Fontos gyermeked egészsége? Ezt a vizsgálatot mindenképp végezd el!

HelloVidék   
  Megosztom
Fontos gyermeked egészsége? Ezt a vizsgálatot mindenképp végezd el!

Zavart szenvedhet a térlátás, és tompalátóvá válhat a gyengébb szem a kezeletlen kancsalság következtében – hívta fel a figyelmet Dr. Knézy Krisztina, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának szemész-, gyermekszemész szakorvosa a Semmelweis Egyetem honlapján.

A kancsalság hátterében legtöbbször fénytörési hiba áll, a kancsalság a gyerekek 5-6 százalékát érinti, ez a probléma nem kinőhető, a megelőzés pedig óvodás kor előtt a leghatékonyabb. A korai szűrés nagyon fontos, mert a kancsalság esetenként súlyos szembetegségre utalhat, ráadásul a látás hat éves kor felett már nem javítható jelentősen, a felnőttkorban végzett korrekciós műtét pedig csak esztétikai jellegű.

A kancsalság leggyakoribb típusát fénytörési hiba okozza - 3-5 pluszos dioptriánál már a legnagyobb eséllyel kialakul -, de előfordul, hogy egy súlyosabb megbetegedés felelős érte, például fertőzés okozta érhártya és látóhártya gyulladás, üvegtesti vérzés vagy gyulladás, esetleg veleszületett szürke hályog, vagy daganat miatt alakul ki.

A kancsalság másik, veleszületett formája 0-6 hónapos kor között jelentkezik, ilyenkor a szemizmok nem tudják tökéletesen párhuzamosan tartani a szemeket, ezért problémák lesznek a kétszemes látással, és kialakul a kancsalság.

A gyermek látórendszere 0-3 éves kor között fejlődik a legnagyobb ütemben, épp ezért még óvodáskor előtt meg kell kezdeni a probléma feltárását és kezelését.

Magyarországon a kötelező vizsgálatok során a védőnők és a házi gyermekorvosok is szűrik a kancsalságot, de a gyerekek – korukból kifolyólag – sok esetben nem működnek együtt a szakemberekkel, ezért nem mindig sikerül tökéletesen elvégezni a vizsgálatokat.

A gyermekszemész szakorvos szerint a szűrésektől függetlenül érdemes időről időre játékosan megnézni, hogy a gyermek lát-e mindkét szemére, erre egy jó módszer az úgynevezett „Kukucsjáték”: takarjuk el a gyerek egyik szemét, és ellenőrizzük, hogy mennyit lát. Ha a gyermek nem jól felel, vagy nagyon ellenkezni kezd, akkor elképzelhető, hogy nem lát jól a másik szemével, ezért kellemetlen számára a jó szem eltakarása.

A kancsalságot sok esetben nehéz kiszűrni, mivel a gyerekek kiválóan alkalmazkodnak hozzá - a szem és az agy korrekciójának köszönhetően nem érzékelik a látásproblémát -, ha viszont nem kezelik időben a problémát az nagyon súlyos következményekkel járhat. Kétszemes látás hiányában zavart szenvedhet a térlátás, de ami ennél sokkal rosszabb, hogy a kancsalító szemet az agy tartósan kikapcsolhatja, így nem tanul meg látni, vagyis tompalátó marad erre a szemére. A tompalátás pedig a későbbiekben bizonyos munkakörök elvégzésében, vagy akár a jogosítvány megszerzésében is akadályozhatja a beteget.

Ugyan a későbbiekben is érdemes szakembert felkeresni, a tompalátás hat-nyolcéves kor felett már csak minimálisan javítható. A klinika szakrendelésén ennek ellenére mindennap megfordulnak felnőttek is, hiszen a kancsalságnak pszichés vetülete is van, amit szintén kezelni szükséges.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kancsalság

egészség

gyerekek

szem