Tovább csökkent a pedagógusok száma: 12 ezerrel kevesebb tanár van, mint az ezredfordulón

HelloVidék   
  Megosztom
Tovább csökkent a pedagógusok száma: 12 ezerrel kevesebb tanár van, mint az ezredfordulón

Tizenhat év alatt 12 ezerrel csökkent a főállású pedagógusok száma a közoktatásban és a szakképzésben: a szakgimnáziumokban és a szakközépiskolákban egyre kevesebb tanár dolgozik, az általános iskolákban, az óvodákban és a gimnáziumokban megfordult a csökkenő tendencia - írja az eduline.hu.

Folyamatos csökkenést mutat a szakgimnáziumokban (korábban szakközépiskola) a pedagógusok száma, míg a kedden nyilvánosságra hozott adatok alapján 10 évvel ezelőtt még 20 ezer tanár dolgozott szakközépiskolában, 2017-re ez a szám 18 ezerre mérséklődött.

A szakközépiskolákban 10 év alatt 16 százalékkal esett vissza a tanárok száma, évente mintegy 100 tanár "tűnik el" a rendszerből, és ez a tendencia további csökkenést jelez előre.

Ezzel ellentétben az elmúlt években az általános iskolákban enyhén emelkedett a pedagógusok száma: 2001-ben még 90 ezer pedagógus kezdte meg a tanévet, majd fokozatosan 72 ezerre csökkent a számuk, de a 2016/2017-es tanévben már 77 633 oktatóra bővült a számuk.

A gimnáziumokban is hasonló tendencia figyelhető meg, a 2013/2014-es tanévig fokozatosan csökkent a pedagógusok száma, majd az elmúlt években lassú növekedésnek lehetünk szemtanúi, a 2016/2017-es tanévben már 18 200 pedagógus állt a katedrára, ami a 2009/2010-es állapotokat tükrözi.

Az óvodákban szűk 20 éve 32 ezer óvodapedagógus dolgozott, majd a 2008/2009-es tanévig fokozatosan csökkent 29 860 főre a számuk. A 2016/2017-es tanévben ez a szám 31 ezerre növekedett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pedagógus

tanár

oktatás

közoktatás

köznevelés

oktatási-nevelési intézmény

óvoda

óvodapedagógus

óvónő