Életveszélyes élelmiszerek a magyar boltokban: lerövidítik az életed, készítsd házilag!

Tóth Viktória   
  Megosztom
Életveszélyes élelmiszerek a magyar boltokban: lerövidítik az életed, készítsd házilag!

Az aktívkorú magyarok többsége pörgős életvitelt él: reggelente rohanunk az iskolába vagy a munkahelyünkre, kapkodva reggelizünk és ebédelünk, esténként pedig szintén valamilyen egyszerű és gyors megoldást keresünk vacsorára. A nagy sietségben sajnos alig szakítunk időt arra, hogy alaposan megválogassuk, mi minden kerül a bevásárlókosarunkba, ezt követően pedig a gyomrunkba – ennél nagyobb hibát azonban el sem követhetnénk!

A kutatók és a dietetikusok már évek óta az ultrafeldolgozott élelmiszerek káros egészségügyi hatásait vizsgálják, 2024-re pedig már bebizonyosodott, hogy ennek az élelmiszercsoportnak a rendszeres fogyasztása garantáltan hozzájárul a súlyos, krónikus betegségek kialakulásához és a rövidebb élettartamhoz. Na de mégis, mik az ultrafeldolgozott ételek és hogyan száműzhetjük őket a konyhánkból? Tudtad, hogy Te magad is betárazhatsz egészséges, házias készételből, ráadásul fillérekből összehozhatsz több üvegnyi vacsorát?

Feldolgozatlan, feldolgozott vagy ultrafeldolgozott?

Az élelmiszerboltok polcain 3+1 fő élelmiszerkategóriát különböztetünk meg: ezek a feldolgozatlan, a feldolgozott és az ultrafeldolgozott termékek, illetve a feldolgozott kulináris összetevők. Az elmúlt években, egyrészt a boltokban elérhetővé vált széles kínálatnak, másrészt a táplálkozási szokásaink átalakulásának köszönhetően elkezdtünk jelentősen többet fogyasztani az ultrafeldolgozott élelmiszerekből, amelyek magas só-, cukor-, zsír- és mesterséges adalékanyag-tartalma hosszú távon súlyos és krónikus egészségügyi problémák kialakulásához vezethet.

Nézzük, mit kell tudni ezekről az élelmiszerekről, melyeket kerüljük el mindenáron és hogyan helyettesítsük a bolti készételeket egészséges, filléres házi finomságokkal!

1. Feldolgozatlan (friss) és enyhén feldolgozott élelmiszerek

A feldolgozatlan élelmiszerek kategóriájába az olyan friss termékeket soroljuk, amelyek nem estek át semmilyen kezelésen, vagy csak minimális kezelést (pl. aprítás, darálás, a nem fogyasztható részek eltávolítása) kaptak. Ide soroljuk a friss zöldségeket és gyümölcsöket, gabonákat, hüvelyeseket, a tejet és a tojást, illetve a húsokat. Ezek gyakorlatilag olyan natúr alapélelmiszerek, amelyekre nyugodtan alapozhatjuk táplálkozásunkat; beszerezhetjük őket frissen, fagyasztva, pasztörizálva, fermentálva vagy például vákuumcsomagolásban, hogy ezek az alapvetően romlandó élelmiszerek hosszútávon is megőrizhessék a minőségüket.

Fontos kiemelnünk azonban azt is, hogy a feldolgozatlan alapanyagok sem feltétlenül mind egészségesek: a zöldségek, gyümölcsök tartalmazhatnak növényvédőszer-maradványokat, ahogy a friss húsok sem mentesek az antibiotikumoktól, hormonoktól. A bevásárlás során célszerű arra törekednünk, hogy minél „tisztább” alapanyagot vásároljunk (pl. bio zöldségek, tanyasi csirke és tojás stb.), hogy minél tovább megőrizhessük egészségünket!

