Havi százezer forintot kapna a gyermekét otthon ápoló szülő

hvg.hu   
  Megosztom
Havi százezer forintot kapna a gyermekét otthon ápoló szülő

Beadták a törvénymódosító javaslatot kedden, amely bevezeti a gyermekek után járó ápolási díjat. A juttatást 100 ezer forintban maximalizálnák - írja a hvg.hu.

A díjra az lesz jogosult, aki vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekről gondoskodik otthon, és a kiskorú súlyos fogyatékossága miatt ápolásra szorul. Szakvéleményben állapítható meg, hogy a gyermek valóban önellátásra képtelen.

A most beadott javaslat szerint az új támogatási forma a "gyermekek otthongondozási díja" néven fog futni. A folyósított összegről a költségvetés részeként döntene az országgyűlés, 2019-ben ez 100 ezer forint lenne. Több gyermek gondozása esetén 150 ezer forintra lenne jogosult a szülő.

A nyugdíjba beleszámítana az otthongondozás időtartama. A támogatási díj csak abban az esetben járna, ha a szülő nem vesz részt nappali képzésben, napi 4 óránál nem dolgozik többet, illetve a rendszeres pénzellátása nem haladja meg a 100 ezer forintot.

Várhatóan emelkedni fog az ápolási díj azoknál is, akik nem a gyermekükről, hanem más hozzátartozójukról gondoskodnak. A javaslat alapján ebben az esetben az összeg 15 százalékkal, emelt összegű ápolási díj esetén 73 százalékkal, kiemelt ápolási díjnál pedig 107 százalékkal több lenne a mostaninál.

Az ellátási forma átalakításairól Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár már beszélt korábban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ápolási díj

ápolás

ápoló