Kiderült a kalács titok: így készül az igazi, húsvéti fonott-foszlós kalács

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült a kalács titok: így készül az igazi, húsvéti fonott-foszlós kalács

Ha húsvét, akkor mindenkinek a sonka, a tojás és persze a kalács jut eszébe. Nem csoda, hiszen ezek az ételek az ünnep jelképeivé váltak és a legtöbb magyar háztartás ezekből be is vásárol a hosszú hétvégére. A kalács viszont nem csupán egy finomság a sok péksütemény közül, hanem igazi rangot ad a háziasszonynak, ha elkészíti. Minél ügyesebb a ház úrnője, annál változatosabb formában készülhet az ünnepi fogás. Hármas-négyes-hatos fonásokat variálva, mákkal, szezámmal, mandulával is díszíthetjük a kalácsokat. A lényege azonban, hogy kívül fényes és ropogós, belül pedig foszlós és puha legyen. Hogyan érhetjük ezt el? Ennek jártunk most utána.

A kalács nem maradhat el az ünnepi asztalról, hiszen mindennek lehet az alapja. Isteni kombináció az édeskés alap a sóssal, amiből nem lehet eleget készíteni. Önmagában is finom tud lenni, de vajjal, lekvárral is kiváló fogás. Nem beszélve arról, hogy egy sima kalács ízvilágát is fokozhatju, ha sonkát, tormát, sajtot és egy kis savanyúságot is elfogyasztunk hozzá.

Ha nagyot akarunk villanatani a családnak, ismerősöknak, vagy meglepnénk a szomszédot egy kosárka illatos kaláccsal, akkor érdemes időt szánni rá és saját kézzel elkészíteni. A vírushelyzet miatt, most amúgy is visszaszorult a személyes kommunikáció és a személyes érintkezések száma, így egy kis ajtóban felejtett figyelmesség, a legtöbb ember szívét meg tudja melengetni!

Most pedig lássuk, hogy készül az igazi, húsvéti fonott-foszlós kalács!

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt (átszitálva)
  • 1db egész tojás + 1 db egész tojás a lekenéshez
  • 420ml langyos tej (2.8%)
  • 42 g friss élesztő
  • 100 g porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kk só
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 100 g olvasztott vaj (82%)

Elkészítés:

Az élesztőt egy kiskanál cukorral (a megadott cukormennyiségből) elkeverjük simára, felöntjük 1 dl tejjel, és hagyjuk, hogy 10 perc alatt felfusson. A lisztet átszitáljuk a porcukorral, vaníliás cukrokkal, majd a tojásokat felverve hozzáadjuk és felöntjükaz élesztős tejjel. Ezután alaposan kidagasztjuk, akár géppel, akár kézzel, 5-6 percen keresztül, folyamatosan. Közben hozzáadjuk a nem forró, de olvasztott vajat, és azzal is kidagasztjuk. Letakarva 35 percig kelesztjük. Ezután 9 egyforma részre osztjuk a tésztamennyiséget. Mindegyiket gömbölyű buciformában egymás mellé rakjuk, letakarjuk, és újabb 15 percig kelesztjük. Ezután egyesével, az ujjbegyünkkel kilapítgatjuk egy kicsit őket, behajtogatjuk, hogy henger alakot kapjak és elkezdjük hosszú szálra sodorni mindegyiket, egyforma hosszúságúra. Aki nem akar a fonással vesződni, az természetesen, bármilyen formára hajtogathatja.

A megfont, meghajtott kalácsot lekenjük egy felvert tojással, még 40 percig kelesztjük letakarás nélkül, majd sütés előtt újra lekenjük tojással és megszórjuk mákkal vagy mandulával. Előmelegített sütőben 170 fokon 20 percet, majd 150 fokon még 25 percet sütjük. A kisebb kalácsoknak elegendő 30-35 perc sütés, hogy ne száradjanak ki.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kalács

fonott kalács

gasztromesék

gasztromese

húsvét