Veszélyes zöldségek árasztják el a magyar piacokat: erre jobb, ha figyelsz a következő hetekben

HelloVidék   
  Megosztom
Veszélyes zöldségek árasztják el a magyar piacokat: erre jobb, ha figyelsz a következő hetekben

A töklámpások látványosak és elkészítésük jó családi program, mely fejleszti a gyerekek kézügyességét és kreativitását, azonban a tök sok esetben fogyasztásra nem alkalmas.

Halloween a ’90-es évekre elérte Európát, majd Magyarországot is, ahol az ünnep egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Egyre többen ünneplik Halloweent Magyarországon is, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívta a vásárlók figyelmét, hogy fogyasztásra csak az ehető tökfajtákat használják, továbbá felszólította az élelmiszerüzleteket, hogy egyértelműen jelöljék meg a nem ehető, csak dísztöknek alkalmas fajtákat.

Európában először Franciaország jelezte a problémát az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak, miszerint az elmúlt öt évben több mint háromszáz ételmérgezést észleltek, amit tökfélék okoztak.

Az ilyen jellegű megbetegedések száma azóta nőtt, nem csak Franciaországban; hasonló esetekről számoltak be más uniós tagállamok is. Az esetek nyár végén és ősszel a leggyakoribbak, bizonyára a Halloween miatt, mivel ilyenkor megnő a dísztökök iránti kereslet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

halloween

tök

lámpás

dísztök

töklámpás

nébih