2. Feldolgozott élelmiszerek

A feldolgozott élelmiszerek átmeneti kategóriát képeznek: olyan ételeket sorolunk közéjük, amelyek mind átestek valamilyen kezelési folyamaton, így tipikusan alkalmasak az azonnali fogyasztásra. A feldolgozott élelmiszerek legalább 2-3 hozzávalóból állnak és már tartalmaznak hozzáadott sót, cukrot, zsiradékot vagy fűszereket. Ebbe a kategóriába soroljuk a boltban kapható felvágottak egy részét (pl. szendvicssonka, füstölt kolbász), a konzerveket (pl. gombakonzerv, kukoricakonzerv) vagy például a pékárukat (pl. túrós batyu, pizzás csiga, kovászos kenyér), amelyeket egyszerűen csak leveszünk a polcról és máris fogyaszthatjuk őket.

A feldolgozott élelmiszereket, habár nem tartoznak a legtisztább, elegészségesebb táplálékforrásaink közé, még mindig nem soroljuk a „legveszélyesebb” kategóriába. Ezeket az alapanyagokat napi rendszerességgel fogyaszthatjuk, sőt, nem is igazán tudjuk kikerülni őket. Gondoljunk csak egy átlagos reggeli szendvicsre, amelynek feldolgozott alapanyaga a zsemle, a belekerülő a vaj, a szalámi, sőt, még a szelet sajt is – azaz a zöldséget leszámítva minden összetevője feldolgozott.

3. Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek estek át a legtöbb „kezelésen”. A fogalmat gyakorlatilag olyan élelmiszerek gyűjtőneveként használjuk, amelyek számos különféle gyártási folyamaton mentek keresztül, jellemző hozzávalóik között megtaláljuk a mesterséges tartósítószereket és egyéb adalékanyagokat (pl. ízfokozó szerek, térfogatnövelők), az ételszínezékeket, illetve gyakran magas az olaj-, só-, zsír- és cukortartalmuk is (pl. édességek, chips, hamburger, kekszek, szószok, készételek).

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek káros tulajdonságai közé soroljuk, hogy növelik az étvágyunkat, ezáltal hozzájárulnak a járványos elhízás kialakulásához, kellemes ízük (amelyeket az imént említett ízfokozók, cukrok és fűszerek okoznak) erősen addiktívvá teszi őket. Ezeknek az élelmiszereknek tipikusan alacsony a tápanyagtartalma, ellenben magas a kalóriatartalma és nagyon gyakran végzik mintegy „jutalomfalat” formájában a magyar dolgozók bevásárlókosarában.

+1 Feldolgozott kulináris összetevők

Egy extra kategóriaként érdemes megemlítenünk a feldolgozott összetevőket is, hiszen jóformán nem létezik olyan konyha, ahol ezekkel az élelmiszerekkel nem találkozhatunk. Ide soroljuk a préselt, őrölt, finomított, szárított alapanyagokat, például a liszteket vagy a hidegen sajtolt olajokat, a sót, bizonyos fűszereket, az ecetet, a cukrot. Ezek tipikusan a „konyhai alapanyag” kategóriába tartoznak, nem szokás őket önmagukban fogyasztani.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerekről bővebben

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint ultrafeldolgozott élelmiszereknek (rövidítésük: UPF, avagy ultra-processed food) minősülnek azok az élelmiszerek, amelyek "a konyhában soha vagy ritkán használt összetevőket, vagy olyan adalékanyag-kategóriákat tartalmaznak, amelyek funkciója az, hogy a végterméket ízletesebbé vagy vonzóbbá tegyék". Az ezekben az ételekben található adalékanyagok kívánatosabbá teszik őket, mint feldolgozott vagy feldolgozatlan társaikat (a reklámok láttán azonnal felelevenítjük az ízüket, máris indul a sóvárgás a cukor vagy például a só iránt), ráadásul tipikusan olyan azonnal (vagy felmelegítés után) fogyasztható tartós ételekről van szó, amelyeket minden háztartásban megtalálni a konyhaszekrényben. Nézzünk néhány konkrét példát!

