
Megteltek a boltok ezzel a paprikával: ez lehet a magyarok következő kedvence?
Magyarországon még mindig a hagyományos „magyar fehér tölteni való paprika” (TV paprika) fogy a legnagyobb mennyiségben, amiből külföldre is kerül bőven.
Magyarországon még mindig a hagyományos „magyar fehér tölteni való paprika” (TV paprika) fogy a legnagyobb mennyiségben, amiből külföldre is kerül bőven.
A holland kertészetek évről éve lenyűgöző mennyiségű friss gyümölcsöt és zöldséget termelnek, ehhez viszont - még a magas szintű gépesítettség ellenére is - erősen támaszkodnak a kézi munkaerőre.
Szabadtéren is javában tart a szezonja, a kiskertekben is hetek óta szedhetjük. De mire számíthatunk, lesz még olcsóbb a belföldi paprika ára, főzhetünk még idén ennél is olcsóbban a lecsót? – a HelloVidék friss körképében ennek is utánajártunk.
Bőséges lett az idei paprika- és paradicsomtermés, és bár még mindig a hagyományos verziókat vásárolják a legnagyobb mennyiségben, nő a különlegességek, mint például a csokoládészínű vagy a koktél-, cherry- és snack paradicsom rajongótábora is.
Hazánkban is felbukkant egy rendkívül agresszív és fertőző vírus, ami a paradicsomra és a paprikára jelent veszélyt. A fertőzött termék a barna elszíneződés miatt eladhatatlanná válik, bár emberre ártalmatlan, így fogyasztásra is alkalmas.
A szakemberek 23 „tölteni való” étkezési paprika vetőmagjait vizsgálták a Szupermenta teszten.
Bár Magyarország az unió négy legjelentősebb paprikatermesztője között van, csökkent az export és nőtt az import.
Fröcsögősen szaftos, a szalonnától ragacsos, a tojástól-tejföltől krémes, és ha kell, szemérmetlenül csípős, azaz, igazi manna. Mindenki máshogy eszi, mindenki másképp készíti, sőt, néha egy verekedést is megér...
Nem elég, ha pusztán könnyekre fakaszt; ez kell a hazai chilikedvelő közönségnek. A HelloVidék egy gádorosi chilitermesztő házaspárral beszélgetett kistermelői tapasztalataikról, és hogy mégis mi fán terem a jó hazai chili.
Sok hazai üvegházban még most is szedegetik a termést.
A paprikából egyre több fiatal vásárló keresi a hazai kaliforniai paprikát. Most annak jártunk utána, honnan érkezik hazánkba a legtöbb kaliforniai paprika, milyen áron kapható és miért érdemes egyáltalán fogyasztani.
Most érdemes saját ketchup- és ivólégyártásba kezdeni, amikor a kiskertekben is ládaszámra érik a befőzni való paradicsom és a paprika. Alapnak eláruljuk két jól bevált receptünk, így készül a nagyi mindenmentes ketchupje és paradicsomleve!
A hagyományos magyar lecsó igazi szuperétel, ha nem teszünk bele túl sok szalonnát és kolbászt, hisz a hagyma, a paprika és a paradicsom számos rendkívül jótékony hatással rendelkezik.
Amikor töltött paprika fő a konyhában, annak illatát mindenki érzi, és imádja. Az az egyetlen nyári étel következik, amit csak ilyenkor érdemes készíteni, de, hogy miért, az a cikkből kiderül.
A Hajdúságban olyannyira nagy hagyománya van a slambucnak, ennek a finom tésztakásának, hogy slambucfőző versenyeket is rendeznek az egyes településeken. Azon meg nem érdemes összeveszni, hogy a három alap hozzávalón kívül kerülhet-e bele más.
Okvátovity Dórát, a többgenerációs családi vállalkozásként működő Fajszi Paprika Manufaktúra ügyvezető igazgatóját kérdeztük többek között arról, milyen helyzetben vannak a még talpon maradt fűszerpaprika-termelők.
Aji Charapita, Lemon Drop, Naga Viper, Carolina Reaper. Aki szereti az erős chilit, annak ezek a fajták ismerősek. Egy hódmezővásárhelyi házaspár kertjében ezek és még sok más finomság megterem, a csípőskedvelők legnagyobb örömére. A HelloVidék bemutatja a Tibchili termékeit.
Nagy mennyiségben megjelent már az áruházak polcain a hazai üvegházi paradicsom, paprika, kígyóuborka, retek, újhagyma, saláták és káposztaféle.
A húsgombóccal és káposztával töltött paprika a magyarok nagy kedvencei. Ha el akarod készíteni házilag, itt a hagyományos savanyúság és töltött paprika recept paradicsomszósszal.
Az elmúlt hetekben arról lehetett olvasni, hogy a paradicsom és a paprika akár 70-80 százalékkal is drágulhat. Az áremelkedés azonban nem teljesen így zajlik, erről Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke beszélt.