10 milliárd forint támogatás jár ezeknek a gazdáknak: így juthatnak hozzá

10 milliárd forint támogatás jár ezeknek a gazdáknak: így juthatnak hozzá

HelloVidék  2022.06.23. 14:00

A méhek a fenntartható mezőgazdaság és élelmiszeripar kulcsszereplői, éppen ezért rendkívül fontos előrelépés, hogy az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) a méhészeti termékek ágazatban szakmaközi szervezet elismerést nyert el – jelentette be Nagy István agrárminiszter a Sió-Eckes Kft.-vel közös, a méhek védelmében tett intézkedésekről szóló sajtótájékoztatóján Siófokon.

Beláthatatlan következményekkel járhat, ha kipusztulnak a beporzók

Beláthatatlan következményekkel járhat, ha kipusztulnak a beporzók

HelloVidék  2022.05.11. 10:30

A kontinensen is páratlan kiállítást rendezett be a Magyar Természettudományi Múzeumban a Tehetsz méh többet! program, a múzeum és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, hogy felhívja a figyelmet a beporzók világszintű pusztulására, és annak szinte felbecsülhetetlen következményeire. A tárlat rovarperspektívából mutatja be a beporzók, köztük az emberiség számára legfontosabb faj, a háziméh munkáját, életünkben betöltött szerepét és a méhészet fejlődését. A piterápiás ház, méhles, élethű animációk és valódi felvételek, beporzó-preparátumok, személyautó nagyságú, virágport szállító méh és számítógép-vezérelt méhecske is várja a látogatókat. A kiállítás kiemelt cégcsoportja az iskolás korosztály, akik akár egy interaktív biológia óra keretében, modern környezetben ismerhetik meg a beporzók világát.

Horror áron mérik a hazai boltokban: pedig igazi csodaszer ez a magyar termék

Horror áron mérik a hazai boltokban: pedig igazi csodaszer ez a magyar termék

Agrárszektor  2022.05.02. 09:05

A reggelik és a délutáni teapercek elengedhetetlen "kelléke" a kissé folyékony, aranysárga csodaszer, ami nem más, mint a méz. Bár nem olcsó mulatság, megéri az árát, hiszen sokáig elég, ráadásul egészséges is, a magyar méz pedig kiváló minőségű, és számos fajta elérhető belőle. Éppen ezért nagyon fontos lenne, hogy a hazai termelőket támogassuk, és ne az import, sokszor kétes eredetű mézekhez nyúljunk. De mi kell ma ahhoz, hogy egy méhészet sikeresen legyen? Egyáltalán, megéri velük foglalkozni? Mennyit kell most a különféle mézekért fizetnie a vásárlóknak? Ezeknek és sok másnak is utánajárt az Agrárszektor.

Folyékony arany, de nem csak az ára miatt: igazi csodaszer ez a magyar méz

Folyékony arany, de nem csak az ára miatt: igazi csodaszer ez a magyar méz

Dubóczky Krisztina  2022.04.20. 14:14

A méz jótékony hatása a benne található száznál is több aromaanyagnak, huszonnyolcféle aminosavnak, tizenkétféle ásványi anyagnak, tízféle szénhidrátnak, nyolcféle vitaminnak, továbbá enzimeknek, szerves savaknak és baktériumölő anyagoknak köszönhető. Bár ez az összetételi arány fajtamézenként és évjáratonként változik, minden háztartásban helye van ennek a folyékony aranynak. Az elnevezést lassan viszont nemcsak egészségügyi hatása, de az ára is indokolja a minőségi magyar méznek. Ezúttal a kevéssé ismert, de annál kiválóbb gyógyhatású mézharmat mézet mutatjuk be.

Zöldebben: több tízezer fából álló méhlegelő erdőt ültetetnek Tolnában + Videó

Zöldebben: több tízezer fából álló méhlegelő erdőt ültetetnek Tolnában + Videó

HelloVidék  2022.03.22. 19:00

Négymillió forintos anyagi támogatással és egy bemutató méhkaptár telepítésével csatlakozott a Takarékbank a Magyar Bankszövetség JÓTETT Bank Zöld Szív fenntarthatósági programjához. A hitelintézet a méhek megmentésére indított Tehetsz méh többet! kampány részeként az annafürdői erdei iskolában helyezte el az üvegfalú kaptárt, amelybe egy méhcsaládot is vásárolt. A Magyar Bankszövetség a programhoz csatlakozó hitelintézetek támogatásával a jótékonysági hét során több tízezer fából álló méhlegelő erdőt ültet Tolna megyében, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. területén. A telepített méhek a fák beporzása mellett a fiatalok oktatásában is segítenek.