  • Mirelit készételek: tipikusan többszörösen feldolgozott élelmiszerek, ilyen például a fagyasztott töltött-rántott hús vagy a halrudacska, amelyeket már a fagyasztás előtt is elősütöttek forró sütőolajban. A dietetikusok óva intenek a panírozott mirelit készételek vásárlásától, de a sült krumplit, pizzát, fasírtot se részesítsük előnyben.
  • Üdítőitalok: ide sorolhatunk bármilyen édesített innivalót, ami nem ásványvíz vagy frissen facsart gyümölcslé. A cukros üdítőitaloknak (pl. kóla, alacsony gyümölcstartalmú gyümölcslé, magas koffeintartalmú energiaitalok) elképesztően magas a kalóriatartalma, azonban a „kalóriamentes”, édesítőszerekkel készített üdítőket is célszerű messzire elkerülni, ugyanis rengeteg adalékanyagot tartalmaznak.
  • Reggeliző pelyhek: szintén rengeteg cukor, ételízesítő és ízfokozó teszi ezeket a ropogtatnivalókat ilyen népszerűvé. A reggeliző pelyhek a lehető legrosszabb reggeli ételek közé tartoznak: szinte semennyi rostot nem találhatunk benük, az üres kalóriák hizlalnak, ráadásul egy órán belül újra éhesek leszünk.
  • Édes és sós nassolnivalók: ide soroljuk a csokoládékat, cukrokat, kekszeket, csomagolt piskótákat, jégkrémeket, csipszeket stb. Minden beszerezhető élelmiszerkategória között a legaddiktívabb, leghizlalóbb finomságok, amelyekről a legnehezebb lemondanunk diéta idején.
  • Gyorsételek: hot-dog, hamburger, pizza, sült krumpli, olajban sütött panírozott húsfélék stb. – nem kell részleteznünk, hogy ezek miért nem egészségesek.
  • Csomagolt kenyerek és más pékáruk: a pékáruk szintén a megkerülhetetlen alapélelmiszereink közé tartoznak, azonban cseppet sem mindegy, hogy milyen formában jutunk hozzájuk! A friss kovászos kenyeret és más frissen sült süteményeket mértékkel, fogyasszuk nyugodtan (részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű lisztből készült magvas, korpás típusokat, a fehérlisztet mellőzzük), azonban az előre csomagolt kenyereket, zsemléket stb. kerüljük el, mert telis-tele vannak tartósítószerekkel! Ugyanez a gluténmentes pékárukra is igaz: attól, hogy nincs bennük glutén (a hiányát gyakran mesterséges adalékanyagokkal és térfogatnövelőkkel pótolják), még nem lesznek egészségesebbek, sőt!
  • Ultrafeldolgozott húskészítmények: sokan nem gondolnák, de a lecsókolbász és a virsli is a legtipikusabb ultrafeldolgozott ételeink közé tartoznak. Korábbi cikkünkben utánajártunk, mégis miből van a virsli – jobb nem belegondolni, hogyan készül! A virsli mellett ide soroljuk az olyan „feldolgozottabb” húskészítményeket is, mint a felvágottak vagy például a konzerv löncshús.
  • Bolti szószok és mártások: szintén a leggyakrabban vásárolt készélelmiszerek közé tartoznak a bolti mártások: ilyen a ketchup vagy a BBQ szósz, de az üveges mártásokról sem szabad megfeledkeznünk, amelyeket a húsra ráöntve szintén azon nyomban, melegítve fogyasztunk. A kényelemnek azonban ára van: a különféle bolti szószok rengeteg sót és cukrot tartalmaznak, nem beszélve a már többször is emlegetett ízfokozókról.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek hatása az egészségre

Évről évre egyre több kutatás foglalkozik az ultrafeldolgozott élelmiszerek káros hatásaival – nem is csoda, hiszen sosem látott mértéket öltött a járványos elhízás, emellett egyre gyakoribb egészségügyi probléma – már a fiatalabbak között is - az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség, ami kart karba öltve jár a magas koleszterinszinttel és a magas vérnyomással (mondanunk sem kell, ők mind veszélyeztetettek a stroke és a szívinfarktus szempontjából). Az ultrafeldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztása növeli továbbá a daganatos eredetű megbetegedések esélyét, illetve a szív- és érrendszeri eredetű elhalálozás kockázatát is fokozzák.

