Ez nem városi legenda: íme 6 zöldség, ami egészségesebb főzve, mint nyersen

HelloVidék   
  Megosztom
Ez nem városi legenda: íme 6 zöldség, ami egészségesebb főzve, mint nyersen

A legtöbbünknek túl sok kellemetlen emléke van a péppé főtt zöldségekről. A belőlük kifőzött ízük, és pépes állaguk miatt nem csoda, hogy sok tápanyag is kiürül belőlük. Ezt szem előtt tartva, a nyers zöldségek a táplálkozási virtuozitást tekintve uralják az asztalt. Viszont, bármilyen meglepő is, jó tudni, hogy nem minden zöldség feltétlenül egészségesebb nyersen. A szabály alól a következők kivételek, így ezeket valóban érdemes inkább párolva, de nem túlfőzve fogyasztani.

Bármennyire is ellentmondásosnak tűnik, egyes zöldségek egy nagy löketet kapnak a főzés során. Hiszen így jobban elérhetővé válnak fontos vitaminok, tápanyagok szervezetünk számára. Hogy melyek ezek? A Treehugger cikke alapján most kiderül!

1. Sütőtök

A legtöbb ember nem valószínű, hogy a nyers sütőtököt az étlapjuk fő elemévé teszi. De ha elhagyod a főtt sütőtököt (vagy más téli tököt) valami nyers étel helyett, mert úgy gondolod, hogy kevésbé tápláló, akkor újragondolhatod ezt a stratégiát. A főtt sütőtökben mindenféle csodálatos antioxidáns található, például a béta-karotin, amelyek könnyebben felszívódnak, ha már sütve vagy főzve esszük ezt a tökfélét.

2. Spárga

A nyers spárga hámozva finom, de a főzés segít lebontani a vastag sejtfalakat, amelyek megnehezítik a spárga A, C és E, valamint a folsav felszívódását. A spárga esetében a főzés az antioxidánsokat, konkrétan a ferulinsavat is elérhetőbbé teszi.

A spárga főzésének módszereit vizsgáló tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a gőzölés vagy a mikrohullámú sütő tartja meg a legtöbb tápanyagot, ellenben a többi tesztelt módszerrel (sütés, serpenyőben sütés, sütés, grillezés). Éppen ezért kerülni kell a túlsütést.

3. Paradicsom

Kevés dolog van finomabb, mint egy nyári napon felszeletelni és megenni egy friss paradicsomot, de nem is gondolnánk, hogy a főzéssel felszabadul az erős antioxidáns likopin. A paradicsom főzése lebontja a sejtfalakat, és a likopint felszabadítja, hogy testünk élvezhesse. Ennek ellenére a főzés csökkenti a C-vitamin-tartalmat, de ezt a vitamint nem is ebből a zöldségből szerezzük meg a szervezetünk számára, ezért megéri a kompromisszumot.

4. Sárgarépa

Az Arkansas Egyetem tanulmánya szerint a főtt sárgarépának magasabb a béta-karotin szintje. A béta-karotin a karotinoidoknak nevezett antioxidáns anyagok csoportjába tartozik, amelyek a gyümölcsök és zöldségek piros, sárga és narancssárga színét adják. A szervezet A-vitaminná alakítja a béta-karotint . A National által közzétett tanulmány szerint az A-vitamin számos funkcióhoz fontos az emberi szervezetben, különösen a normál növekedéshez és fejlődéshez, az immunrendszer működéséhez és a látáshoz.

5. Gomba

A gombának is jót tesz, ha egy kis időt tölt a tűzön. A gombák alapvetően emészthetetlenek, ha nem főzik meg őket. Viszont alapos főzéssel, sütéssel felszabadítják a bennük lévő tápanyagokat, beleértve a fehérjét, a B-vitaminokat és az ásványi anyagokat, valamint az új vegyületek széles skáláját. Az ázsiai hagyományokban a gombát élelmiszernek és gyógyszernek is tekintik, mivel az immunrendszer erősítésével támogathatják a szervezet természetes védekezőképességét.

Egy spanyol tanulmány szerint a gombák különböző főzési módok utáni tápanyagprofiljait vizsgáló tanulmány szerint a főzés módja sem mindegy . Amikor a gombát mikrohullámú sütőben vagy grillen főzték, a polifenol tartalma és az antioxidáns aktivitás jelentősen megnőtt és a főtt gombák tápértéke nem csökken jelentős mértékben.

6. Spenót

A nyers és a főtt spenót kompromisszumot kínál. A folsav, a C-vitamin, a niacin, a riboflavin és a kálium jobban elérhető a spenótban, ha nyersen fogyasztják; de a főzés növeli az A- és E-vitamin, a fehérje, a rost, a cink, a tiamin, a kalcium és a vas mennyiségét – valamint a fontos karotinoidok, például a béta-karotin, a lutein és a zeaxantin is jobban felszívódnak, ha főzzük a spenótot. Ebben az esetben miért ne keverjük össze nyersen és főzve?

Összegzés

Végül a nyers és főtt zöldségek tápanyagainak összehasonlítása bonyolult, és kompromisszumot igényel. Rui Hai Liu , a Cornell Egyetem élelmiszer-tudósa emlékeztet arra, hogy még mindig sok rejtély van azzal kapcsolatban, hogy a növények különböző molekulái hogyan lépnek kölcsönhatásba az emberi testtel.

Az ismereteink alapján a legjobb megközelítés a következő: fogyassz sokféle gyümölcsöt és zöldséget, és fogyaszd őket többféleképpen. Ez biztosítja, hogy a különféle előkészítési módokkal szállított tápanyagok keverékét kapja.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

zöldség

főzés

főzve

egészséges étkezés

egészséges táplálkozás