Tilos az avarégetés: de akkor mit kezdhetünk a diófalevelekkel a kertben?

Agrárszektor 2021. november 20. 17:00
Levélhulláskor számos kérdés felmerülhet a kerttulajdonosok körében, a diófa levelei pedig mondhatni, hogy örök vitákat szülnek. Egyesek úgy tartják, hogy a diófalevelek igenis komposztálhatók és hasznosak is, azonban van az ellentábor, akik ennek a szöges ellentétét gondolják. És persze természetesen vannak, akik az égetést választják bármilyen más megoldás helyett. Ilyenkor megkérdezhetjük teljesen jogosan, hogy akkor mégis kinek van az igazság? Ennek járt az Agrárszektor utána!

Ősz tájékán a diófa kiemelt szerepet kap, nem véletlenül. Egyesek úgy tartják, hogy a diófalevelek igenis komposztálhatók és hasznosak is, azonban van az ellentábor, akik ennek a szöges ellentétét gondolják. Itt az idő, hogy eloszlassuk a kételyeket. Egy biztos, az avart elégetni nem a legkörnyezetbarátabb megoldás, sokkal jobb módszer a komposztálás. De lehet vagy sem a diófalevelet komposztálni? – ebben Megyeri Szabolcs kertészmérnök volt az Agrárszektor segítségére.

A levelet és a fertőzött diót külön kell kezelnünk, mint megoldást igénylő anyagot. A diólevél komposztálásától magas juglon tartalma miatt tartózkodnak a legtöbben, azonban ez nem jelent áthidalhatatlan problémát. Kisebb mennyiséget gond nélkül komposztálhatunk, nagyobb mennyiség esetében, mondjuk koros, nagytermetű fáról lehulló lombnál már érdemes néhány hónapig külön tárolni, ezt követően pedig, a már meglévő komposztunk, barna részeként a megfelelő rétegbe kerülhet

- közölte Megyeri Szabolcs.

A cikk folytatás az Agrárszektoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images