Piskótatekercs recept: piskótatekercs töltelék variációk és piskótatekercs torta

HelloVidék 2020. december 6. 13:02
Piskótatekercs recept, piskótatekercs töltelék és piskótatekercs torta: hogyan készül a piskotatekercs, miért törik szét a piskótatekercs? Mutatjuk, miért törik a piskótatekercs!

A piskótatekercs egy könnyűnek tűnő, letisztult desszert, aminek különlegessége az étel egyszerűségében rejlik, azonban kevesen tudják, hogy a piskótatekercs készítése nem olyan egyszerű, mint az elsőre gondolnák! A piskóta kényes a sütésre, érzékeny a hirtelen hőmérsékletváltozásra, a piskótatekercs tésztája pedig könnyen összetörik, ha nem megfelelő módszerrel tekerjük fel. Cikkünkben leírjuk, hogyan zajlik a finom piskótatekercs készítése, hogyan végezzük a tészta szakszerű feltekerését és hogyan gondoljuk tovább a receptet egy nagyszerű piskótatekercs torta elkészítéséhez!

A piskótatekercs tésztája

A piskótatekercs alapja egy egyszerű vizes piskóta, amit nem nehéz elkészítenünk, ha rendelkezünk néhány konyhai alapismerettel. Két dologra kell figyelnünk: szakszerűen keverjük össze az alapanyagokat az utasításoknak megfelelő sorrendben és ne nyitogassuk a sütő ajtaját, míg készül a piskóta, ugyanis a sütemény összeeshet!

A piskótatekercs alap hozzávalói

  • 8 ek búza finomliszt
  • 6 db tojás
  • 6 ek kristálycukor
  • 6 ek víz

A piskóta tekercs alap elkészítése

  1. Válasszuk szét a tojások fehérjét és sárgáját. A sárgákat keverjük habosra a kristálycukorral és a vízzel. A fehérjét robotgéppel verjük kemény habbá.
  2. Szitáljuk a lisztet hozzá a tojássárgás keverékhez, majd keverjük össze alaposan. A lisztes masszához óvatosan, keverőlapáttal forgassuk hozzá a felvert tojásfehérjét, vigyázva, hogy ne törjük össze.
  3. Nagy méretű, lapos tepsiben süssük ki a piskótatekercs tésztáját, amelyet sütőpapírral kibéleltünk. 180°-on, 15 perc alatt süssük készre, majd villapróbával ellenőrizzük.
  4. A készre sült piskótatekercset néhány percig hűlni hagyjuk, majd még melegen feltekerjük a töltelékkel megkenve, egy konyharuha segítségével. Konyharuhába tekerve pihentessük fél órán keresztül.
Piskótatekercs tejszínes töltelékkel, gyümölcsökkel

Miért törik szét a piskótatekercs?

A piskótatekercs feltekerését a megfelelő időben kell elvégeznünk: a piskóta ne legyen túl forró, de ne is hűljön ki. A célunk, hogy a még meleg piskótatekercs csigaformában feltekerve, konyharuhában hűljön le, így a tészta ruganyos marad, megtartja állagát. Ha hagyjuk a piskótát a tepsiben kihűlni és nem tekerjük fel időben, a piskótánk törékennyé válik – figyeljünk oda!

Piskótatekercs töltelékek

A piskótatekercs töltelék megítélése családonként változik: vannak, akik a hagyományos, baracklekváros piskótatekercs mellett teszik le a voksukat és vannak, akik különböző csokoládés, tejszínes krémekkel töltik meg ezeket az ínycsiklandó süteményeket. Ajánljuk olvasóink figyelmébe az egyszerű csokipudingos vagy vaníliapudingos, vajas krémeket, a felvert, cukros habtejszínen alapuló finomságokat friss gyümölcsökkel, például eperrel és barackkal, de a különböző tortákhoz tartozó krémvariációk is maradandó ízélményt okoznak.

Piskótatekercs torta

Piskótatekercs torta

A piskótatekercs recept nagyon könnyen tovább gondolható, nincs más dolgunk, mint kitalálnunk hozzá egy finom tölteléket, amit egy kis zselatinfix-szel összefogunk. A mi verziónk egy finom, barackos, baracklekváros piskótatekercs torta, ami után vendégeink garantáltan megnyalják mind a tíz ujjukat!

A piskótatekercs torta krémjének hozzávalói

  • 300 g konzerv őszibarack
  • 2 ek baracklekvár
  • 250 g mascarpone
  • 1 kis pohár barackos joghurt
  • 1 csomag zselatinfix

A piskótatekercs torta elkészítése

  1. Készítsük el a piskótatekercs alapját a fent leírt receptet követve. Kenjük meg vékonyan baracklekvárral, majd a pihentetés után vágjuk kb. 1 cm vastagságú szeletekre.
  2. Keressünk egy megfelelő, szélesedő peremű edényt, béleljük ki fóliával, majd helyezzük bele a piskótatekercs szeleteket úgy, hogy azok az edény egész felületét, mintegy bölcsőt formázva lefedjék.
  3. Aprítsuk finomra a konzerv barackot, majd keverjük össze a mascarponéval, a joghurttal és a lekvárral. Adjunk hozzá dzsemfixet, hogy később megkössön a töltelék és a piskótatekercs torta szeletelhető legyen.
  4. Kanalazzuk a jól elkevert barackos krém felét a piskótatekercs szeletekkel kibélelt formába, majd helyezzünk bele néhány piskótatekercs szeletet. Rétegeljük rá a maradék krémet, majd zárjuk le az utolsó piskótatekercs szeletekkel.
  5. Fóliázzuk be az egész piskótatekercs tortát és tegyük be a hűtőbe néhány órára. Tálaláskor a fóliának köszönhetően egyszerűen ki tudjuk borítani az edényből az édességet. A szeleteket szórjuk meg porcukorral, kínáljunk hozzá tejszínhabot.

Címlapkép: Getty Images