Az említett élelmiszerek – mivel kalóriatartalmuk magas, de hasznos tápanyagtartalmuk alacsony – túlevést idézhetnek elő, ami emésztési problémákhoz és anyagcserezavarhoz vezethet. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek hajlamosíthatnak a puffadásra és a vizesedésre, nem beszélve arról, hogy kiszorítják étrendünkből vitaminban, ásványianyagban és rostban gazdag feldolgozatlan élelmiszereket.

A fentiekhez azonban fontos hozzátennünk azt is, hogy nem egyetlen zacskó csipsz elfogyasztásától leszünk betegek: az ilyen jellegű problémák az éveken, sőt, évtizedeken át tartó helytelen táplálkozás szövődményeképp alakulnak ki. Időnként, ha megkívánjuk, nyugodtan „bűnözzünk” egy kicsit: rövid távon semmi bajunk nem lesz egy kis virslitől vagy egy adag jégkrémről, azonban ügyeljünk a mennyiségek korlátozására és ne engedjük, hogy napi rendszerességűvé váljon a fogyasztásuk!

Mit mondanak a dietetikusok?

Évről évre változik, hogy a dietetikusok milyen arányokban szabják meg a gabonafélék, a húsok vagy a zöldségek- és gyümölcsök fogyasztását – nincs, aki ne ismerné például a táplálkozáspiramist vagy az olyan népszerű diétákat, mint a 160 grammos szénhidrátdiéta és a ketogén diéta. Habár mindig vannak felkapottabb irányzatok, általánosságban elmondhatjuk, hogy 2024-ben a dietetikusok a többségében növényi alapú étkezésre buzdítanak, ugyanis emésztőrendszerünk működését bizonyítottan a megfelelő mértékű rostbevitellel serkenthetjük a legjobban.

A modern étrendek egyik alapvető instrukciója, hogy részesítsük minél inkább előnyben a feldolgozatlan vagy enyhén feldolgozott alapanyagokat – attól függetlenül, hogy valaki húsevő, vegetáriánus vagy vegán –, tartsunk mértéket a feldolgozott ételek vásárlása terén és lehetőség szerint kerüljük minél inkább az ultrafeldolgozott élelmiszereket. A feldolgozatlan alapanyagok (pl. friss húsok, zöldségek, gyümölcsök és gabonák) nem tartalmaznak hozzáadott sót, fűszereket, olajat és zsírt, vagy éppen cukrot, így biztosítják számunkra a lehetőséget, hogy minél kevesebb adalékanyagot vigyünk be általuk a szervezetünkbe.

Fontos azt is kiemelnünk, hogy a feldolgozatlan alapanyagokat elfogyasztásuk előtt a leggyakrabban mi magunk is feldolgozzuk - például a friss zöldborsóból főzeléket főzünk, a hússzeletet megsütjük – azonban az alapanyagok házi feldolgozása össze sem hasonlítható a nagyüzemi kezelésekkel. Ha friss, „tiszta” alapanyagból dolgozunk, mi dönthetjük el, hogy az étel mennyi sót, cukrot és egyéb feldolgozott kulináris összetevőt tartalmazzon, ezáltal egyszerűen ügyelhetünk a bevitt tápanyagok mennyiségére és minőségére.

