Jackfruit recept vegetáriánus fogásokhoz: jackfruit hol kapható Magyarországon?

HelloVidék 2022. február 20. 17:02
Mi az a jackfruit magyarul dzsekkfrút? Jackfruit hol lehet kapni, jackfruit hol kapható Magyarországon? Jackfruit ár: mennyibe kerül a jackfruit konzerv, lehet-e frisset venni?

Az elmúlt években Magyarországot is meghódította a világ legnagyobb gyümölcse, a jackfruit, amit számos izgalmas ételhez felhasználhatunk, mint rostokban gazdag, húshelyettesítő terméket. Honnan származik a jackfruit és mekkorára nő a jackfruit termése? Milyen fán terem a jackfruit és hogyan kell elkészíteni a gyümölcsöt? Cikkünkben eláruljuk, hogy jackfruit hol kapható Magyarországon és milyen formában szerezhetjük be a boltok polcairól. Jackfruit konzerv: melyiket vásároljuk, a zöld jackfruit húst, vagy az érett gyümölcsöt? Milyen árucikk a jackfruit ár szempontjából?

Mi az a jackfruit?

A jackfruit (jackfruit magyarul: „dzsekkfrút”) egy trópusi óriásgyümölcs, egészen pontosan a legnagyobb a világon, egyben Banglades nemzeti gyümölcse. A jackfruit, a jákafa termése származását tekintve Indiában őshonos, azonban a világ trópusi övezetében szinte mindenhol termesztik azt. A jackfruit népszerű mezőgazdasági, élelmiszeripari termék Srí Lankán, Délkelet-Ázsia térségében és szigetvilágában, például a Fülöp-szigeteken, de termesztik azt a Karibi-térségben és Kamerunban is. Magyarországon a jackfruit leginkább a tévéműsorokból ismert, de egyre gyakrabban használják a vegán konyhákban is.

Hogyan terem a jackfruit?

A hatalmas jákafa akár 20 méter magasra is megnőhet. Egy jákafa évente 150-200 darab, 20 és 40 kg közötti súlyú gyümölcsöt terem. A trópusi tavasz és nyár gyümölcse: évente társégtől függően 6-9 hónapon keresztül szüretelhető. A jackfruit mérete változó, azonban nem ritkák az egyméteres példányok sem! A jackfruit jellegzetes megjelenését nem csak hatalmas méretének, hanem érdekes külsejének is köszönheti: a jackfruit héja sárgászöld árnyalatú, egész felületén rücskös, kifejezetten figyelemfelkeltő jelenség.

A friss jackfruit kibontása

Habár Magyarországon elképesztően ritka gyümölcs, egyedi esetekben, esetleg rendelésre mégis be lehet szerezni. A frissen szüretelt jackfruit vaskos héját viszonylag könnyen ki lehet bontani, nem kell csontkeménységű védőburokra számítanunk. A jackfruit belseje rózsákra szedhető: ezekben a húsos rózsácskákban találhatóak a jackfruit magjai. A jackfruit magok között fehér, ragacsos növényi részek találhatóak – ezek miatt a jackfruit kibontásakor érdemes lehet kesztyűt húzni, hiszen makacs szennyeződést hagyhatnak maguk után. A jackfruit fogyasztásra alkalmas része a magokat körülölelő gyümölcshús, amelyet a fent leírt módon érett és éretlen állapotban is felhasználhatunk.

Érett jackfruit és zöld jackfruit

A jackfruit különlegessége abban rejlik, hogy nem csak érett, édes gyümölcsként lehet fogyasztani, hanem zölden is – ekkor teljesen más a jackfruit állaga, íze és máshogy használják a gasztronómiában is. Az érett jackfruit húsát Délkelet-Ázsiában különféle édes ételek és üdítő italok készítéséhez használják: népszerű a jackfruit dzsúsz, vagy például a jackfruit fagyi, ami igazán különleges, trópusi hangulatú édesség, emellett természetesen elfogyaszthatjuk azt önmagában, mint bármilyen gyümölcsöt.

Az éretlen jackfruit, avagy zöld jackfruit felhasználása teljesen máshogy történik. A zöld, keményebb, rostos állagú jackfruit hús nagyobb szerepet kap a sós ételek elkészítése során: kifejezetten népszerű a vegán konyha rajongótáborában, ugyanis elkészítve a jackfruit textúrája a húséra emlékeztet. Ebben az állapotban az ételnek abszolút nincs gyümölcsíze, nem édes, hanem inkább rostos, könnyen fűszerezhető.

Milyen ízű a jackfruit?

A jackfruit íze attól függően változik, hogy a gyümölcs milyen érési szakaszban jár. Az éretlen jackfruit íze semleges, az érett jackfruit íze pedig azokat, akik már kóstolták, leginkább az őszibarack, a mangó, az ananász és a banán furcsa keverékére emlékezteti, de megvan a maga sajátos, egyedülálló aromája is.

