Fontos gyermeked egészsége? Ezt a vizsgálatot mindenképp végezd el!

HelloVidék   
  Megosztom
Fontos gyermeked egészsége? Ezt a vizsgálatot mindenképp végezd el!

Zavart szenvedhet a térlátás, és tompalátóvá válhat a gyengébb szem a kezeletlen kancsalság következtében – hívta fel a figyelmet Dr. Knézy Krisztina, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának szemész-, gyermekszemész szakorvosa a Semmelweis Egyetem honlapján.

A kancsalság hátterében legtöbbször fénytörési hiba áll, a kancsalság a gyerekek 5-6 százalékát érinti, ez a probléma nem kinőhető, a megelőzés pedig óvodás kor előtt a leghatékonyabb. A korai szűrés nagyon fontos, mert a kancsalság esetenként súlyos szembetegségre utalhat, ráadásul a látás hat éves kor felett már nem javítható jelentősen, a felnőttkorban végzett korrekciós műtét pedig csak esztétikai jellegű.

A kancsalság leggyakoribb típusát fénytörési hiba okozza - 3-5 pluszos dioptriánál már a legnagyobb eséllyel kialakul -, de előfordul, hogy egy súlyosabb megbetegedés felelős érte, például fertőzés okozta érhártya és látóhártya gyulladás, üvegtesti vérzés vagy gyulladás, esetleg veleszületett szürke hályog, vagy daganat miatt alakul ki.

A kancsalság másik, veleszületett formája 0-6 hónapos kor között jelentkezik, ilyenkor a szemizmok nem tudják tökéletesen párhuzamosan tartani a szemeket, ezért problémák lesznek a kétszemes látással, és kialakul a kancsalság.

A gyermek látórendszere 0-3 éves kor között fejlődik a legnagyobb ütemben, épp ezért még óvodáskor előtt meg kell kezdeni a probléma feltárását és kezelését.

Magyarországon a kötelező vizsgálatok során a védőnők és a házi gyermekorvosok is szűrik a kancsalságot, de a gyerekek – korukból kifolyólag – sok esetben nem működnek együtt a szakemberekkel, ezért nem mindig sikerül tökéletesen elvégezni a vizsgálatokat.

A gyermekszemész szakorvos szerint a szűrésektől függetlenül érdemes időről időre játékosan megnézni, hogy a gyermek lát-e mindkét szemére, erre egy jó módszer az úgynevezett „Kukucsjáték”: takarjuk el a gyerek egyik szemét, és ellenőrizzük, hogy mennyit lát. Ha a gyermek nem jól felel, vagy nagyon ellenkezni kezd, akkor elképzelhető, hogy nem lát jól a másik szemével, ezért kellemetlen számára a jó szem eltakarása.

A kancsalságot sok esetben nehéz kiszűrni, mivel a gyerekek kiválóan alkalmazkodnak hozzá - a szem és az agy korrekciójának köszönhetően nem érzékelik a látásproblémát -, ha viszont nem kezelik időben a problémát az nagyon súlyos következményekkel járhat. Kétszemes látás hiányában zavart szenvedhet a térlátás, de ami ennél sokkal rosszabb, hogy a kancsalító szemet az agy tartósan kikapcsolhatja, így nem tanul meg látni, vagyis tompalátó marad erre a szemére. A tompalátás pedig a későbbiekben bizonyos munkakörök elvégzésében, vagy akár a jogosítvány megszerzésében is akadályozhatja a beteget.

Ugyan a későbbiekben is érdemes szakembert felkeresni, a tompalátás hat-nyolcéves kor felett már csak minimálisan javítható. A klinika szakrendelésén ennek ellenére mindennap megfordulnak felnőttek is, hiszen a kancsalságnak pszichés vetülete is van, amit szintén kezelni szükséges.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kancsalság

egészség

gyerekek

szem