A dietetikusok nem győzik elégszer hangsúlyozni, hogy a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás alapelvei szerint ügyeljünk a napi rostbevitelre (30 g felnőtteknél), fogyasszunk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt (heti 20-30 darab zöldség vagy gyümölcs), mérsékeljük a hozzáadott só- és cukorfogyasztást, kerüljük a nagymennyiségű fehérlisztet és természetesen az ultrafeldolgozott élelmiszereket is, amelyek tipikusan a „kibontás után” azonnal fogyasztható tartós készételek kategóriáját foglalják magukban.

Házi konzervkészítés, avagy készétel befőzés egyszerűen

A bolti készéteket senkinek sem kell bemutatni, ugyanis olyan tartósított élelmiszerekről van szó, amelyeket felbontásuk után azonnal elfogyaszthatunk – ide tartozik gyakorlatilag bármilyen nem romlandó élelmiszer, amelyet a csomagolásából kibontva azonnal magunkhoz vehetünk. A zacskós készételek (pl. csipsz, keksz) mellett fontos kiemelnünk a fagyasztott készételeket (pl. fagyasztott panírozott hús, sült krumpli) és a konzervált készételeket is (pl. ketchup, üveges szószok), melyeknek többsége jócskán az ultrafeldolgozott ételek kategóriájába tartozik.

A fent említett ételek mind elkészíthetők házilag is, a bolti készételek mindössze a befektetett energiánkat spórolják meg, cserébe sokkal egészségtelenebbek a házi kosztnál. A következő receptben a bolti üveges mártások helyett kínálunk egy ízletes és egészséges házi alternatívát, ugyanis a szószok rengetegféle ízfokozót, tartósítószert és egyéb mesterséges adalékanyagot tartalmaznak, nem beszélve a bennük lévő finomított cukorról és a rengeteg sóról.

Hogyan konzerválhatjuk ételeinket?

Az üveges szószok gyakorlatilag konzervek, amelyeket csírátlanított üvegekbe zárunk – a légmentes lezárásnak köszönhetően (feltéve, ha jól záródik az üveg) képtelenek az élelmiszerhez hozzájutni a romlást okozó mikroorganizmusok, így a romlandó ételt is nem romlandóvá varázsolhatjuk. A konzerválást végezhetük befőző automatával, sütővel (minimum 100°C-os hőkezelés) és egy jókora fazékkal is – mi az utóbbi, bárki számára elérhető és kézenfekvő megoldást választottuk, azaz készételt főztünk be.

Porciózzuk ki a házilag elkészített készételt (ez bármi lehet, akár pörkölt, töltött káposzta, húsleves, házi ketchup vagy dinsztelt káposzta) a csírátlanított üvegekbe (az üvegek száját töröljük tisztára, majd csavarjuk rájuk a kupakot), majd helyezzük őket egy nagy fazék vízbe – az edény alját béleljük ki vastagon konyharuhával, hogy elejét vegyük a hőtágulás hatására bekövetkező repedésnek.

Hőkezeljük az üvegeket 1,5 órán keresztül, forró, de éppen nem gyöngyöző vízben (tartalék lángon főzzük), majd zárjuk el a lángot és hagyjuk a vízben (avagy a nedves dunsztban) lassan kihűlni egy éjszaka alatt. Az így kapott házi konzerveket másnap reggel máris feltehetjük a kamra polcaira, ahol problémamentesen, hozzáadott tartósítószerek nélkül is hosszú-hosszú hónapokig elállnak.

Csirkemell kínai mártással, rizzsel
Csirkemell kínai mártással, rizzsel

Recept: Üveges kínai mártás házilag

Nincs olyan konyha, ahol ne lapulna a szekrény mélyén néhány darab bolti üveges szósz vagy mártás, amelyek a legegyszerűbben felhasználható és azonnal fogyasztható készételek közé tartoznak és többségükben bőven az ultrafeldolgozott élelmiszerek kategóriájába esnek. Mutatjuk, hogyan készíts készételt házilag, egyszerűen, egészséges és olcsó alapanyagokból!

