Súlyos következménye lehet, ha szülés után túl hamar jön az újabb baba

Liszkai Attila   
  Megosztom
Súlyos következménye lehet, ha szülés után túl hamar jön az újabb baba

A több gyermeket tervező pároknál gyakorta merül fel a kérdés, vajon mennyit érdemes a várni a szülés után arra, hogy jöhessen az újabb baba. Egészségügyi ajánlások alapján a HelloVidék mutatja, mi az egészséges.

Azt az orvosok is leszögezik, ahogy minden szervezet, úgy minden terhesség más és más, és általában a nők teste önmagától érzi, hogy mennyi idő kell neki a szülés utáni felépülésre. De a hivatalos álláspont az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) és az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Társasága (American Congress of Obstetrics and Gynecology, ACOG) szerint az, hogy az anyáknak érdemes legalább 18 hónapot várniuk minden gyermekáldás után, hogy újabb babát vállaljanak.

A Harvard School of Public Health és az University of British Columbia kutatói viszont ennél megengedőbbek. Ők azon az állásponton vannak, hogy

Kijelentésüket 150 ezer vizsgálat támasztja alá; olyan eseteket figyeltek meg, ahol a szülés és a teherbe esés között kevesebb idő telt el, mint egy év. Az ilyen esetekben egészségügyi szempontból az anyát és a babát egyaránt nagy veszélyek fenyegetik; akár bele is halhatnak szülésbe.

A kutatások alkalmával a következő megfigyeléseket rögzítették: az újszülöttek sok esetben veszélyesen kis súllyal születettek meg, nagy volt a koraszülöttek aránya, más esetekben pedig szülési rendellenességek léptek fel. A csecsemők egészségének veszélye nagyobb volt a 20-34 éves nőknél, mint a 34 év felettieknél.

A veszély még nagyobb fiatalabb nők esetén, illetve azoknál, akiknél a szülést csak 6 hónap választotta el az újabb teherbe eséstől. A kutatók azt remélik, hogy ez az információ segít a nőknek saját döntéseik meghozásában, illetve abban, hogy hogy ne frusztrálja őket egy hosszabb terhességek közti időszak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

baba

baby

szülés

terhesség

születés