Súlyos következménye lehet, ha szülés után túl hamar jön az újabb baba

Liszkai Attila   
  Megosztom
Súlyos következménye lehet, ha szülés után túl hamar jön az újabb baba

A több gyermeket tervező pároknál gyakorta merül fel a kérdés, vajon mennyit érdemes a várni a szülés után arra, hogy jöhessen az újabb baba. Egészségügyi ajánlások alapján a HelloVidék mutatja, mi az egészséges.

Azt az orvosok is leszögezik, ahogy minden szervezet, úgy minden terhesség más és más, és általában a nők teste önmagától érzi, hogy mennyi idő kell neki a szülés utáni felépülésre. De a hivatalos álláspont az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) és az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Társasága (American Congress of Obstetrics and Gynecology, ACOG) szerint az, hogy az anyáknak érdemes legalább 18 hónapot várniuk minden gyermekáldás után, hogy újabb babát vállaljanak.

A Harvard School of Public Health és az University of British Columbia kutatói viszont ennél megengedőbbek. Ők azon az állásponton vannak, hogy

Kijelentésüket 150 ezer vizsgálat támasztja alá; olyan eseteket figyeltek meg, ahol a szülés és a teherbe esés között kevesebb idő telt el, mint egy év. Az ilyen esetekben egészségügyi szempontból az anyát és a babát egyaránt nagy veszélyek fenyegetik; akár bele is halhatnak szülésbe.

A kutatások alkalmával a következő megfigyeléseket rögzítették: az újszülöttek sok esetben veszélyesen kis súllyal születettek meg, nagy volt a koraszülöttek aránya, más esetekben pedig szülési rendellenességek léptek fel. A csecsemők egészségének veszélye nagyobb volt a 20-34 éves nőknél, mint a 34 év felettieknél.

A veszély még nagyobb fiatalabb nők esetén, illetve azoknál, akiknél a szülést csak 6 hónap választotta el az újabb teherbe eséstől. A kutatók azt remélik, hogy ez az információ segít a nőknek saját döntéseik meghozásában, illetve abban, hogy hogy ne frusztrálja őket egy hosszabb terhességek közti időszak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

baba

baby

szülés

terhesség

születés