Hozzávalók

  • 4 nagy db répa
  • 2 db kaliforniai paprika
  • 6 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 300 g shimeji gomba (vagy más gomba)
  • ízlés szerint bambuszrügy (2 üveg)
  • ízlés szerint 1-2 db chilipaprika
  • 1 dl olívaolaj
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 ek őrölt pirospaprika
  • 1 tk currypor
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk őrölt gyömbérpor
  • 1 mk őrölt szerecsendió
  • 1,5 dl szójaszósz
  • 4 ek Worcester-szósz
  • 4 ek osztrigaszósz
  • 4 ek halszósz
  • 6-8 ek méz
  • 3 púpozott ek keményítő + kb. 0,5-1 liter víz
A mártás alapanyagai
A mártás alapanyagai

A szósz elkészítése

Tisztítsuk meg és aprítsuk fel a zöldségeket nagyobb, de falatnyi darabokra: a hagymát vágjuk félbe, majd szeleteljük vékonyan, a paprikát csíkozzuk, a répát felezzük, majd a feleket szeleteljük vékonyan, a fokhagymát szintén karikázzuk fel. A gombát csak vágjuk le a csokorról és mehet is a fazékba, a zöldségekkel egyszerre.

Egyszerűen adjuk hozzájuk az olívaolajat és fűszerezzük meg a sóval, borssal, gyömbérrel, kurkumával, paprikával, római köménnyel és szerecsendióval, adjuk hozzá a chilit, majd nagy lángon, folyamatos kevergetés közben pároljuk össze – ha egy kissé pirult állagot kap, annak csak örülhetünk. Amikor a zöldségek félig roppanós állagúak, de már összeestek, adjuk a fazék tartalmához a szójaszószt, halszószt, osztrigaszószt (ezeket szupermarketekben vagy ázsiai élelmiszerboltokban egyszerűen beszerezhetjük), Worcester szószt és a mézet, majd pár percen keresztül főzzük ízletes mártássá.

Oldjuk fel a keményítőt a vízben (keverjük csomómentesre), majd öntsük hozzá a mártáshoz és keverjük el benne, miközben kis lángon tovább főzzük a szószt, így hamarosan be is sűrűsödik. Az adag méretétől függ, hogy szükségünk van-e még egy kis keményítős vízre. kóstoljunk rá és sózzuk vagy fűszerezzük tovább, ha szükséges.

A kész mártás
A kész mártás

A házi konzerv tartósítása

Csírátlanítsuk az üvegeket és a kupakokat forró vízben, majd adagoljuk beléjük a sűrű, barna, zöldséges készételt frissen és forrón, közvetlenül azután, hogy elkészítettük. Zárjuk rájuk a kupakokat, majd főzzük be őket a fentiekben leírt instrukcióknak megfelelően, vagy használjunk hozzá befőző automatát.

Üveges kínai mártás (készétel)
Üveges kínai mártás (készétel)

A készétel felhasználása

Kockázzunk fel 0,5-1 kg csirkemellet, fűszerezzük meg (használhatunk hozzá tisztán sót és borsot, de megéri a fent leírt por állagú fűszerekkel és egy kis szójaszósszal is ízesíteni), majd süssük meg őket serpenyőben egy kis olívaolajon. Bontsunk ki egy üveg szószt, öntsük a csirkére, forraljuk össze és már ehetjük is. Köret gyanánt párolt rizst vagy sült tésztát ajánlunk.

Amennyiben a szósz az üvegben a romlás jeleit mutatja (pl. nem jól záródott a kupak és mégis bejutottak a romlást okozó mikroorganizmusok), kellemetlen szagú vagy furcsa állagú, az egész üvegre való szószt dobjuk ki! Romlott élelmiszer „megmentésével” sohase kísérletezzünk!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gasztromesék

egészség

dietetikus

táplálkozás

konzerv

házilag

befőzés

kínai

recept

receptek

gasztro

mártás

szósz