Isteni sült gesztenye recept: mutatjuk, hogyan készíthetsz belőle süteményeket!

HelloVidék 2021. november 21. 18:00
A legegyszerűbb sült gesztenye recept: szelíd gesztenye sütés sütőben, gesztenye torta sütés nélkül és gesztenye tekercs sütés nélkül. Tudd meg, a gesztenye sütés hány fokon jó!

Rohamosan közelítve az év végéhez, újra elérhetővé válik a boltok polcain a téli hónapok egyik kedvenc csemegéje, ami nem más, mint a mennyei szelídgesztenye. A szelíd gesztenye sült gesztenye formájában önmagában is fogyasztható, azonban mi elárulunk egy titkot: rendkívül finom sütemények készíthetőek a sült gesztenye felhasználásával!

Cikkünkben eláruljuk, hogyan történik a szelíd gesztenye sütés sütőben, illetve hogy egy egyszerű sült gesztenye recept alkalmazásával hogyan válik a sült gesztenye sütemények alapjává. Az eredeti sült gesztenye recept mellett eláruljuk, hogyan készül a gesztenye tekercs sütés nélkül, illetve hogyan készül a szintén lehengerlő gesztenye torta sütés nélkül. Azt is megtudhatod, a gesztenye sütés hány fokon történik, és hogy a gesztenye sütés mennyi ideig tart!

A gesztenyéről

A közismert gesztenye, azaz a vadgesztenye ehető verziója, a szelídgesztenye egy igazi év végi különlegesség, ami intenzív illata és különleges íze miatt népszerű karácsonyi csemege. Habár a sült gesztenye tökéletes harapnivaló egy karácsonyi vásárban, sokan nem tudják, hogy nagyon egyszerű otthon is elkészíteni, hiszen a gesztenyén és egy kis édes fehérboron kívül nincs szükség semmi másra.

A gesztenye sütése sütőben történik, azonban ehhez elő kell áztatnunk a gesztenyéket, hogy azok kemény héja felpuhuljon, és hogy a gesztenyebél egy kis folyadékot szívjon magába. A fehérboros áztatáson kívül nincs szükség külön fűszerezésre, a gesztenyéket egyszerűen bontsuk fel és fogyasszuk el még melegen. Sütés után a sült gesztenye nem csak friss csemege formájában hasznosítható: nagyon finom sütés nélküli torta vagy éppen gesztenyés tekercs készíthető belőle, ami bármelyik ünnepi asztalon megállja a helyét.

Hogyan történik a gesztenye sütése?

A gesztenye sütés mennyi ideig tart?

A szelíd gesztenye sütés nem olyan hosszú folyamat, mint azt gondolnánk, elegendő hozzá mindössze 15-20 perc (természetesen a gesztenye sütése előmelegített sütőben történik). Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy mikor jó a sült gesztenye, vegyünk ki egy szemet a sütőből és kóstoljuk meg – azonnal érezni fogjuk, ha túl kemény, ekkor azonban vissza kell tennünk még néhány percre sülni azokat.

A gesztenye sütés hány fokon ideális?

A gesztenye sütés sütőben 200°-on ideális, alacsonyabb hőfokon ennél hosszabb ideig kell sütnünk (készülhet a sült gesztenye akár 120-150°-on is, azonban ez esetben 45-60 percig kell a sütőben hagynunk).

Sült gesztenye recept

A sült gesztenye készítés egyik legfontosabb mozzanata az előkészület: tisztítsuk meg a héjas gesztenyéket, majd egy éles késsel minden gesztenyébe vágjunk bele egy (nem túl mély) X-et. Ez a bevágás azért fontos, mert a sütés folyamán itt fog megnyílni a sült gesztenye héja, így egyszerűen meg tudjuk majd pucolni őket. Ezt követően a bevágott gesztenyéket helyezzük egy fazékba és öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi őket. Ízesítsük az áztatóvizet egy kis édes fehérborral (1 kg gesztenyéhez kb. 3 dl bor szükséges), és hagyjuk ázni 3 órán keresztül.

