Porba döngölheti a borászatokat a koronavírus: gyors segítségre lenne szükség

HelloVidék 2020. április 22. 13:09
A magyar borászok nem voltak felkészülve a koronavírus-járvány okozta gazdasági válsághelyzetre, és csak kevesen tudják hatékonyan kezelni a jelenlegi piaci kihívásokat. Szinte egyáltalán nincsenek tartalékok és nem állnak rendelkezésre mentőövvel szolgáló alternatív bevételi források - derült ki egy friss, hazai bortermelők körében végzett piackutatásból.

Az egyik legnagyobbprobléma, hogy a jelenlegi járványhelyzet az ország több területén is teljesen ellehetetlenítette a személyes vásárlást; a borászok pedig ilyen gyorsan nem tudtak az online értékesítés felé fordulni - hívta fel a figyelmet a felmérést készítő Italkereső.hu termékfelelőse. Havas Ferenc prognózisa szerint a magyar borgazdaságot a koronavírus-válság legalább 1-3 évre is visszavághatja.

Az exportra most nagyon nehéz alapozni, a szállítási díjak az egekben, a légi fuvarozás már a megfizethetetlen kategória és a kifizetések is brutálisan elhúzódhatnak az esetleges tengerentúli partnerek esetén, akár 4-6 hónapra is, és ezt csak tetézi, hogy egy új export szerződés nyélbe ütése szintén minimum 3-5 hónap, bár a jelenlegi helyzetet tekintve akár még ennél is sokkal több lehet a vállalati prioritások és a piac kényszerű átrendeződése miatt

- hangsúlyozta Havas Ferenc.

Címlapkép: Getty Images