Döbbenetes pusztítást hagyott maga után a vihar: három megyét is letarolt

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Döbbenetes pusztítást hagyott maga után a vihar: három megyét is letarolt

Heves eső és viharos szél sújtotta a zempléni térséget, tetőket rongált meg és fákat döntött ki a vihar Hajdú-Bihar megyében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 70 településen nem volt áram, a lakóházak mellett egy áruház és egy vasútállomás is nagy károkat szenvedett.

Heves eső és viharos szél sújtotta a zempléni térséget

Heves eső és viharos szél sújtotta csütörtök délután a zempléni térséget, emiatt mintegy száz bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei katasztrófavédelmi szóvivő honlapjukon.

Dojcsák Dávid azt írta: ezúttal a tűzoltóknak nem a víz, hanem az erős szél adott munkát, amely fákat döntött ki. Utak váltak ideiglenesen járhatatlanná, családi házak tetőszerkezete, kerítése rongálódott meg, villany- és távközlési vezetékek szakadtak le.

Az egységek eddig több mint hetven helyszínen avatkoztak be, a károk felszámolása folyamatos - közölte a szóvivő.

Tetőket rongált meg, fákat döntött ki a szél Hajdú-Bihar megyében

Tetőket rongált meg, fákat döntött ki a vihar csütörtök délután Hajdú-Bihar megyében - közölte a megyei katasztrófavédelem szóvivője. Papp-Kunkli Nóra elmondta: az óránkénti 80-90 kilométeres széllel érkező vihar a legnagyobb károkat - a szabolcsi - Bökönyben, valamint Létavértesen, Hajdúbagoson, Pocsajban és Hajdúnánáson okozta.

Az esetek hetven százalékában fák dőltek ki. A szél tetőszerkezeteket is megrongált, a tűzoltók fóliával védték a házakat. Hajdúbagoson villám csapott egy családi ház kéményébe, az ott lakó ember rokonokhoz költözött.

A legnagyobb kár Létavértesen keletkezett, ahol egy tizenöt méter magas platánt tépett ki gyökerestül a vihar. A fa maga alá temetett három parkoló autót, és rádőlt a templom melletti vendégház tetejére is. A kár felszámolása tart.

Kisvárdán áruháztetőt, Mátészalkán vasútállomást rongált meg a szél

Kisvárdán egy élelmiszer-áruház, Mátészalkán pedig a vasútállomás egyik épületének tetejét rongálta meg a csütörtök délutáni szélvihar - számolt be a károkról több országos és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei portál. A megyében több útszakaszon és vasútvonalon is akadozik a közlekedés.

A Szabolcs Online tudósításában azt látható, hogy az egyik élelmiszerlánc kisvárdai üzletének tetejét hámozta le, a 4-es út mellett pedig melléképületeket döntött össze a szél. Mátészalkán állatmenhely kenneljeit borította fel a vihar, Nyírkarászon buszmegállót borított és a templom tetőszerkezetét rongálta meg a szél.

A kisvárdai Várkerti Stadionban a mintegy húsz percig tartó ítéletidőben az egyik edzőpálya mellett álló fasort csavarta ki gyökerestül a szél, összedöntve a pályát övező kerítést és ráborítva a pályára a fákat - olvasható az NB I-ben szereplő Kisvárda Master Good futballcsapatának honlapján.

Az Útinform tájékoztatása szerint a 4-es út 311-es kilométerénél egy műszaki hibás kamion miatt jelenleg félpályán, a 313-as és a 317-es kilométer között a viharban kidőlt fák miatt váltakozva halad a forgalom. A 381-es, Kékcsére vezető utat Kisvárda közelében a viharkárok miatt teljesen le kellett zárni.

A vasúti közlekedésben is fennakadásokat okoz az időjárás. A Mávinform közleménye szerint Nyíregyháza és Kemecse között fakidőlések miatt csak egy vágány használható. A záhonyi vonal távolsági vonatainál 180-240, esetenként 240-300 percet késnek a vonatok. Hasonló a helyzet a Debrecen-Fehérgyarmat vasútvonalon is, Nyírgelse és Nyírbátor között fa dőlt a vágányra, ezért azon a vonalszakaszon 90-180, esetenként 180-240 perces késésekkel kell számolni.

Több mint hetven településen nem volt áram Szabolcs-Szatmár-Beregben

A csütörtöki vihar miatt több mint hetven Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen nincs áramszolgáltatás - közölte az E.ON szóvivője. Varga Ivett elmondta: jelentős károkat okozott a vihar az áramhálózatban, az erős szél több településen villanyoszlopokat tört ki és elektromos vezetéket szakított le.

A városok közül Kisvárdán, Mátészalkán, Nagyecseden, Vásárosnaményban és Dombrádon, a kisebb községek közül például Kocsordon, Ajakon, Ófehértón és Bátorligeten nincs áram.

Egy-egy hálózati szakasz több pontján keletkeztek károk, amelyek kijavítására a szolgáltató a szomszédos megyékből csoportosít át szakembereket, és szerződéses partnereket is bevon a kármentesítésbe - tette hozzá Varga Ivett.

Lakóházakra és középületekre is dőltek fák Szabolcsban

Lakóházakra és középületekre dőlt fák, kitört villanyoszlopok és leszakadt vezetékek eltávolításához kérték a tűzoltók segítségét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére csütörtök kora délután lecsapó vihar miatt - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság megbízott szóvivője.

Dudás Szilvia elmondta, a legnagyobb pusztítást Kisvárda környékén okozta a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső és az orkánerejű szél. Autókra, középületekre, családi házakra, főutakra és villanyvezetékekre dőltek fák, épületek tetőszerkezetében tett kárt a vihar, több út pedig járhatatlanná vált.

Kora estig több mint ezer segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem megyei ügyeletére, néhány településen belül egyszerre több mint tíz riasztás érkezett a tűzoltókhoz. Hozzátette, az egységek megfeszített munkával folyamatosan dolgoznak a viharkárok felszámolásán.

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét fél kettőkor érte el a zivatar helyenként jéggel és óránkénti 60-90 kilométeres viharos széllel, a térségben legalább harminc milliméter eső esett.

Bökönyben kémény dőlt rá egy családi ház tetejére, Nyíregyházán garázsokba folyt be az esővíz, Nyírlugoson fa dőlt egy lakásra és a ház lakóját elzárta a külvilágtól, Gyulaházán tornaterem, Kisvárdán pedig középiskola tetejét vitte le a szél.

Ajaknál kamion borult az árokba, a sok eső miatt Kékcse környékén járhatatlanokká váltak az utak, több útszakaszt pedig fakidőlések miatt kell lezárni. Útra borult fák akadályozzák a közlekedést Kisvárda körzetében a 4-es úton, Járminál a 49-es, Nyírmadánál a 41-es úton, valamint többek között Baktalórántházánál és Ramocsaházánál is.

A Szabolcs Online beszámolójában azt írta, a vihar a Kisvárda-Anarcs-Szabolcsbáka-Gemzse-Ilk-Vásárosnamény vonalon okozott nagy károkat. Nyíregyházára cseresznye méretű jéggel kísért heves zivatar csapott le, Nyírkarászon a templom tetejét bontotta meg a szél, Mátészalkán pedig az állatmenhely épületét tette tönkre a vihar.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

időjárás

ítéletidő

vihar

zivatar

zápor

kánikula

hőség

szél

jégeső