Vidéken dúl az igazi gasztroforradalom: ezek a legjobb élelmiszerek most Magyarországon

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Vidéken dúl az igazi gasztroforradalom: ezek a legjobb élelmiszerek most Magyarországon

Egyre népszerűbbek a védjegyet viselő nemzeti parkos termékek. Sikerük egyáltalán nem véletlen: aki a védjegyet magán viselő terméket emel le a polcról – azon túl, hogy hazavihet egy szeletet a régió ízeiből, zamatából, örökségéből, hagyományaiból – azt a jóleső érzést is magáénak tudhatja, hogy választásával közvetetten a természeti értékek fenntartásához járult hozzá.

A Duna-Dráva Nemzeti Park legutóbbi pályázatán vadon termő és termesztett növény, zöldség, gyümölcs, fűszer-, gyógynövény, gomba, fa, vessző, szalma, zsiradék feldolgozásából eredő termékekkel lehetett részt venni. Így viszik tovább a dél-dunántúli vidék jó hírét (és ízét) a különleges őstermelői teák, szörpök, medvehagymabigyó, lekvárok és chutney, amelyek egészen biztosan, száz százalékig helyben termelt alapanyagokból készülnek.

"A Nemzeti Parki Termék védjegy használatának célja a védett természeti területeken működő helyi vállalkozások, gazdálkodók, gazdálkodó szervezetek támogatása, termékeik megbecsülésének növelése, piaci lehetőségeik bővítése, a környezettudatosság, a térség természeti, táji és kulturális sajátosságainak, hagyományainak megőrzése jegyében. A pályázatot elnyerők öt évig jogosultak a védjegy használatára, és a termékek számos rendezvényen is megjelennek az országban" - mondta Komlós Attila, a Duna-Dráva Nemzeti Park marketing és kommunikációs menedzsere a HelloVidék kérdésére.

Néhány hónapja védjegyet kaptak busómaszkok, fafaragványok, fa népi játékok, fa játékszerek, fa népi hangszerek kosarak, fonott háztartási eszközök, fazekas termékek és fekete kerámia a hagyományok megőrzése jegyében. „Nagy sikert aratott idén a medvehagymás kampányunk is, ahol pesztóval, sajtokkal, lekvárokkal és egyéb élelmiszerekkel pályázhattak az őstermelők” – tette hozzá Komlós Attila. Hozzátette:

Nem véletlenül éli reneszánszát a medvehagyma és egyre többen fedezik fel a jótékony hatásait a felső légúti megbetegedések megelőzésétől kezdve az emésztést javító tulajdonságain át vérnyomás csökkentő hatásáig.

A Dél-Dunántúlon, a Mecsekben komoly medvehagyma lelőhelyek találhatók. Ezért sem véletlen, hogy pont ezen a tájon, Orfűn tartják a medvehagymás ételek hagyományos fesztiválját.

„A védjegyes termékek elsősorban helyi alapanyagokból, nyersanyagokból készülnek és nem tartalmaznak semmiféle tájidegen, vagy termőidegen növény származékát. A legjobb, ha a termék minden ízében és alapanyagában helyi, illetve a térség hagyományain és sajátosságain alapuló forma és motívumvilágot is hordozza – hangsúlyozta a szakember. Komlós Attila hozzátette, hogy

a nemzeti parkos termékek feldolgozása is a tradíciókon alapszik, így egyfajta értékőrzés is ott lapul a háttérben. Emellett elengedhetetlen, hogy a termék, szolgáltatás megfeleljen a hazai és európai uniós követelményeknek, és illeszkedjen a fenntartható fejlődés elvéhez.

Ezeknél az igazán helyi termékeknél viszont a csomagolás minősége is legalább olyan fontos, mint az, amit tartalmaz. A megfelelő címkéken szerepelnie kell minden egyes információnak, amely a termékhez kötődik. Fontos, hogy se a termék, se annak csomagolása ne szennyezze a környezetet, a termék összetétele élettartamának egyetlen fázisában se legyen káros az egészségre. Szintén szempont, hogy a csomagoló anyagok elsősorban újrahasznosított vagy újrahasznosítható, biológiailag lebomló anyagok, főként helyi nyersanyagok legyenek.

„A helyi termékek egyre népszerűbbek és sokan nem csak otthonra, hanem ajándékba is vásárolják, amellyel hozzájárulnak a helyi gazdálkodók fejlődéséhez, a helyi gazdasági bevételekhez, és a természeti értékek fenntartásához. Az a tapasztalatunk, hogy leginkább a tudatosan vásárlóknak vonzóak, akik gyakran megfordulnak a termelői piacokon is" – emelte ki Komlós Attila.

Ma már egyre többen tudják, hogy az egészség szorosan összefügg az elfogyasztott ételek minőségével, éppen ezért kifejezetten keresik a tiszta, természetes összetevőkből készült termékeket.

Ha valaki egy védjegyes terméket vásárol, akkor az biztos lehet abban, hogy azok válogatott alapanyagból és kitűnő szaktudással készültek, a lehető legjobb minőségben. Szerencsére egyre többen tudatosan válogatják ki azokat a termékeket és élelmiszereket, amelyek a konyhájukba kerülnek és magukban hordozzák ez az értéket is

– húzta alá a szakember.

A nemzeti parkos védjegy emellett a termelőknek is jó lehetőség, és nem mellesleg állandó magas minőségi színvonalat garantál. A Nemzeti Parki Termékek között országosan akadnak élelmiszerek, kézműves termékek, de szállások és szolgáltatások is.

Kóstoltad már például a Bács-kiskun megyei kistermelői búzahúst, amely koleszterin mentes, magas fehérje tartalmú, kiváló és korszerű, sokoldalú, húst helyettesítő élelmiszer? Esetleg a céklás pácban érlelt fürjtojást, amely erősíti az immunrendszert és megszűntet különféle betegségeket? El tudod képzelni a hideg estéket egy napon aszalt meggyből vagy szárított dió levélből készült teával? Sajtrajongóként mit szólnál egy abszolút tartósítószer mentes, aszalt szilvával töltött parenyicához? És persze ne feledkezzünk meg az étkezések végén az italokról sem: minden ízében egyedinek és utánozhatatlannak ígérkezik egy kupica kökénypálinka, egy korsó kézműves szilvás sör vagy egy pitypangból készült szörp.

Nem véletlen, hogy a közelmúltban készült nemzeti parkos felmérés szerint egyre több magyar és külföldi látogató keresi egy adott régió biotermékeit. A turisták szívesen kopogtatnak be a helyi termék-előállítókhoz és szállásadókhoz, de nagy becsben tartják a települések kézműves mestereit, illetve azokat a termékeket és szolgáltatásokat, amelyek hagyományos értéket képviselnek. A nemzeti parkos védjegy így járul hozzá a természeti erőforrások fenntartásához és védelméhez, valamint a térségi ökoturizmus és a falusi önfoglalkoztatás fejlődéséhez, miközben hírét viszi a helyben termelt termékeknek és a helyben nyújtott magas minőségű szolgáltatásoknak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gasztro

gasztronómia

nemzeti park

védjegy

gasztroforradalom

tájegység

élelmiszer

kézműves