Kiderült: vajon az állami vagy magániskolák a jobbak?

Index   
  Megosztom
Kiderült: vajon az állami vagy magániskolák a jobbak?

Egyre több általános iskolás jár magán-, illetve egyházi fenntartású iskolába. Ezzel párhuzamosan folyamatosan csökken az állami intézményekben tanuló diákok száma – derült ki az Oktatási Hivatal az Index kérdésére elküldött adataiból.

Kitértek arra, mi volt a helyzet a ’90-es évek elején és kiderült, 2017-re 609 ezerre csökkent az állami intézményekben tanult általános iskolások száma. A leginkább szembetűnő tendencia, hogy tízszer annyian járnak egyházi fenntartású iskolába, mint 25 éve. Ez a szám folyamatosan emelkedett a rendszerváltástól, azonban a legnagyobb ugrás 2010 után volt a egy jogszabály módosítás miatt – írja az Index. A kutatók szerint a közoktatási törvény módosításáról szóló törvény lehetővé tette, hogy a kiegészítő támogatást már az átadást követő tanítási évtől kezdődően a központi költségvetés és ne az önkormányzat fizesse.

A szakemberek szerint egyre több olyan település van, ahol csak egyházi oktatás érhető el, de a legérdekesebb megállapítás az volt, hogy az egyházi iskolák a szegényebb régiókban is elsősorban a jobb helyzetben lévő diákokra koncentrálnak.

Bár az oktatás minősége közvetlenül nem mérhető, a diákok standardizált teszteken elért eredményeiből arra lehet következtetni, hogy az általános iskolák esetében a magániskolát sem a matematika, sem a szövegértés teszteredményeket tekintve nem különböznek szignifikánsan az állami iskoláktól.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gyerek

iskola

magániskola

egyházi iskola

állami intézmény

tanulás

tanuló