Drámai lehet a magyar búzahelyzet az aratás után: sokkoló következményei lehetnek

Agrárszektor 2022. június 1. 08:30
Mesterséges gabonahiány is kialakulhat a nyári aratás után az országban, ha a gazdálkodók a még jobb árak reményében kivárnak az eladásokkal. Bár a belföldi szükséglet a várhatóan rosszabb idei termés ellenére is biztosított lesz, az agrártárca a megfelelő készletgazdálkodás fenntartásához megoldásokat keres ahhoz, hogyan lehet folyamatosan kielégíteni a humánfogyasztási és az állattenyésztési igényeket, ha a gazdák valóban visszafognák a terményértékesítéseket.

A felelős készletgazdálkodás érdekében nem csak azt kell tudni, mennyi gabona van az országban, hanem azt is, mennyi eladási szándék mutatkozik a gazdálkodóknál - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Nagy István agrárminiszter.

Hiába lesznek tele ugyanis a raktárak a nyári búza- és árpaaratás után, a hazai piacon mesterséges áruhiány is kialakulhat, ha a termelők jelentős része nem kívánja értékesíteni terményeit a betakarítást követő időszakban. Amennyiben a gazdálkodók nem adják el gabonájukat, a piaci készletek kifogyhatnak, így augusztus-október között hiánytünetek is felléphetnek az országban

- tette hozzá Nagy István.

A miniszter a feldolgozókat képviselő Gabonaszövetség közelmúltbeli jubileumi rendezvényén érzékeltette, hogy a március elején bevezetett, majd július közepéig meghosszabbított gabonakiviteli bejelentési kötelezettség továbbra is fennmaradhat, de az agrártárca a megfelelő készletgazdálkodás folytatásához újabb megoldásokat igyekszik találni. A minisztérium arra keresi a válaszokat, hogyan lehet garantálni a humánfogyasztási és az állattenyésztési gabonaigények biztonságos kielégítését, ha a termelők visszafogják az áruértékesítéseket.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images