Friss jackfruit VS jackfruit konzerv

Ha főzni szeretnénk valamit jackfruit használatával, azt javasoljuk, ne kutassunk a friss gyümölcs után, mert nagyon nehéz beszerezni, válasszuk inkább a jackfruit konzerv verzióját. A jackfruit konzerv esetében ugyanaz a helyzet, mint bármilyen más konzervált élelmiszernél: habár a konzervből kibontott alapanyag nem ugyanolyan, mint a friss, egy jackfruit recept elkészítése során a konzerválás nem csökkenti észrevehetően a jackfruit élvezeti értékét. Vásárláskor legyünk résen: az étel jellegétől függ, hogy éretlen jackfruit konzerv vagy érett jackfruit konzerv kell-e hozzá.

Jackfruit - hol lehet kapni?

A jackfruit konzerv, vagy előre csomagolt gyümölcs formában sokkal könnyebben beszerezhető, mint a ritka friss jackfruit: megkaphatjuk azt a drogériákban a különleges élelmiszerek között, vegán szaküzletekben, vagy egyszerűen beszerezhetjük az interneten. Ha egy jackfruit recept rendszeresen felüti a fejét a konyhánkban, javasoljuk az internetes beszerzését, ami sokkal inkább pénztárcabarát megoldás.

Jackfruit ár

Jackfruit konzerv ár: 1.600-1.800 Ft/kg (attól függően, hogy pulled jackfruit konzerv vagy kockázott jackfruit konzerv kerül a kosárba).

Jackfruit mint vegán hús

Mivel az éretlen jackfruit a sütés-főzés során is megőrzi szálas, rostos állagát, a vegán konyha egyik legnépszerűbb alapélelmiszerévé vált, mint 100%-ban növényi eredetű húspótló szer. A jackfruit felhasználása a vegán konyhában rendkívül sokszínű: gyakran készül belőle édes vagy sós ízvilágú vegán ragu, jackfruit fasírt, saláta- vagy pizzafeltét, vagy éppen jackfruit burger, amiben a jól ismert húspogácsa helyett csak növényi hozzávalók és természetesen a jackfruit kapják a főszerepet. A jackfruit mindemellett népszerű eleme a vegetáriánus BBQ ételeknek és gyakori szendvicsalapanyag, a „pulled-pork” szendvicsek vegán megfelelője.

Jackfruit magyarosan? Igen!

A magyar konyha jellegzetessége, hogy szinte semmilyen fogásból nem maradhat ki a hús – vagy mégis? Igen, ugyanis a jackfruit receptek könnyen variálhatóak és szinte bármilyen ételhez felhasználhatjuk húspótlóként. Készíthetünk zöld jackfruit húsból pörköltet, ragut, de a jackfruit alkalmas még magyaros fűszerezésű fasírt vagy jackfruit töltött káposzta készítésére is. Bármit megvalósíthatunk ezzel a trópusi különlegességgel, de nézzünk hozzá egy példát is, mégpedig egy vegetáriánus burger formájában!

Jackfruit recept: jackfruit burger 4 főre

A burger összeállításához:

  • 4 db hamburgerzsemle
  • 2 fej lilahagyma
  • 4 szelet sajt
  • 2 db paradicsom
  • 4 db salátalevél

A jackfruit „húshoz”:

  • 400 g éretlen jackfruit (konzerv, „pulled”)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 200 g fehér káposzta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 ml Worcestershire szósz
  • 50 ml olívaolaj
  • 1 ek füstölt őrölt pirospaprika
  • só, bors ízlés szerint

A szószhoz:

  • 6 ek majonéz
  • 1 ek mustár
  • 2 ek ketchup
  • 1 tk őrölt kapor
  • 1 ek kapribogyó (aprítva)

A jackfruit burger elkészítése

  1. Állítsuk össze a jackfruit burger töltelékét: aprítsuk finomra a hagymát és a fokhagymát, sózzuk, majd dinszteljük meg az olívaolajon. Adjuk hozzá a vékonyra gyalult káposztát és a felcsíkozott répát, majd ízesítsük Worcestershire szósszal, paprikával, sóval és borssal.
  2. Amikor a káposzta és a répa megpuhult, adjuk hozzá a jackfruit konzerv tartalmát lé nélkül. Ízlés szerint ízesítsük tovább, majd sűrű kevergetés mellett főzzük addig, míg meg nem puhul. Ha a levét elfőtte, a jackfruit pedig puha, a „vega hús” készen áll a burgerbe töltésre.
  3. Keverjük össze a szósz hozzávalóit egy kis fazékban, majd ha felforrt, vegyük le a tűzről.
  4. Vágjuk ketté a hamburgerzsemléket, majd serpenyőben a vágott felükkel lefelé pirítsuk meg őket. Ez után mindegyik burgerbe tegyünk egy salátalevelet, néhány karika hagymát, paradicsomot, jackfruit-ot, sajtot, és locsoljuk meg alaposan a szósszal is.
  5. Kínáljunk mellé sült krumplit, vagy sült édesburgonyát.

Címlapkép: Getty Images