A 3 óra leteltével a gesztenye héja felpuhul, a termés pedig magába szívja az illatos, boros folyadék egy részét. Csepegtessük le a gesztenyéket, melegítsük elő a sütőt, majd egyszerűen süssük meg a gesztenyéket egy tepsiben, szárazon. Amikor a sült gesztenye recept kész, még melegen pucoljuk meg a gesztenyéket (vigyázzunk, ha a sült gesztenye elhűlt, a héja visszakeményedik!) és már fogyaszthatjuk is őket.

Gyakori kérdés, hogy1 kg héjas gesztenye mennyi sült gesztenye előállítására elegendő. A válaszunk az, hogy körülbelül fél kilónyi sült gesztenye marad a pucolás után, így ha héjas gesztenyét használunk valamilyen sütemény előállításához, mindenképpen számoljunk a mennyiségi változással! Nézzük, mi minden készíthető még a sült gesztenye felhasználásával!

Gesztenyepüré tejszínhabbal

A gyerekek egyik örök kedvence nem más, mint a végtelenül egyszerű, mégis különleges gesztenyepüré tejszínhabbal, amit igazán nem nehéz elkészíteni. A sült gesztenye feldolgozásához egy nagyon egyszerű gesztenyepüré recept alkalmazását ajánljuk, ami a következő utasításokat tartalmazza:

A gesztenyepüré hozzávalói

  • 500 g sült gesztenyebél
  • 50 g cukor
  • 50 g vaj
  • 1 db vaníliarúd
  • 1,5 dl habtejszín
  • 3 dl tej
  • 4 dl víz

A gesztenyepüré készítése

  1. A fent leírt egyszerű sült gesztenye recept elkészítése során nyerjünk ki fél kilónyi gesztenyét a héjakból, majd tegyük fel egy fazékba főni 3 dl vízzel és 3 dl tejjel felöntve. Adjuk hozzá a vaníliarúd kikapart magjait (ha nincs, egy kanál vaníliaaroma is megteszi), majd főzzük egészen puhára őket (30-40 perc). A puha gesztenyéket szűrjük le.
  2. A cukorból és a maradék 1 dl vízből főzzünk egy egyszerű cukorszirupot, majd turmixoljuk össze ezt a szirupot a tejes vízben főtt gesztenyével, a tejszínnel és a felolvasztott vajjal. A krémesített, meleg masszát kanalazzuk tiszta tálba, hagyjuk elhűlni, majd tegyük a hűtőbe egy éjszakára lefóliázva, hogy megdermedjen.
  3. Amikor kész a sült gesztenye használatával készített gesztenyemassza, egyszerűen reszeljük le nagylyukú reszelővel, még hidegen, majd tálaljuk felvert tejszínhabbal a tetején.
Gesztenye torta sütés nélkül

Gesztenye torta sütés nélkül

Csak hogy tudjuk: a gesztenyéből sosem elég, mindig van az ízélményt hová fokozni – erre tökéletes példa egy végtelenül egyszerű gesztenyetorta, amit bárki könnyedén elkészíthet. A gesztenye torta sütés nélkül tökéletes desszert egy ünnepi asztalon, bármilyen karácsonyi fogás mellé.

A gesztenyetorta hozzávalói

  • 500 g gesztenyemassza (saját készítésű vagy bolti)
  • 150 g darált háztartási keksz vagy vajas keksz
  • 250 g babapiskóta
  • 3 dl habtejszín
  • 1 ek rum vagy rumaroma
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 6 dl tej
  • 200 g porcukor
  • 250 g sütőmargarin
  • 1 tábla tejcsokoládé

