Felejtsd el a trappistát: ez a 7 legegészségesebb sajt most a boltokban

HelloVidék   
  Megosztom
Felejtsd el a trappistát: ez a 7 legegészségesebb sajt most a boltokban

A sajt egy közkedvelt alapanyag a konyhákban. Különféle gyártási folyamataival, összetett ízeivel és szórakoztató textúráival számos recept sztárja, és jó okkal. De nem minden sajt egyforma, ha az egészségről van szó, ugyanis nem mindegy, hogy mennyi az egyes termékek kalória-, telített zsír- és nátriumtartalma. Vajon, melyik lehet a legegészségesebb sajt? Ennek jártunk most utána.

Nézzük meg az árakat: a sajtért is kevesebbet fizetünk?

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint, 2024. februárban a fogyasztói árak átlagosan 3,7%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. 1 hónap alatt, 2024. januárhoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,7%-kal emelkedtek.

Az élelmiszerek átlagosan 0,2%-kal drágultak, ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déli gyümölcs) 1,1, a csokoládé és kakaó 1,5, az alkoholmentes üdítőitalok 1,1, a büféáruk 0,7, a péksütemények 0,6, a kenyér 0,5%-kal többe, a cukor 3,4, a kávé 2,0, a tojás 1,5, a baromfihús 1,3, a vaj és vajkrém, illetve a sertéshús 1,2–1,2, a tejtermékek pedig 1,1%-kal kevesebbe kerültek. Ezek közül a sajtok ára 15,6-kal csökkent.

Nem mindegy az ár, de az sem, milyen fajtát vásárolunk!

A Prevention lap írása szerint a sajt kiváló fehérje-, kalcium- és emésztést segítő probiotikumforrás, valamint számos nyomelemi vitamin és ásványi anyagot tartalmaz, ide értve a K-vitamint, a káliumot és az A-vitamint. A Nutrients folyóiratban megjelent tanulmány szerint a sajtfogyasztás összefüggésbe hozható a demencia megelőzésében is.

A felhasznált tej típusa és a sajt elkészítési módja befolyásolja a táplálkozási minőséget, ami segít meghatározni, hogy melyik a legegészségesebb fajta belőlük. Noha a sajtot nem szabad minden ember étrendjébe beépíteni – ha valaki tejallergiában és laktóz intoleranciában szenved, vagy növényi életmódot folytat, az ezt el akarja kerülni –, az egészségesebb sajtok nagyszerű lehetőséget nyújtanak további tápanyagokat juttassunk szervezetünkbe. Persze túlzásba a sajtokkal sem kell esni.

Most pedig nézzük meg a legegészségesebb sajtok közül azokat, amelyeket a legkönnyebben illeszthetünk be étkezésünkbe!

1. parmezán

A Parmigiano Reggiano-t, ellentétben azzal, amit a bolti parmezán sajt dobozaiban találunk, gyakran nagy darabokban vagy szeletekben árulják. Ez az olasz tehéntejes sajt sós és gazdag, így a receptekben egy kevés is sokat jelent. A legjobb, ha a sajátos Parmigiano Reggiano nevet keressük (egy adott olasz régióban készült és legalább 12 hónapig érlelt sajt), ahelyett, hogy az általános parmezánra hagyatkoznánk, mert a bolti dobozokban, zacskókban előreszelt cuccok általában olyan adalékanyagokat tartalmaznak, mint a cellulóz. - csomósító szer. Számos ásványi anyagot is tartalmaz, mint például a foszfor, amely fontos a sejtszerkezet és az energiaszint fenntartásához. Ami meglepő lehet: a parmezán laktózmentes sajtnak számít, így könnyebben emészthető a laktózérzékenyek számára.

2. cheddar sajt

Ezt a kemény tehéntejes sajtot, amely az angliai Somersetből származik, mára világszerte készítik. Az érlelt cheddar ízesebbé válik, mint egy enyhe, így egy kis sajtot egy salátába, egy szendvics tetejére extra ízt adhat ételünkhöz. Kiváló kalciumforrás, valamint van benne A- és K-vitamin, ami a látás és az immunrendszer támogatásához elengedhetetlen vitamin. A cheddar nyomelemeket is tartalmaz, köztük káliumot, foszfort, magnéziumot és cinket.

3. kecskesajt

Ezt a lágy sajtot tehéntej helyett kecsketejből készítik, ami azt jelenti, hogy természetesen kevesebb laktózt tartalmaz, mint a többi sajt. Számos ízesítésben és többféle állagban kapható, a szuper sima és kenhetőtől az omlós és keményebbig. A National Institutes of Health által közzétett egyik vizsgálat azt is kimutatta, hogy a kecsketejből készült, magas omega-3 zsírsavat tartalmazó sajt javítja szív- és érrendszeri egészségünket.

4. friss mozzarella

Kíváncsi vagy, hogy a mozzarella sajt egészséges? A válasz: attól függ. A friss mozzarella, a margherita pizzák lágyan olvadó öntete és a caprese saláták kulcsfontosságú eleme, viszonylag alacsony kalóriatartalmú, mint feldolgozottabb, részben sovány mozzarelláé. A friss mozzarellát tehén- vagy bivalytej alvasztásával állítják elő, és számos probiotikumot tartalmaz, ami jótékony hatással van a bélrendszerre. A legjobb, ha a friss fajtákra hagyatkozunk, nem pedig a jobban feldolgozott, aprított típusokra, mivel ezek magasabb nátrium-, kalória- és telített zsírtartalmúak.

5. ricotta

Inkább egy krémesebb sajtot keresel? Ezt az olasz tejsavósajtot hagyományosan úgy készítik, hogy koagulálószert, például citromlevet adnak a tehén-, juh- vagy bivalytejhez, majd lecsepegtetik, hogy krémes, kis túrót kapjanak. A klasszikus lasagne receptek sztárösszetevője, és megérdemli az egészséges sajt hírnevét. Noha zsírosabb, mint más sajtok, egy csésze ricotta biztosítja a napi kalcium értékének több mint felét. Kenjük a pirítósra vagy turmixoljuk össze fűszernövényekkel, és tálaljuk mártogatósként zöldségekkel.

6. kék sajt

Ez a penészes, egészséges sajt alacsony kalóriatartalmú, de különleges ízt biztosít. Számos stílus létezik, köztük az angol Stilton és az olasz Gorgonzola, de a meghatározó jellemzője a Penicillium roqueforti , egy élelmiszer-biztonságos spóra, amely penészt hoz létre a sajt érése során. Egy, az Egyesült Királyságban megjelent tanulmány megállapította, hogy a kéksajt magasabb fogyasztása összefüggésben áll a szív- és érrendszeri betegségek alacsonyabb arányával. A kéksajt nyomokban káliumot is tartalmaz, amely az izomműködés fenntartásához és a vérnyomás szabályozásához fontos ásványi anyag, többek között a Harvard TH Chan Közegészségügyi Iskola szerint.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

sajt

sajtfajták

sajtfogyasztás

sajtfogyasztási szokások

sajtok

legegészségesebb sajt

legegészségesebb sajtfajták

egészséges táplálkozás