Itt a mentőöv az ex-Szarvasi dolgozóknak: elhelyezkedési segítséget kapnak

MTI   
  Megosztom
Itt a mentőöv az ex-Szarvasi dolgozóknak: elhelyezkedési segítséget kapnak

A Pénzügyminisztérium fokozott figyelemmel kíséri a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. munkavállalóinak sorsát, ezért felkérte a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályát, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel segítse az elbocsátott dolgozók mielőbbi elhelyezkedését - közölte a szaktárca pénteken.

A Pénzügyminisztérium kiemelte, a Békés megyei Kormányhivatal folyamatos kapcsolatot tart a szakszervezettel, illetve a leépítést bejelentő szarvasi vállalattal, emellett mindent megtesz az elbocsátandó dolgozók mielőbbi elhelyezkedésének elősegítése érdekében.

A közleményben felidézik, hogy Békés megyében a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat január végi adatai szerint több mint 1200 betöltetlen versenypiaci álláshely volt, csak a szarvasi járásban mintegy 400, ami a cég munkavállalóinak gyors elhelyezkedését nagyban segítheti.

A legfontosabb, hogy a dolgozóknál a munkából-munkába elv érvényesüljön, ennek érdekében állásbörzék szervezése, folyamatos ügyfélszolgálat biztosítása, csoportos tájékoztatók tartása, illetve a környező munkáltatók felderítése is megvalósulhat a kormányhivatallal együttműködésben - írják a közleményben.

A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. 22 munkavállalóját azonnali hatállyal átvette egy másik, a cég telephelyén működő vállalat. Emellett a térség mintegy 20 jelentős foglalkoztatója jelezte, hogy készek közreműködni a munkavállalók elhelyezésében. A kormányzat mobilitási támogatásai is könnyíthetik a dolgozók újbóli munkába állását - tájékoztatott a Pénzügyminisztérium.

A Klubrádió január 23-án számolt be a cégtől kapott közlés alapján arról, hogy a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. bejelentette a termelés befejezését, miután a társaság súlyos likviditási gondokkal szembesült, melyet részben a lámpagyártás piaci környezetének megváltozása okozott. A cég nem tudja elkerülni a teljes létszámleépítést, több mint 400 embernek mondtak fel. Azon vannak, hogy segítséget nyújtsanak a volt alkalmazottaknak, ennek köszönhetően már közel hatvan főt tudtak elhelyezni partner vállalataiknál, és további tárgyalások vannak folyamatban.

Nyilvános cégadatok szerint a Szarvasi Fém-Vasipari Zrt. 2017-ben 4,79 milliárd forint nettó árbevételt ért el a 2016. évi 3,76 milliárd forint után. A társaság 2016-ban még 55,89 millió forint nyereséggel zárt, 2017-ben viszont 217,71 millió forint veszteséget termelt.

Tavaly április 3-án jelentette be a száz százalékban magyar tulajdonú Szarvasi Vas-Fémipari Zrt., hogy közel kétmilliárd forintból fejlesztette termelését, a cég az IKEA egyik lámpacsaládjának kizárólagos gyártójává vált a projekt révén.

Csébits Ferenc vezérigazgató az akkori sajtótájékoztatón elmondta, a fejlesztéssel közel 200 új munkahelyet teremtenek Szarvason, és arról adott tájékoztatást, hogy a cég az emblematikus Szarvasi márkájú kávéfőző gépekből évente 130 ezer, míg lámpából 2 millió darabot gyárt, utóbbinak 70 százalékát exportálják a világ szinte valamennyi országába. A kétmilliárd forintos beruházási költség körülbelül 10 százalékát pályázati forrásból, 15 százalékát saját erőből, a fennmaradó részt banki hitelből finanszírozták.

A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt.-t 1952-ben szövetkezetként alapították, 1998 óta működik részvénytársaságként. Kávéfőzőt 1970-ben, lámpákat 1972-ben kezdett gyártani. A vállalat Magyarország legnagyobb lámpa- és világítótest-gyártó üzemévé vált.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szarvasi

gyár

kávéfőző