A gesztenyetorta készítése

  1. Reszeljük le nagylyukú reszelőn a gesztenyemasszát (ahogy korábban tettük a gesztenyepüré esetében), majd dolgozzuk össze a porcukorral, a darált keksszel és a tejjel, illetve ízesítsük ízlés szerint rummal vagy rumaromával.
  2. Amikor homogén masszát kaptunk, vajazzunk ki vékonyan egy kapcsos tortaformát (sütőpapírral is kibélelhetjük), majd egyengessük el benne a sült gesztenyés masszát. Ha van elég masszánk a sütés nélküli gesztenyetorta alapjához, nyugodtan béleljük ki vele a tortaforma szélét is, mintegy bölcsőt formázva belőle a krémnek.
  3. Főzzük meg a pudingokat cukorral ízesítve, tejben (minden zacskós puding csomagolásán szerepelnek a pontos instrukciók), majd hagyjuk langyosra hűlni, hogy hozzákeverhessük a margarint, amit habverővel szobahőmérsékleten fel kell előtte, hogy habosítsunk. Kenjük meg egy réteg pudingos krémmel a gesztenye torta alapját.
  4. Vegyük elő a babapiskótákat és mártsuk őket egy kis rummal ízesített tejbe (ízlés szerint lehet tejeskávé is), majd rakjuk őket egy rétegben a vaníliás krémre. A babapiskótás réteg tetején egyengessük el a maradék vaníliapuding krémet, majd tegyük a sütés nélküli gesztenyetorta alapját a hűtőbe, hogy kb. 1 óra alatt megdermedhessen.
  5. A sült gesztenye torta díszítéséhez verjünk fel egy kis habtejszínt, majd habzsákból nyomjunk a desszert tetejére rózsákat. A tejcsokoládét reszeljük le (kis- vagy nagylyukú reszelőn), hogy csokoládéforgácsot kapjunk, ezzel díszítsük a habos részeket. Ízlés szerint a torta tetejét megszórhatjuk egy kis durvára aprított sült gesztenyével is.
Gesztenye tekercs sütés nélkül

Gesztenye tekercs sütés nélkül

A sült gesztenye felhasználásának másik útja a szintén karácsony tájékán népszerű egyszerű gesztenye tekercs sütés nélkül, ami nem csak nagyon finom, hanem sokáig is fogyasztható. A gesztenyetekercs ízvilágában hasonlít a fent leírt gesztenye torta ízéhez, azonban egy jóval töményebb, kekszesebb végeredményt kapunk – éppen ezért tálalhatjuk az ünnepek idején felszeletelve aprósüteményként, akár egy csésze kávé, vagy egy bögre forralt bor mellé is. Nézzük, hogyan készítsük!

A gesztenye tekercs hozzávalói

A kekszes masszához:

  • 500 g darált háztartási keksz
  • 200 g porcukor
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 3 dl tej
  • 1 ek rum vagy rumaroma

A gesztenyetekercs krémjéhez:

  • 250 g gesztenyemassza (saját készítésű vagy bolti)
  • 100 g porcukor
  • 150 g sütőmargarin
  • 1 ek rum vagy rumaroma

A gesztenyetekercs díszítéséhez:

  • 100 g kókuszreszelék

A gesztenye tekercs készítése

  1. Egyszerűen gyúrjuk össze a gesztenye tekercs kekszes masszáját, majd nyújtsuk ki kb. 0,5-1 cm vastagságú lappá (nyugodtan kettévághatjuk a masszát, hogy két, könnyebben kezelhető tekercset kapjunk).
  2. A gesztenyés krémhez a gesztenyemasszát reszeljük le nagylyukú reszelőn és dolgozzuk össze a rummal, a porcukorral, illetve a margarinnal, majd egyszerűen kenjük meg vele a kekszes lapokat (kb. hasonló vastagságú legyen a krém, mint a keksz), végül egyszerűen tekerjük fel a tekercseket sütőpapír segítségével.
  3. A gesztenyés tekercseket egyszerűen forgassuk kókuszreszelékbe, majd tegyük legalább egy órára a hűtőbe, hogy megdermedhessenek. Tálaljuk vékony, körülbelül 1 cm vastagságú szeletekre vágva.

Címlapkép: Getty Images