Durva: a hívások feléhez sem érkezik ki a mentő 15 percen belül Pest megyében

Népszava   
  Megosztom
Durva: a hívások feléhez sem érkezik ki a mentő 15 percen belül Pest megyében

Az Országos Mentőszolgálat beszámolója szerint egyre később ér oda a mentő a sürgős esetekhez - írja a Népszava.

A lap szerint 4 éve még a hívások 72,5 százalékában értek oda a mentők 15 percen belül, egy év múlva ez a szám már 68-69 százalékra romlott. Az OMSZ költségvetési beszámolója alapján a 2017-es adatok szerint 100 sürgős esetből már csak 64-65 esetben érnek ki negyedórán belül, de a sérültek 25%-a már akár fél órát is vár az ellátásra. A segélykérők 9 százalékának már 30 percnél is többet kell várnia, korábban ez az arány csak 7 százalék volt.

A leggyorsabban Győr-Moson-Sopron megyében folyik az ellátás, ott a hívások 79,3 százalékában 15 percen belül célba ér a segítség. Pest megyében a legkritikusabb a helyzet, ahol a hívások felénél nem sikerül 15 percen belül kiérnie a mentőnek.

A lassúság oka a munkaerőhiány, a mentősök szerint egyre több mentőtiszt és orvos hiányzik, és így nem tudják a feladataikat zökkenőmentesen ellátni. Nagy problémát okoz még a fluktuáció, ami a Közép-magyarországi régióban ölti a legjelentősebb méreteket.

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után az Országos Mentőszolgálat közleményt adott ki a fent leírtakkal kapcsolatban, amit változatlan formában közlünk:

A mentők gyorsaságára vonatkozó adatok összehasonlítása 2014 és 2017 vonatkozásában nem megalapozott, hiszen míg 2014-ben az időadatok a mentőápolók által menetlevél papírokon feltüntetett, sokszor kerekített számok voltak, 2017-ben már számítógépek rögzítették a pontos és valid adatokat. A mentőellátás infrastrukturális fejlesztését célzó TIOP 2.2.1. program célja a 15 percen belüli elérés feltételeinek megteremtése volt az ország lehető legnagyobb részén (86,5%). Ezt a célt szolgálta 22 mentőállomás építése olyan területeken, ahol a lakosságszám, geográfiai adatok, útviszonyok és távolságok alapján a 15 percen belüli elérés nem volt lehetséges. Mára, a mentőállomások megépülésével (valamennyi tervezett fejlesztés megvalósult) a kitűzött cél teljesült, a 15 percen belüli elérés feltételei az ország területének több mint 90 százalékán biztosítottak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mentő

omsz

országos mentőszolgálat

baleset