Felejtsd el a gyógybogyókat: igazi csodaszer, rengeteg betegségre lehet gyógyír ez a méz

Felejtsd el a gyógybogyókat: igazi csodaszer, rengeteg betegségre lehet gyógyír ez a méz

Dubóczky Krisztina  2023.02.06. 15:05

<p>Elképesztően megdrágult a méz Magyarországon az elmúlt években. Amíg 2002-ben még átlagosan 878 forintért vehettünk egy kiló mézet, 2021-ben ez a szám már a háromszorosára nőtt. A 2022-es év felemás eredményekkel zárult: voltak olyan dunántúli méhészetek, amelyek rekordévet tudhatnak maguk mögött, míg az ország déli felében tevékenykedő méhészetek, különösen a Homokhátságon, megszenvedték az aszályt. A Zselicben, az ország legnagyobb hárstermelő területein az aszály visszavetette a 2022-es hárstermést, az ország többi területén viszont sokkal jobb volt a helyzett, akácból és hársból is jó lett a termés. Nem olcsó a méz, mégis megéri vásárolnunk belőle most februárban a náthás-influenzás időszakban, de csakis temelőtől. Elmondjuk, miért. </p>

10 milliárd forint támogatás jár ezeknek a gazdáknak: így juthatnak hozzá

10 milliárd forint támogatás jár ezeknek a gazdáknak: így juthatnak hozzá

HelloVidék  2022.06.23. 14:00

A méhek a fenntartható mezőgazdaság és élelmiszeripar kulcsszereplői, éppen ezért rendkívül fontos előrelépés, hogy az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) a méhészeti termékek ágazatban szakmaközi szervezet elismerést nyert el – jelentette be Nagy István agrárminiszter a Sió-Eckes Kft.-vel közös, a méhek védelmében tett intézkedésekről szóló sajtótájékoztatóján Siófokon.

Beláthatatlan következményekkel járhat, ha kipusztulnak a beporzók

Beláthatatlan következményekkel járhat, ha kipusztulnak a beporzók

HelloVidék  2022.05.11. 10:30

A kontinensen is páratlan kiállítást rendezett be a Magyar Természettudományi Múzeumban a Tehetsz méh többet! program, a múzeum és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, hogy felhívja a figyelmet a beporzók világszintű pusztulására, és annak szinte felbecsülhetetlen következményeire. A tárlat rovarperspektívából mutatja be a beporzók, köztük az emberiség számára legfontosabb faj, a háziméh munkáját, életünkben betöltött szerepét és a méhészet fejlődését. A piterápiás ház, méhles, élethű animációk és valódi felvételek, beporzó-preparátumok, személyautó nagyságú, virágport szállító méh és számítógép-vezérelt méhecske is várja a látogatókat. A kiállítás kiemelt cégcsoportja az iskolás korosztály, akik akár egy interaktív biológia óra keretében, modern környezetben ismerhetik meg a beporzók világát.