Veszélyes zöldségek árasztják el a magyar piacokat: erre jobb, ha figyelsz a következő hetekben

HelloVidék   
  Megosztom
Veszélyes zöldségek árasztják el a magyar piacokat: erre jobb, ha figyelsz a következő hetekben

A töklámpások látványosak és elkészítésük jó családi program, mely fejleszti a gyerekek kézügyességét és kreativitását, azonban a tök sok esetben fogyasztásra nem alkalmas.

Halloween a ’90-es évekre elérte Európát, majd Magyarországot is, ahol az ünnep egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Egyre többen ünneplik Halloweent Magyarországon is, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívta a vásárlók figyelmét, hogy fogyasztásra csak az ehető tökfajtákat használják, továbbá felszólította az élelmiszerüzleteket, hogy egyértelműen jelöljék meg a nem ehető, csak dísztöknek alkalmas fajtákat.

Európában először Franciaország jelezte a problémát az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak, miszerint az elmúlt öt évben több mint háromszáz ételmérgezést észleltek, amit tökfélék okoztak.

Az ilyen jellegű megbetegedések száma azóta nőtt, nem csak Franciaországban; hasonló esetekről számoltak be más uniós tagállamok is. Az esetek nyár végén és ősszel a leggyakoribbak, bizonyára a Halloween miatt, mivel ilyenkor megnő a dísztökök iránti kereslet.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

halloween

tök

lámpás

dísztök

töklámpás

nébih