Arcon csapta a koronavírus a balatoni borászokat is: így küzdenek a járvány ellen

Gáspár Adrienn   
  Megosztom
Arcon csapta a koronavírus a balatoni borászokat is: így küzdenek a járvány ellen

A koronavírus miatt kialakult helyzet nagyon nagy hatással van gazdaságunkra. A leginkább érintettek talán a kis- és középvállalkozók azok, akik a szolgáltatóiparban dolgoznak. Jelen helyzetben biztos, hogy a vendéglátásból élők bevételei nagymértékben vissza fognak esni, ennek elkerülése és mérséklés érdekében többen indítottak online kampányokat. A Balaton-felvidéki borászok, ahogy mindig, így most is összefogtak, hogy segítsék egymás munkáját és megóvják maguk és vendégeik egészségét. A HelloVidék utánajárt, hogy mit tudnak tenni a gazdák ebben a helyzetben.

A tavasz idén sajnos kicsit másként köszönti a Balaton vendéglátóit. A várva várt vendégek idén otthon maradnak (remélhetőleg). A koronavírus miatt nagyon sokan döntöttek vagy döntenek úgy, hogy önkéntes karanténba vonulnak, ezzel is megóvva saját és társaik egészségét. Ezzel azonban az élet nem áll meg, sem a nagyvárosokban sem vidéken. És természetesen a Balatonnál sem. A Balaton-felvidéki vendéglátósok nagytöbbsége úgy döntött, hogy bezárja kapuit a vendégek előtt, de ez nem azt jelenti, hogy a munkát is feladnák. A legtöbb borász átgondolt tervvel reagált a kialakult helyzetre.

A Laposa Birtok elsőként indította el a #borozzotthon kampányt, aminek keretében ingyenesen szállítják házhoz az összeállított borcsomagjaikat. Ehhez a kampányhoz nagyon sok borászat és borbár csatlakozott. „Címkézünk, palackozunk, kiszállítunk, bort, burgert, békességet. Igyekszünk jó kedvvel, és minél több kollégával túlélni ezt az időszakot. És persze figyelünk és fertőtlenítünk. Most ennyit tehetünk” – mondta Laposa Bence.

Ezen felül elindítottak egy online borkóstoló sorozatot is a #LaposaLive-ot. Ennek keretében szerdánként és szombatonként online live videóban mutatnak be egy-egy bort, kiegészítve borászattal, borral kapcsolatos érdekességekkel. A #LaposaLive keretében egy online szőlész-borász gyorstalpaló kurzussal is jelentkeznek majd.

Én azt adom, amit tudok: a tudásomat, pozitív energiákat, a jó tippeket és az együtt töltött estéket. Utóbbiakat most éppen online, a borkóstolók keretében. Fontos, hogy ebben az időszakban is támogassuk egymást. Fizikailag úgy, hogy otthon maradunk, lelkileg és mentálisan pedig úgy, hogy tartjuk a kapcsolatot – telefonon, a social mediában, online. Szeretnénk mindenkit támogatni abban, hogy sikerüljön átkapcsolni most egy másik sebességbe és ebből a nehéz helyzetből kihozva a legjobbat, otthon, nyugodtan töltse az estéit egy palack Laposa bor kíséretében. Találkozzunk a nappalidban

– mondta Laposa Zsófi.

A Balaton-felvidéki borászok szinte egytől-egyig csatlakoztak a #borozzotthon kampányhoz és mindannyian kialakítottak egy olyan rendszert, amivel könnyedén és biztonságosan tudják eljuttatni vásárlóikhoz az italokat.

Például a Szászi Birtokon is úgy döntöttek mindannyiunk védelmében, hogy vinotékáikat bezárják, így a poharas kóstolás náluk is megszűnt, mivel ezen helyzetben sajnos nem tudják biztosítani a biztonságos borkostolást, akármennyire is alaposak. Palackos boraik azonban továbbra is megvásárolhatók, amiket a legnagyobb körültekintéssel adják át a vásárlóknak. Vendégházaik üzemelnek, ám éttermük megnyitását elhalasztották.

A Pálffy Pincészetnél is megtesznek mindent annak érdekében, hogy ne kelljen megválniuk munkatársaiktól, így boraikat ők is kedvezményesen kínálják, melyeket online lehet megrendelni.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bor

balaton

laposa

borász

borászat

koronavírus

koronavírus-járvány