Megbénult a keleti országrész: nem járnak a vonatok, járhatatlanok az utak

HelloVidék/MTI 2019. június 27. 16:45
Az észak-keleti országrészbe betörő vihar több helyen okoz fennakadást a vasúti közlekedésben - közölte a Mávinform csütörtök délután.

A közlemény szerint

  • Kisvárda és Pátroha között több helyen fák dőltek a felsővezetékre, illetve Ajak megállóhelynél a vihar az egyik vágányra döntötte a kerítést, ezért ott szünetel a forgalom. A záhonyi vonal távolsági vonatainál 60-120, esetenként 120-180 perccel lehet hosszabb a menetidő.
  • Nyírgelse és Nyírbátor, valamint Fehérgyarmat és Kocsord között szünetel a forgalom, mert fa dőlt a vágányra. A Debrecen-Fehérgyarmat szakaszon 60-90 perccel hosszabb lehet a menetidő.
  • Abaújszántó és Hidasnémeti között a lezúduló eső elmosta a vágányt, szünetel a forgalom.
  • A Miskolc-Hidasnémeti vonalon biztosítóberendezési hiba miatt 20-40 perccel hosszabb a menetidő. Novajidrány és Hidasnémeti között dolgoznak a helyreállításon a szakemberek.
  • Görögszállás és Rakamaz között meghibásodott a biztosítóberendezés, ezért ezen a szakaszon lassabban közlekednek a vonatok. A szakemberek megkezdték a hiba elhárítását. Ez idő alatt a Miskolc-Nyíregyháza vonalon utazóknak 15-25 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint a nap folyamán az egész országban várhatók zivatarok. Hevesebb kísérőjelenségekre, viharos szélre, nagyobb méretű jégre, felhőszakadásra, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kell készülni. Ezekben a megyékben másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Mint ahogyan azt mi is megírtuk, nem csak a vasúti közlekedésben, hanem a közúton is fennakadásokra kell számítani. Ajaknál kamion borult az árokba, a sok eső miatt Kékcse környékén járhatatlanokká váltak az utak, több útszakaszt pedig fakidőlések miatt kell lezárni.

Útra borult fák akadályozzák a közlekedést Kisvárda körzetében a 4-es úton, Járminál a 49-es, Nyírmadánál a 41-es úton, valamint többek között Baktalórántházánál és Ramocsaházánál is. Gyulaházán tornaterem tetejét bontotta meg a szél. Személyi sérülésről egyelőre nem érkezett bejelentés.

Abaúj térségére is lecsapott a szélvihar csütörtök délután, több helyen fa dőlt az útra. Gönc és Hidasnémeti között, valamint Encs térségében láncfűrésszel távolítottak el az útról fákat. Abaújváron hétméteres, Sárazsadánynál, a 37-es úton pedig tizenöt méteres fa dőlt ki. Hidasnémetiben egyszerre három fa volt az úttesten.