Fotó: szomorú látványt nyújt a kiszáradt lilafüredi vízesés

HelloVidék 2019. március 28. 09:00
Rendkívüli szárazság tombol a magyar földeken, melyet az is bizonyít, hogy eltűnt a víz a lillafüredi vízesésből - írja a boon.hu.

A száraz időjárásnak "köszönhetően" kiszáradt a lillafüredi vízesés - írja a boon.hu. A téma a közösségi média portálokon is felmerült, a hozzászólók pedig azt írták, hogy a kiszáradás oka az, hogy a vízesés jelenleg nem kap vizet, mivel a Szinva-forrás egy gyűjtő forrás.

Ennek oka, hogy bár volt némi csapadék a télen, ez arra nem volt elég, hogy feltöltse a földalatti vízgyűjtőket. Az olvadékot nagy valószínűséggel a növényzet hasznosította, és ami mégis eljutott a vízgyűjtő barlangokba, üregekbe, nem elegendő arra, hogy felszínre jusson. Noha a 100 méterrel lentebb található Bársonyos-forrás működik, és néhány méter után az út alatt becsatlakozik a Szinva-forrás medrébe, ezt a lentebbi vízvédmű hasznosítja. Egy nagyobb, kiadósabb pár napos csapadék után van rá esély, hogy telítődik annyira a talaj, hogy meginduljon a Szinva-forrás és ezzel együtt a vízesés is

– írja az egyik kommentelő hozzászólásában. A címlapi kép illusztráció, a kiszáradt vízesést itt nézheted meg.