetesen stimulálva és megerősítve ennek működését növelve a védekező képességet a vírusos időszakban.

Címlapkép: Getty Images