Íme a 3 legfinomabb sós sütemény karácsonyra: egyféle tészta kell csak hozzá, kész főnyeremény

HelloVidék   
  Megosztom
Íme a 3 legfinomabb sós sütemény karácsonyra: egyféle tészta kell csak hozzá, kész főnyeremény

A lényeg ugyanaz most is, mint régen: a vajastészta minél hidegebb marad sütés előtt, annál jobb. Mutatjuk a receptet, amiből kis variálással három különböző, ínycsiklandozó karácsonyi sós süteményt lehet készíteni egyszerre.

A karácsonyi készülődés néhány pontját ajánlatos leegyszerűsíteni (hiszen rengeteg van belőlük), ha ezt megtehetjük. A bejgli, halászlé, töltött káposzta, mákos guba, édes teasütemények éppen elég feladat nekünk, de ha egy téli estén leülünk a családdal, jól esik az aprósütemény mellé még egy kis sós is. A Gasztromesék legutóbbi részében egy egészségesebb verziót ajánlott erre Szarka Zsófi és Wurmbrandt András szerzőpárosa - mint látszik, pofonegyszerű, előre elkészíthető kis mennyiségben is, és bármeddig tárolható.

Manapság teavajnak hívjuk az „igazi vajat”, hideg vízzel készítjük, és késes robotgépben állítjuk össze. A lényeg azonban ugyanaz most is, mint régen: a vajastészta minél hidegebb marad sütés előtt, annál jobb. Íme a meglepően ízes, de nem zavaróan fűszeres ropogtatnivaló receptje, amiben érezhető a finom, igazi vaj!

3 tepsi sós sütemény

Hozzávalók

  • 500 g liszt (fehér búzaliszt-süteményliszt, vagy fehér tönkölyliszt)
  • 200 g vaj (82%)
  • 150 g margarin
  • fél dl jéghideg víz
  • 250 g túró (rögös)
  • 150 g reszelt sajt (eidam, gouda, cheddar, ementaler)
  • 1.5 kk só
  • fél kk őrölt bors
  • 2 db tojás
  • 1 gerezd reszelt fokhagyma
  • fél kk kurkuma (elhagyható)

Eszközök

  • késes robotgép

Elkészítés

A legfontosabb szabály: minden alapanyagot tartsunk hűtőben előtte való éjszaka! Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet a sóval, borssal és a kurkumával. A kurkuma csupán egy trükk, amitől gyönyörű sárga színt kap a sütemény, ízében viszont nem változtat. A késes robotgépbe helyezzük a lisztet, belekockázzuk a hideg vajat, margarint, és vajasmorzsává mixeljük. Visszaöntjük a nagy tálba, kis mélyedést vájunk a közepére, abba öntjük a már felvert tojás, a hideg vizet, a túrót és a reszelt sajtot. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha nem fér bele a liszt mennyisége a robotgépbe, akkor felezzük meg a lisztet és a vajat is, majd két részletben daráljuk össze. A tésztát egy éjszakára tegyük a hűtőbe. Ha nem tudjuk másnap felhasználni, egy hétig is állhat felhasználásig a hűtőben.

Variáció 1

Hosszúkás rudat vágunk (kb. 20 cm), aminek a tetejét lekenjük tojással, majd lenmagot és datolyát aprítotunk, így tesszük a sütőbe. 190 fokon 25 percig sütjük.

Variáció 2

Kinyújtjuk, összehajtogatjuk, vastagabbra nyújtjuk újra, becsíkozzuk a tetejét egy késsel, apró pogácsaként kiszúrjuk, letojásozzuk és 190 fokon 25 percig sütjük.

Variáció 3

Kinyújtjuk a tésztát, kb. 20 cm-s szalagokat vágunk belőle és perecre hajtogatjuk. A két végét egyszerre, keresztben ráhajtjuk a csík középső részére. Lekenjük tojással, és mákkal vagy sajttal szórjuk. 190 fokon 25 percig sütjük.

Maradj velünk legközelebb is, és ismerj meg még több titkot a magyar gasztronómiából!

A Gasztromesék következő részében, szintén a karácsonyi készülődés jegyében, a tökéletes mákosguba nyomába eredünk. A mákos guba igazi klasszikus, a magyar konyhában méltán népszerű fogás, ami vendégváróként vagy desszertként is tökéletes. Most egy olyan receptváltozatot ismerhettek meg, ami alapján még dédanyáink készíthették ezt a finomságot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gasztromesék

magyar konyha

magyar gasztronómia

hagyományos ízek

karácsony

sós sütemény