Itt a nagy pirospaprika-teszt: kiderült, melyikből érdemes főzni a karácsonyi halászlevet

HelloVidék 2018. december 22. 15:30
Nincs karácsony halászlé nélkül, a tradicionális leves pedig nincs fűszerpaprika nélkül. A Magyar Gasztronómiai Egyesület harmadszor tesztelte a magyar fűszerpaprikákat, a teszten pedig meglehetősen váratlan végeredmény született. Úgy tűnik, nagyon nem mindegy, hogy milyen pirospaprikát használunk a főzéshez.

Mint ahogyan azt korábban megírtuk, a halászlén nem lehet és ne is akarjunk spórolni, ugyanis minden az alapanyagon múlik. Fontos tehát, hogy a hal és a hagyma mellett a pirospaprika is jó minőségű legyen. A Magyar Gasztronómiai Egyesület nemrég 22 pirospaprikát tesztelt, az eredmény pedig mindenkit meglepett.

A Bűvös Szakács összefoglalója szerint fordulatos módon igen gyenge értékelést kaptak a korábbi teszteken kitűnt termékek. Ennek oka, hogy a paprika évjárataiban döbbenetes különbségek vannak: az időjárási körülmények jelentősen befolyásolhatják a termés minőségét. Idén a szegedi tájkörzet tarolt, azonban volt olyan terület, ahol a termés 60 százalékát elpusztították a betegségek.

Az idei teszt újdonsága, hogy idén nem csak a kiskereskedelemben részt vevő termékek képviseltették magukat, hanem a november 16-án tartott szatymazi paprikaverseny legjobbjai is bekerültek a kóstolásba, melyeknek egy része nem található meg a boltok polcain. Ennek a változtatásnak köszönhetően olyan „versenypaprikák” is részt vehettek a megmérettetésben, amiket direkt erre az alkalomra készítettek.

A teszten 22 fűszerpaprika vett részt, azonban három kizárásra került a versenyből – vagy későn érkezett, vagy nem tartozott bele az édes kategóriába. A minták számokat kaptak, így az értékelők csak a pontozás után tudták meg, hogy melyik termék melyik termelőhöz tartozik. A pontozás a francia húszpontos rendszerben történt: 8 pontot kaptak a leggyengébb minőségű paprikák, 9-10 pontot az éppen megfelelően, 11-12 volt az ajánlható kategória, 13-14 ponttal büszkélkedhettek a jók, 15-16 ponttal győzedelmeskedhettek a kiemelkedő minőségűek, 17-18 pontot a csúcsminőségűek vihettek el, 20 pontot pedig maga a tökéletesség kapott. Ezeket az értékeléseket átlagolták, így született meg a végeredmény.

Íme az első 10 helyezett:

  1. Dudás Ferenc (Sándorfalva): Bolero F1 fajta 16,875 pont
  2. Táborosi István (Sándorfalva): „Édes” 16,5
  3. Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft.: Fesztivál fajta 15,5
  4. Kócsó Imréné (Szatymaz): „Korai szedés, augusztus végi őrlés” 15,25
  5. Kajáriné Kocsó Ildikó (Szatymaz): Kései szedésű Bolero F1 15,125
  6. Sós János (Zákányszék): „Édes” 15,0
  7. Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft.: Szegedi fajták házasítása 14,5
  8. Mocsán Paprika Manufaktúra (Fadd): Édes 14,375
  9. Kobi Paprika (Deniel Kolar, Bezdán): Bolero fajta, fóliás 13,875
  10. Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft.: Szegedi OEM 13,75

Dudás Ferenc abszolút győzelme nem tartogatott meglepetéseket, mivel a szatymazi versenyen évről évre az élmezőnyben végeznek a termelő paprikái. Az összefoglaló szerint Dudás Ferenc csak otthoni használatra termeszt paprikát. A nevezett fajta egy szegedi nemesítésű hibrid fajta, ami a laboratóriumi adatok szerint brutális mennyiségű, 350 ASTA-s színanyagtartalmat képes produkálni. (Az ASTA egy nemzetközi mértékegység, az American Spice Trade Association mozaikszava.) A fűszerpaprika leglényegesebb minőségi jellemzője ez a színanyagtartalom, a magyar szabályok szerint a legmagasabb minőségű osztályba sorolt őrlemények minimális tartalma 120 ASTA, az I. osztályba sorolt pirospaprikák esetében ez a szám 100 ASTA, míg a II. osztályba sorolt termékek színanyagtartalma legalább 80 ASTA.

Az első két helyezett után nagyon leszakadt a mezőny: Dudás és Táborosi paprikája kiemelkedően teljesített, nagyon hasonló pontszámokat és jellemzőket kaptak. Ez nem véletlen: a két minta nem csak hogy ugyanarról a termőterületről származik, hanem ugyanabban az üzemben is őrölték őket.

Meglepő, hogy ezek a kommersz termékek sem számítanak olcsónak: a Szegedi Paprika Zrt. 80 grammos kiszerelésű terméke a Tescoban 399 forint, ami 4988 forintos árat jelent kilogrammonként. Az Auchanban található Kotányi még erre az árra is rákontráz: 899 forintért lehet kapni egy 160 grammos kiszerelést, ami 5619 forintot kóstál kilogrammonként.

A teszt alapján úgy tűnik, hogy érdemes figyelmen kívül hagyni a csomagoláson található minőségi tanúsítványokra és eredetmegjelölésekre vonatkozó logókat, ezek megtéveszthetőek lehetnek a fogyasztók számára, mivel valójában gyenge színvonalú termékekről van szó. Elgondolkodtató, hogy a teszten még egy no name „celofános” paprika is jobban szerepelt, mint a nagy fűszercégek termékei. A kalocsaiként árult paprika nemcsak minőségben, hanem a 2600 forint/kilogrammos árával is lekörözte a nagy fűszermultikat.