Csőd szélén a kávéfőzőt gyártó Szarvasi üzem

HelloVidék 2019. január 14. 09:00
Súlyos válságba került a Szarvasi márkájú kávéfőzőket és az Ikeának is lámpákat gyártó Szarvasi Vas-Fémipari Zrt., nyár óta több mint 200 dolgozót küldtek el. A 66 éves társaság tavaly másfél milliárd forintból fejlesztette lámpagyárát, ám ez sem segített, a vezetőség októberében leállította a beruházást és az eszközök értékesítése mellett döntött - írja a Napi.hu.

Problémák vannak a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt.-nél: az elmúlt időszakban több mint 200 dolgozótól vált meg a kávéfőzőket és lámpákat gyártó 66 éves vállalat. A társaság tavaly másfél milliárd forintból vágott bele a lámpagyártásba, azonban októberben leállították a beruházást és megkezdték az eszközök értékesítését.

A portál szerint a cég likviditási gondokkal küzdött, a lámpagyártásban található termékek veszteségessé váltak és akadoztak az Ikea megrendelései. A vállalat abban reménykedett, hogy az Ikeától kizárólagos megbízást kapnak, azonban a gyártósorról nem megfelelő minőségű termékek is kikerültek.

A vezetőség a cég megmentésén tevékenykedik, állami segítség azonban nem várható. A társaságot 1952-ben alapították szövetkezetként, majd 1998-ban alakult át részvénytársaság formájában. Kávéfőzőt 1970, lámpákat pedig 1972 óta gyártanak. A Szarvasi márkájú kávéfőzőből 130 ezer, lámpából pedig 2 millió darab készül évente a gyárban.