Kiderült: vajon az állami vagy magániskolák a jobbak?

Index   
  Megosztom
Kiderült: vajon az állami vagy magániskolák a jobbak?

Egyre több általános iskolás jár magán-, illetve egyházi fenntartású iskolába. Ezzel párhuzamosan folyamatosan csökken az állami intézményekben tanuló diákok száma – derült ki az Oktatási Hivatal az Index kérdésére elküldött adataiból.

Kitértek arra, mi volt a helyzet a ’90-es évek elején és kiderült, 2017-re 609 ezerre csökkent az állami intézményekben tanult általános iskolások száma. A leginkább szembetűnő tendencia, hogy tízszer annyian járnak egyházi fenntartású iskolába, mint 25 éve. Ez a szám folyamatosan emelkedett a rendszerváltástól, azonban a legnagyobb ugrás 2010 után volt a egy jogszabály módosítás miatt – írja az Index. A kutatók szerint a közoktatási törvény módosításáról szóló törvény lehetővé tette, hogy a kiegészítő támogatást már az átadást követő tanítási évtől kezdődően a központi költségvetés és ne az önkormányzat fizesse.

A szakemberek szerint egyre több olyan település van, ahol csak egyházi oktatás érhető el, de a legérdekesebb megállapítás az volt, hogy az egyházi iskolák a szegényebb régiókban is elsősorban a jobb helyzetben lévő diákokra koncentrálnak.

Bár az oktatás minősége közvetlenül nem mérhető, a diákok standardizált teszteken elért eredményeiből arra lehet következtetni, hogy az általános iskolák esetében a magániskolát sem a matematika, sem a szövegértés teszteredményeket tekintve nem különböznek szignifikánsan az állami iskoláktól.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gyerek

iskola

magániskola

egyházi iskola

állami intézmény

tanulás

tanuló