Havi százezer forintot kapna a gyermekét otthon ápoló szülő

hvg.hu   
  Megosztom
Havi százezer forintot kapna a gyermekét otthon ápoló szülő

Beadták a törvénymódosító javaslatot kedden, amely bevezeti a gyermekek után járó ápolási díjat. A juttatást 100 ezer forintban maximalizálnák - írja a hvg.hu.

A díjra az lesz jogosult, aki vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekről gondoskodik otthon, és a kiskorú súlyos fogyatékossága miatt ápolásra szorul. Szakvéleményben állapítható meg, hogy a gyermek valóban önellátásra képtelen.

A most beadott javaslat szerint az új támogatási forma a "gyermekek otthongondozási díja" néven fog futni. A folyósított összegről a költségvetés részeként döntene az országgyűlés, 2019-ben ez 100 ezer forint lenne. Több gyermek gondozása esetén 150 ezer forintra lenne jogosult a szülő.

A nyugdíjba beleszámítana az otthongondozás időtartama. A támogatási díj csak abban az esetben járna, ha a szülő nem vesz részt nappali képzésben, napi 4 óránál nem dolgozik többet, illetve a rendszeres pénzellátása nem haladja meg a 100 ezer forintot.

Várhatóan emelkedni fog az ápolási díj azoknál is, akik nem a gyermekükről, hanem más hozzátartozójukról gondoskodnak. A javaslat alapján ebben az esetben az összeg 15 százalékkal, emelt összegű ápolási díj esetén 73 százalékkal, kiemelt ápolási díjnál pedig 107 százalékkal több lenne a mostaninál.

Az ellátási forma átalakításairól Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár már beszélt korábban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ápolási díj

ápolás

ápoló