Válasz az aszályra: úgy mentenék a gazdák a termést, hogy mindenen spórolnak

MTI   
  Megosztom
Válasz az aszályra: úgy mentenék a gazdák a termést, hogy mindenen spórolnak

A tavalyi termésnél legalább egymillió tonnával kisebb lesz az idén az őszi kalászosok hozama, de nem elképzelhetetlen a kétmillió tonnás kiesés sem - mondta a Világgazdaságnak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

A hosszú száraz időszak után ugyan az időjárás esősebbre fordult, ám legalább 100, néhol 150 milliméter csapadék hiányzik a talajból, az alsó rétegek teljesen kiszáradtak. A homokos területeken kifejezetten rossz a helyzet. A GOSZ-hoz érkező információk szerint

A legrosszabb állapotban lévő őszi káposztarepcét több tízezer hektáron kellene kitárcsázni, mert akkora károkat szenvedett el. Petőházi Tamás szerint azonban elképzelhető, hogy sok termelő a reménytelen állapotban lévő repcét is a földben hagyja, mert ilyen körülmények között még azt is kockázatosnak tartja, hogy a helyére kukoricát vagy napraforgót vessen.

A legutóbbi állapotfelmérések alapján az őszi kalászosok most sokkal rosszabb állapotban vannak, mint ősszel, a millió tonnás nagyságrendű terméskiesést már biztosnak veszik a szakértők, de a gabonapiacon most a kivárás a jellemző.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

aszály

szárazság

öntözés

gazdaság

mezőgazdaság

agrár

gabona

zöldség

gyümölcs

növénytermesztés

kukorica

repce

búza