Hivatalos: 2020-tól már tényleg kell a nyelvvizsga a felsőoktatási felvételhez

hvg.hu   
  Megosztom
Hivatalos: 2020-tól már tényleg kell a nyelvvizsga a felsőoktatási felvételhez

Nemrég sajtóinformációk jelentek meg arról, hogy jövőre mégsem írnák elő a középfokú nyelvizsgát az egyetemi felvételikhez. Az Emmi azonban határozottan cáfolja ezt. Az ombudsman szerint az intézkedéssel súlyosan sérülhetnek az oktatási jogok - írja a hvg.hu.

Az elmúlt napokban felröppent a hír, hogy mégsem lesz kötelező 2020-tól az egyetemi felvételihez a nyelvvizsga. A HVG megkérdezte az oktatásért felelős minisztériumot ezzel kapcsolatban, az EMMI pedig ezt válaszolta:

Nincs és nem is várható semmilyen változás a 2014. december 18-án kihirdetett rendelkezésekben, amelyek szerint 2020-tól a felsőoktatásba történő felvétel alapfeltétele lesz egyrészt a legalább B2 szintű, általános nyelvi, komplex nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű okirat, illetve a legalább egy emelt szintű érettségi vizsga vagy felsőfokú végzettséget tanúsító oklevél. Utóbbi alól kivétel a művészet képzési terület.

A jelenlegi adatok szerint az intézkedés bevezetésével a jelentkezők negyven százaléka nem nyerne felvételt, valamint az esélyegyenlőség szempontjából is aggályos a döntés: nem biztos, hogy a közoktatásban megfelelően felkészítik a diákokat a nyelvvizsgára, így akinek nincs pénze különtanárra, jelentős hátránnyal indul.

Az oktatási jogok biztosa, Aáry-Tamás Lajos elmondta a lapnak, hogy "súlyos jogsérelem veszélye körvonalazódik, ugyanis a felvételi rendszer bemeneti feltételeinek módosítása több érintetti kört – például a fogyatékkal élőket, akiknek eddig a diploma megszerzéséhez se kellett feltétlen nyelvvizsga, továbbá a roma szakkolégium tagjait, akiknek így az utánpótlásuk szűnhet így meg – érint hátrányosan."

Hozzátette, hogy az intézkedés bevezetése a pedagógushallgatók számát is negatívan befolyásolná, a munkáltatók pedig már nem a nyelvvizsgabizonyítványt várják el a munkavállalóktól, hanem a valós nyelvtudást.

Az oktatási ombudsman elismeri, hogy mindenkinek szüksége van nyelvtudásra, azonban a jogszabály módosításával nem a nyelvtudás lesz magasabb szintű, hanem a hallgatók száma fog drasztikusan csökkenni. Aáry-Tamás Lajos a fenti érveket a parlament oktatási bizottsága előtt is előadta.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

oktatás

felsőoktatás

nyelvvizsga