Durva: a hívások feléhez sem érkezik ki a mentő 15 percen belül Pest megyében

Népszava   
  Megosztom
Durva: a hívások feléhez sem érkezik ki a mentő 15 percen belül Pest megyében

Az Országos Mentőszolgálat beszámolója szerint egyre később ér oda a mentő a sürgős esetekhez - írja a Népszava.

A lap szerint 4 éve még a hívások 72,5 százalékában értek oda a mentők 15 percen belül, egy év múlva ez a szám már 68-69 százalékra romlott. Az OMSZ költségvetési beszámolója alapján a 2017-es adatok szerint 100 sürgős esetből már csak 64-65 esetben érnek ki negyedórán belül, de a sérültek 25%-a már akár fél órát is vár az ellátásra. A segélykérők 9 százalékának már 30 percnél is többet kell várnia, korábban ez az arány csak 7 százalék volt.

A leggyorsabban Győr-Moson-Sopron megyében folyik az ellátás, ott a hívások 79,3 százalékában 15 percen belül célba ér a segítség. Pest megyében a legkritikusabb a helyzet, ahol a hívások felénél nem sikerül 15 percen belül kiérnie a mentőnek.

A lassúság oka a munkaerőhiány, a mentősök szerint egyre több mentőtiszt és orvos hiányzik, és így nem tudják a feladataikat zökkenőmentesen ellátni. Nagy problémát okoz még a fluktuáció, ami a Közép-magyarországi régióban ölti a legjelentősebb méreteket.

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után az Országos Mentőszolgálat közleményt adott ki a fent leírtakkal kapcsolatban, amit változatlan formában közlünk:

A mentők gyorsaságára vonatkozó adatok összehasonlítása 2014 és 2017 vonatkozásában nem megalapozott, hiszen míg 2014-ben az időadatok a mentőápolók által menetlevél papírokon feltüntetett, sokszor kerekített számok voltak, 2017-ben már számítógépek rögzítették a pontos és valid adatokat. A mentőellátás infrastrukturális fejlesztését célzó TIOP 2.2.1. program célja a 15 percen belüli elérés feltételeinek megteremtése volt az ország lehető legnagyobb részén (86,5%). Ezt a célt szolgálta 22 mentőállomás építése olyan területeken, ahol a lakosságszám, geográfiai adatok, útviszonyok és távolságok alapján a 15 percen belüli elérés nem volt lehetséges. Mára, a mentőállomások megépülésével (valamennyi tervezett fejlesztés megvalósult) a kitűzött cél teljesült, a 15 percen belüli elérés feltételei az ország területének több mint 90 százalékán biztosítottak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mentő

omsz

országos mentőszolgálat

baleset