Ki nem találod, hol születik a legtöbb gyerek Magyarországon

HelloVidék   
  Megosztom
Ki nem találod, hol születik a legtöbb gyerek Magyarországon

A kormány egyik legfontosabb célja a demográfiai helyzet javítása, a gyermekvállalás ösztönzése és a legutóbbi intézkedéseiben már vidéki szempontok is megjelentek. Elég ha csak az 5000 fő alatti települések esetében kilátásba helyezett emelt CSOK-ra vagy a Modern Falvak Programra gondolunk. Megnéztük ezért, hogy megyei bontásban hogyan alakult az élveszületések száma. Érdekes folyamatokra bukkantunk.

A vidék legnagyobb fejlesztési programjára készül a kormány azzal, hogy a Modern Városok Program mellett nekilát a Modern Falvak Programnak. Azt akarják elérni, hogy nőjön a falvak népességmegtartó képessége, emelkedjen a falvakban a foglalkoztatás, javuljon a közlekedés, színvonalasabbá váljon az oktatás és az egészségügy, a kulturális és sportélet. A kormány a hosszú ideje tartó népességcsökkenést szeretné mindezzel megakadályozni, mérsékelni, ami a falvakat és kisebb településeket sújtja. Az aprófalvak népessége ugyanis például 10 év alatt 12%-kal csökkent.

Arról, hogy az elmúlt 30 évben mely települések népességszáma növekedett és csökkent a leginkább, részletesen már korábban írtunk ebben a cikkünkben, most megyei adatokat hasonlítunk össze.

A népességszám alakulását egyszerre több tényező határozza meg: az élveszületések, a halálozások, a belföldi és a nemzetközi vándorlás egyenlege. Mi most megyei bontásban vizsgáltuk meg az élveszületések számát, amivel kapcsolatban ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy nemcsak a gyermekvállalási hajlandóság, hanem az adott megye népességszámának általános alakulása is meghatározza. Ha ugyanis van egy térség, ahová megélhetési és egyéb célból vándorol a belföldi lakosság, és ezáltal a szülőképes korúak, akkor ez értelemszerűen az élveszületések számának emelkedését is maga után vonja.

Azt látjuk, hogy országos szinten 2001-ben még 96 ezer gyermek született Magyarországon, és ez a szám 16 évvel később 91 ezer alá csökkent. Vagyis évente nagyjából országos szinten 5 ezerrel kevesebb gyermek születik, mint két évtizeddel ezelőtt.

Ha a 2001-es élveszületési éves számokhoz viszonyítjuk a legutóbbi, 2017-es éves adatokat, akkor azt mondhatjuk, hogy csupán 3 területen növekedett a gyermekszületések száma:

  • a főváros (+4,6%),
  • Pest megye (+9,4%) és
  • Győr-Moson-Sopron megye (+5,7%), utóbbi esetében nyilván a térség gazdasági felívelése játszott kulcsfontosságú szerepet.

A születésszám változásának tekintetében teljesen más sorrend adódik azonban a megyék között, ha a 2017-es adatokat a 2010-es adatokkal vetjük össze (2010 volt az az év, amikor mélyponton volt a születések száma). Ez esetben ugyanis a korábbi élenjárók, így például Budapest 7%-os csökkenést, míg Pest megye 2%-os csökkenést mutat, Győr-Moson-Sopron megye viszont még ebben a relációban is jól teljesít a maga 4,8%-os növekedésével. Azonban ezzel sem fért fel a dobogóra.

A második legnagyobb növekedés 2010-hez képest Hajdú-Bihar megyében következett be, míg a dobogós 8,1%-os növekedéssel Heves megye lett.

Ha maradunk annál, hogy a 2010-es adatokhoz viszonyítjuk az élveszületések számát, akkor azt a pozitív tendenciát is megfigyelhetjük, hogy ebben a viszonylatban csupán 6 olyan megyét/térséget találunk, ahol csökkent a szám, míg a másik 14 esetben növekedést láthatunk. A legnagyobb csökkenés 2010-hez képest Budapesten (6,8%), Zala (-4,5%) és Pest (2%) megyében következett be. Rajtuk kívül még Fejér, Baranya és Veszprém megyében volt zsugorodás az élveszületések számában.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gyermekvállalás

család

családi otthonteremtési kedvezmény

csok

népesség

megye