Havi százezer forintot kapna a gyermekét otthon ápoló szülő

hvg.hu   
  Megosztom
Havi százezer forintot kapna a gyermekét otthon ápoló szülő

Beadták a törvénymódosító javaslatot kedden, amely bevezeti a gyermekek után járó ápolási díjat. A juttatást 100 ezer forintban maximalizálnák - írja a hvg.hu.

A díjra az lesz jogosult, aki vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekről gondoskodik otthon, és a kiskorú súlyos fogyatékossága miatt ápolásra szorul. Szakvéleményben állapítható meg, hogy a gyermek valóban önellátásra képtelen.

A most beadott javaslat szerint az új támogatási forma a "gyermekek otthongondozási díja" néven fog futni. A folyósított összegről a költségvetés részeként döntene az országgyűlés, 2019-ben ez 100 ezer forint lenne. Több gyermek gondozása esetén 150 ezer forintra lenne jogosult a szülő.

A nyugdíjba beleszámítana az otthongondozás időtartama. A támogatási díj csak abban az esetben járna, ha a szülő nem vesz részt nappali képzésben, napi 4 óránál nem dolgozik többet, illetve a rendszeres pénzellátása nem haladja meg a 100 ezer forintot.

Várhatóan emelkedni fog az ápolási díj azoknál is, akik nem a gyermekükről, hanem más hozzátartozójukról gondoskodnak. A javaslat alapján ebben az esetben az összeg 15 százalékkal, emelt összegű ápolási díj esetén 73 százalékkal, kiemelt ápolási díjnál pedig 107 százalékkal több lenne a mostaninál.

Az ellátási forma átalakításairól Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár már beszélt korábban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ápolási díj

ápolás

ápoló