Manapság is erős hatással vannak a régi népi ételek a magyar gasztronómia legkiválóbb ízeire is. Egy-egy tájegység jellegzetes ízvilága, néhány kedvelt recept, bevált fogás őseink konyhájából kissé átalakítva, korszerűsítve ma is felfdezhető a legnépszerűbb éttermek, csúcsbisztrók étlapjain.
A nagymama gyűjteményét forgatva, az örökölt fortélyok használatával, a múlt receptjeit újragondolva zseniális ízek születhetnek, amik hétköznapjaink részévé válhatnak. Azoknak, akik szeretik és kutatják a vidék ízeit, keresik a különleges, de mai napig egyszerűen elkészíthető ételeket, a HelloVidék új rovata, a Gasztromesék igazi kincsesbánya lehet, hiszen hagyományos ízekre építő, de mindezeket modern formában bemutató recepteket ajánl.
A rovat szerzőpárosa Szarka Zsófi és Wurmbrandt András, akik sok-sok szálon kötődnek a hazai gasztronómiához, és főként a különböző magyar tájegységek hagyományos ételeit gondolják újra, mindezt úgy, hogy szó esik a receptekhez kötődő hagyományokról, személyesebb hangvételű történetekről is.
A HelloVidék hetente jelentkező rovatában, a Gasztromesék sorozat legutóbbi részében alaposan megismerhettek olvasóink, hogy hogyan is készül a tökéletes székelykáposzta, amely az egyik legismertebb szüreti ételünknek számít.
Székelykáposzta fokhagymás tejföllel, kenyérrel (8 főre):
Leveshez:
- 1/2 kg oldalas
- 60 dkg lapocka
- 20 dk császárszalonna (3 a bőre külön)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 ek őrölt pirospaprika
- 4 db babérlevél
- 1 mk őrölt feketebors
- 1 db paradicsom
- 1 db édes paprika
- 2 ek sertészsír
- 1 ek majoranna
- 500 g savanyú káposzta
- 1 marék szárított gomba
- 2 szál sárgarépa
- 2 ek cukor
- 3 szem aprított szegfűszeg
Rántáshoz:
- 2 ek olaj
- 1 kk finomliszt
- 1 ek pirospaprika
- Tejföl
- 350 ml 20%-os tejföl
- 100ml 30% tejszín
- csipet só
- 3-4 szál friss petrezselyem
- 1 nagy gerezd fokhagyma reszelve
A tökéletes székelykáposzta készítése:
Szarka Zsófi receptje alapján a pörkölt alap mindig a hús pörkölésével indul. A húst felkockázza és egy nagy fazék aljában olvasztott zsíron, magas lángon körbepirítja, majd hozzáadja a kockázott vöröshagymát, szalonnát végül jöhet hozzá a kockázott paradicsom, paprika és az összes fűszer(majoranna, pirospaprika, bors, babérlevél, fokhagyma,cukor). Ezt követően felengedi annyi vízzel, hogy ellepje, majd megsózva, lefedve és 1 órán át főzi. Zsófi különleges fortélyokat is elárult, amivel igazán tökéletes lehet a székelykáposzta: például a káposzta felét külön apróra vágja és a fazékba sárgarépa és gomba is kerül. A rántás után készre főzi, majd tálalásnál pedig fokhagymás tejföllel bolondítja meg a különleges szüreti ebédet.
Ezen a héten új recepttel folytatódik a gasztrokaland!
A fasírttal sokaknak nagyjából olyan a viszonya, mint Gombóc Artúrnak a csokoládéval. Lehet gömbölyű, lapított, formában sütött, töltött vagy éppen falatnyi mindegyiket szereti.
Találkoztam focilabdányi méretekkel, ehetetlenül fűszeresekkel, ízetlenekkel és azzal az 5 recepttel is, amitől jobb fasírt szerintem nem született még. Ezen receptek és történeteit következnek az eheti rovatunkban
- fogalmazott Szarka Zsófi.
De vajon hogyan készülnek a legjobb fasírt különlegességek? A pénteki Gasztromeséből ez is kiderül és a szerzőpáros természetesen ezúttal is ajánl egy kellemes nedűt a finom fogás mellé az izgalmas történetekkel pedig egészen biztosan rengeteg meglepetésre számíthatunk.
Címlapkép: Getty Images