Vizes piskóta recept: eredeti és bögrés vizes piskóta recept bármelyik évszakra

HelloVidék 2020. december 5. 10:31
Így készül az eredeti vizes piskóta recept és a könnyű, bögrés vizes piskóta: mutatjuk, mi a vizes piskota recept elkészítésének titka, mitől lesz a piskóta ruganyos és könnyed!

A vizes piskóta a közismert desszert alapreceptek egyike: egyszerre végtelenül egyszerű, ám mégis könnyű elrontani, ugyanis a piskóta tészta hajlamos süléskor, a sülés végén összeesni. Cikkünkben eláruljuk, hogyan készül a klasszikus vizes piskóta és a vizes piskóta recept leegyszerűsítése, a bögrés vizes piskóta! Azt is megtudhatod, a piskóta hány fokon és meddig sül, hogyan kombinálható az egyszerű vizes piskota alaprecept más alapanyagokkal, például gyümölcsökkel!

Házi vizes piskóta

1. Az eredeti vizes piskóta

A vizes piskóta hozzávalói

  • 8 ek búza finomliszt
  • 6 db tojás
  • 6 ek kristálycukor
  • 6 ek víz

A vizes piskóta recept elkészítése

  1. A piskóta recept első lépéseként válasszuk szét óvatosan a tojások fehérjét a sárgájától. A sárgáját verjük habosra a kristálycukorral, habverő segítségével. A keverés közben ehhez a keverékhez apránként adagoljuk hozzá a vizet is.
  2. Szitáljuk a lisztet hozzá a cukros, vizes tojáshoz, majd keverjük el alaposan kézi habverővel vagy géppel.
  3. A szétválasztott tojásfehérjét robotgép segítségével verjük kemény habbá, majd keverőlapáttal óvatosan forgassuk a lisztes-tojásos piskóta tészta keverékhez.
  4. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, öntsük bele a vizes piskóta tésztát, majd süssük készre 15 perc alatt, 180°-on. Sütés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját! Ellenőrizzük villapróbával: ha nincs kész, süssük további 2 percig.
  5. Tálaljuk porcukorral meghintve vagy használjuk fel további édességek elkészítéséhez (piskótatekercs, torta).

Mitől lesz szép a vizes piskóta?

A vizes piskóta recept titka az, hogy a leírt utasítások szerint keverjük össze az alapanyagokat: először a cukrot a tojás sárgájával, majd a liszttel, a felvert fehérjét pedig óvatosan kell hozzáforgatni, különben összetörik és nehéz, fullasztó lesz még az egyszerű vizes piskóta is. Sütés közben nem szabad nyitogatni a sütő ajtaját, ugyanis a vizes piskóta érzékeny a hirtelen hőmérsékletváltozásra: a hirtelen hűlés hatására összeeshet. Ha biztosra akarunk menni, miután elzártuk a sütőt, résnyire nyitott ajtóval várjunk néhány további percet, hogy a piskóta még kevésbé legyen kitéve a hőmérsékletesésnek.

Piskótatekercs vizes piskótából

2. Egyszerűsítsük le: bögrés vizes piskóta

A bögrés piskóta hozzávalói

  • 1 bögre liszt
  • 1/2 bögre kristálycukorcukor
  • 6 db tojás
  • csipet só
  • 1 cs sütőpor
  • 4 ek víz

A bögrés vizes piskóta elkészítése

  1. A fent leírt sorrendben keverjük össze az alapanyagokat: először a tojás sárgáját keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a kevés vizet is. Szitáljuk hozzá a lisztet és a sütőport, keverjük simára a csipet sóval.
  2. Verjük kemény habbá a tojások fehérjét, majd ez esetben is óvatosan forgassuk hozzá a piskóta masszájához.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsiben süssük készre 15 perc alatt, 180°-on, ügyelve arra, hogy a piskótát közben ne érje hirtelen hőmérsékletváltozás.

Mivel dobjuk fel a vizes piskóta tésztát?

A vizes piskóta egyszerűségét könnyű ellensúlyoznunk, hiszen szinte bármilyen adalékanyagot befogad. Próbáljuk ki meggyel, barackkal és más gyümölcsökkel, aszalványokkal, csokoládéval, vagy piskótatekercs formájában, ízletes lekvárokkal töltve!

Címlapkép: Getty Images